Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki hakee ratkaisuja työnhakijoiden digitaitojen mittaamiseen

Jaa

Helsinki haluaa olla maailman toimivin ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Kaupungin tavoitteena on tehdä palveluista ajasta sekä paikasta riippumattomia ja helpottaa siten kaupunkilaisten arkea. Tietoa hyödyntämällä Helsinki myös luo parempia palveluja asukkailleen. Samalla Helsingin kaupungin tavoitteena on, että tietotekniikka- ja ohjelmistoalan varsin miehinen kuva monipuolistuu.

Helsinki osallistuu syyskuussa 2021 Mimmit koodaa –hackathoniin, jossa haetaan ratkaisuja työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen. (Kuva: Matti Pyykkö / Helsingin työllisyyspalvelut)
Helsinki osallistuu syyskuussa 2021 Mimmit koodaa –hackathoniin, jossa haetaan ratkaisuja työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen. (Kuva: Matti Pyykkö / Helsingin työllisyyspalvelut)

Riittävät digitaidot tulevat olemaan työllistymisen edellytys melkeinpä alalla kuin alalla. Siksi Helsingin työllisyyspalvelut osallistuu syyskuussa 2021 Mimmit koodaa –hackathoniin, jonka osallistujille kaupunki tarjoaa oman nimetyn haasteen. Haasteessa kilpailutiimit pääsevät suunnittelemaan ratkaisuja työllisyyspalvelujen hyvinkin konkreettiseen pulmaan eli työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen.

”Työnhakijoiden digitaalisia taitoja mittaamalla työnhakija löytää itselleen taitotasoa vastaavat koulutukset aikaisempaa paremmin ja kaupunki voi vastata osaamisen kehittämiseen luomalla uusia koulutuspolkuja”, kertoo Työllisyyspalveluiden Digirasti-hankkeen projektikoordinaattori Johanna Hollström.

Kaupungin haasteen tavoite on parantaa työnhakijoiden digitaitoja kohdennetummin

Helsingin kaupungille kaupunkilaisten työllistyminen on tärkeää. Työllistymisen mahdollisuudet muuttuvat kuitenkin digitalisaation myötä: osalta työnhakijoista puuttuu digitaalisia taitoja, joita tarvitaan sekä työtehtävien hakemiseen että niiden suorittamiseen. Helsinki haluaa parantaa työnhakijoiden digitaalista osaamista, ja askel siihen on tunnistaa yksittäisen hakijan valmiudet ja tarjota sopivaa koulutusta.

Työnhakijoiden joukossa on ihmisiä, jotka eivät ole tarvinneet digitaalisia taitoja aiemmissa töissään. Perinteisesti digitaitoja on testattu järjestämällä luokkahuoneessa tietokoneopetusta ja kysymällä yksilön taidoista. Helsinki etsii nyt sen sijaan skaalautuvaa ja helppokäyttöistä tapaa kartoittaa hakijoiden digitaitoja esimerkiksi mobiilikäyttöisen sovelluksen avulla tai pelin avulla. Ratkaisun pitäisi pystyä kuvaamaan hakijan taitotasoa, jotta Helsinki pystyy tarjoamaan kohdennettua koulutusta taitojen parantamiseksi.

Toinen Mimmit koodaa -hackathonin haasteista liittyy kestävään kehitykseen. Siinä tehtävänä on suunnitella ratkaisuja kestävään hyvään elämään. Aiheita voivat olla esimerkiksi miten tehdä kestäviä ja ympäristöystävällisempiä matka- ja kuljetusvalintoja tai kuinka mitata omia hiilidioksidipäästöjä.

Kaupungin haasteen esittelee apulaispormestari Nasima Razmyar tiistaina 17. elokuuta klo 16 järjestettävässä Mimmit koodaa –webinaarissa. Webinaaria pääset seuraamaan tämän linkin kautta. Helsingin kaupunki tarjoaa myös kilpailijoiden tueksi mentoreita, jotka ovat tiimien tukena koko hackathonin ajan.

Mimmit koodaa –ohjelma tukee ohjelmistoalasta kiinnostuneita naisia

Mimmit koodaa -ohjelman ydin on tarjota helposti saatavilla olevia maksuttomia koodaustyöpajoja naisille, jotka ovat kiinnostuneita koodauksesta, mutta joilla ei ole siitä aikaisempaa kokemusta. Tavoitteena on lisätä tietotekniikka-alan tasavertaisuutta Suomessa ja murtaa ​sukupuolistereotypioita. Ohjelman vetäjänä toimivat Suomen ohjelmisto- ja sähköisen liiketoiminnan liitto ja sen jäsenyritykset. Pitkän aikavälin tavoite on antaa tuleville sukupolville yhtäläiset mahdollisuudet opiskella ja menestyä IT-alalla.

Tulevaisuudessa lähes jokainen yritys on jollain tapaa ohjelmistoyritys, ja ohjelmistojen käyttö, räätälöinti, ostaminen ja kehittäminen tulevat lisääntymään. Tärkeää on, että ohjelman tapahtumissa koodaamista voi harjoitella myös ilman aiempaa kokemusta. Mimmit koodaa -yhteisöön kuuluu jo yli 6000 mimmiä ja lisää mahtuu!

Hackathoniin ehtii hakea mukaan 8. syyskuuta asti

Mimmit koodaa -hackathon pidetään verkossa 17.-19. syyskuuta 2021 ja hakuaikaa tapahtumaan on 8.9.2021 asti. Hackathoniin osallistutaan 2-5 hengen tiimeissä, mutta verkostoon voi ilmoittautua myös yksin, sillä tapahtumaan ilmoittautuneista luodaan omia tiimejä. Voittajajoukkue palkitaan 5000 euron palkinnolla. Hackathon järjestetään laajassa yhteistyössä kaupunkien ja yritysten kesken. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin lisäksi Accenture, Reaktor, eCraft, Nordea ja Microsoft. Mukana ovat myös Espoon kaupunki, Stora Enso, Supercell, Oracle, ABB, CGI, Solita, EY, Futurice ja Wärtsilä.

Lue lisää hackathonista ja tutustu tarkemmin haastekuvaukseen osoitteessa: https://ultrahack.org/mimmit-koodaa-hackathon

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Työllisyyspalveluiden erityissuunnittelija Kati Rinne, kati.rinne@hel.fi

Viestin välitti:
Viestintäasiantuntija Tero Lahti, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsinki osallistuu syyskuussa 2021 Mimmit koodaa –hackathoniin, jossa haetaan ratkaisuja työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen. (Kuva: Matti Pyykkö / Helsingin työllisyyspalvelut)
Helsinki osallistuu syyskuussa 2021 Mimmit koodaa –hackathoniin, jossa haetaan ratkaisuja työnhakijoiden digitaalisten taitojen mittaamiseen, tunnistamiseen ja kehittämiseen. (Kuva: Matti Pyykkö / Helsingin työllisyyspalvelut)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väkiluku ylittää 700 000 asukasta vuonna 202824.9.2021 10:12:02 EEST | Tiedote

Helsingin kasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna 2 000 asukkaaseen, kun 2010-luvulla kasvu on ollut keskimäärin 7 000 asukasta vuodessa. Ensi vuoden kasvuksi ennustetaan 4 400 ja kasvun oletetaan palautuvan lähelle tavanomaista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin väkiluvun ennustetaan ylittävän 700 000 asukkaan rajan vuonna 2028. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsingin ja Helsingin seudun väestöennuste 2020-2060 sekä Helsingin alueittainen väestöennuste vuoteen 2036.

THL:n uutta koronapassin lukusovellusta testattiin Helsingin kaupungin aamukahvitilaisuudessa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto on jättänyt eduskunnalle esityksen, jonka perusteella koronapassin käyttöönotto Suomessa mahdollistettaisiin lokakuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää parhaillaan koronatodistuksen QR-koodin lukusovellusta, jolla Omakannasta saatavaa koronatodistusta voitaisiin käyttää koronapassina. Ennen lukusovelluksen julkaisemista THL on halunnut kokeilla sen toimivuutta ja käytettävyyttä. THL pyysi Helsingin kaupungilta apua kokeiluun, johon kaupunki suostui mielellään. Helsingin kaupunki järjesti jo elokuussa kaksi tilaisuutta, joissa koronapassin mahdollisia toimintamalleja pilotoitiin.

Ekologinen kompensaatio ei estä luontokatoa – luontoa hävittävien hankkeiden hyvitykset eivät ole kattaneet heikennyksiä22.9.2021 09:32:25 EEST | Tiedote

Tuoreet tutkimukset osoittavat, ettei ekologisesta kompensaatiosta, eli elinympäristöhotelleista tai luontoa hävittävien hankkeiden hyvitysjärjestelmistä ole uudeksi keinoksi luontokadon estämiseen. Epäonnistumiset johtuvat yhteisten pelisääntöjen, ohjeiden, velvoitteiden ja seurannan puutteesta sekä kohteiden biodiversiteetin virhearvioinneista. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Ekologinen kompensaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme