Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa panostaa kestävän matkailun kehittämiseen

Jaa

Matkailu oli ennen koronapandemiaa yksi maailman nopeimmin kasvaneista toimialoista. Matkailun merkitys on myös Helsingin kaupungille normaalioloissa valtava: onhan Helsinki Suomen tärkein matkailualue sekä kotimaan että ulkomaan matkailijoille. Matkailulla on tärkeä rooli myös kaupungin kilpailukyvyn vahvistumisessa. Samalla sillä on suuri merkitys sekä kansainvälisen että kansallisen Helsinki-kuvan luomisessa.

Kasarmitorin kesäterassi oli Helsingin matkailun vetonauloja viime kesänä. Siellä vieraili yli 300 000 terassikävijää. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesäterassi oli Helsingin matkailun vetonauloja viime kesänä. Siellä vieraili yli 300 000 terassikävijää. Kuva: Camilla Bloom

”Matkailun palautuessa meidän tulee korostaa Helsingin vahvuuksia kuten turvallisuutta, yhteiskunnan toimivuutta, kestävyyttä ja tilaa,” toteaa uusi Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Vuonna 2018 matkailu jätti Helsinkiin välitöntä matkailutuloa noin 1,6 miljardia euroa ja kokonaismatkailutulo kerrannaisvaikutuksineen kohosi noin 2,8 miljardiin. Matkailu loi myös noin 25 000 työpaikkaa.

Sen lisäksi, että kasvava matkailu tuo investointeja, luo työpaikkoja ja kasvattaa verotuloja, se myös elävöittää kaupunkia ja mahdollistaa laajemman palvelutarjonnan kaupungin asukkaille. Matkailu on myös harvoja kasvualoja, jotka tarjoavat merkittävän määrän uusia työpaikkoja maahanmuuttajille ja nuorille. Myös kerrannaisvaikutukset muille aloille ovat merkittäviä. Arviolta yksi matkailueuro tuo muille aloille 56 senttiä.

Helsingin matkailu on kärsinyt koronasta

Koronapandemian aikana Helsingin matkailutoimialojen yritykset ovat kärsineet muuta Suomea enemmän. Noin puolet Helsingin vierailijoista on kansainvälisiä ja puolet liikematkailijoita. Pääkaupunkiseutu on myös ollut koko pandemian ajan Suomen alueista laajimpien ja pitkäkestoisimpien koronarajoitusten kohteena.

Kun yhteiskuntaa päästään jälleen avaamaan, haluaa Helsinki panostaa matkailun kehittämiseen vielä entistäkin enemmän. Tavoitteena on, että Helsinki kasvaa ja uudistuu kestävästi ja älykkäästi. Kestävyyteen ja tiedolla johtamiseen panostaminen luovat selkeää kilpailuetua. Helsingin tunnettuutta halutaan lisätä yksilöllisten ja korkealaatuisisten ympärivuotisten matkailupalveluiden kautta, unohtamatta korkealaatuisia kansainvälisiä tapahtumia, kongresseja ja yritystapahtumia, jotka tuovat Helsinkiin matkailijoita ympäri vuoden.

Helsingille kansainvälisyys on arvo sinänsä, mutta myös elinkeinopolitiikan keskeinen tavoite. Viihtyisä kaupunki, jonka asukkaat ovat korkeasti koulutettuja, houkuttelee ulkomaisia yrityksiä, investointeja ja matkailijoita.

Matkailuyksikkö kehittää jatkossa Helsingin matkailua

Jotta Helsinkiä johdettaisiin ja kehitettäisiin matkailukohteena entistä systemaattisemmin, on kaupungin elinkeino-osastolle perustettu uusi matkailuyksikkö. Sen tehtäviin kuuluvat kaupungin matkailun edistäminen ja toimintaympäristön kehittäminen kestävästi ja älykkäästi yhteistyössä matkailun ekosysteemin kanssa. Lisäksi yksikkö vastaa matkailuneuvonnasta, panostaa kansainvälisen yhteistyön lisäämiseen sekä matkailutuotteiden, alan innovaatioiden, digitaalisuuden ja tiedolla johtamisen edistämiseen.

Helsingin uudeksi matkailupäälliköksi valittiin 1.8.2021 alkaen Nina Vesterinen. Kaupungin matkailupäällikkö johtaa ja kehittää tulevaisuuden matkailua Helsingissä. Kotikaupunkiinsa Helsinkiin Nina Vesterinen palaa Muonion matkailupäällikön paikalta. Tavoitteena on tehdä Helsingistä entistäkin kiinnostavampi ja kestävämpi matkailukaupunki. Uusi matkailuyksikkö aloitti koko laajuudessaan toimintansa 1.9.2021.

Lisätietoja:

Lisätietoa Helsingin matkailuelinkeinosta osoitteesta: https://www.hel.fi/yritystenhelsinki/fi/matkailuelinkeino/

Helsingin matkailun tilastoja löytyy osoitteesta: https://visitory.io/fi/helsinki/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
matkailupäällikkö Nina Vesterinen, puh. 040 6354508, e-mail: nina.vesterinen@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 0403344801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Kasarmitorin kesäterassi oli Helsingin matkailun vetonauloja viime kesänä. Siellä vieraili yli 300 000 terassikävijää. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesäterassi oli Helsingin matkailun vetonauloja viime kesänä. Siellä vieraili yli 300 000 terassikävijää. Kuva: Camilla Bloom
Lataa
Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen. Kuva: Helsingin kaupunki
Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi Helsinki Education Hub tekee oppimisen ja koulutuksen ideoista innovaatioita20.9.2021 11:10:00 EEST | Tiedote

Helsinki avaa 23. syyskuuta uuden Helsinki Education Hubin. Oppimis- ja koulutusala on kasvussa maailmanlaajuisesti ja Helsinki Education Hub haluaa edistää oppimis- ja koulutusteknologian kasvuyrittäjyyttä. Tavoitteena on yhdistää oppimisen ja koulutuksen start up -yritykset, suomalainen pedagoginen osaaminen ja akateeminen tutkimus, jotta voidaan synnyttää uusia innovaatiota, edistää opetusteknologia-alan yrittäjyyttä ja luoda uutta liiketoimintaa. Samalla Helsingistä halutaan tehdä oppimisen pääkaupunki.

Helsingin väestö korkeasti koulutettua niin muuhun Suomeen kuin Eurooppaankin verrattuna – 40–49-vuotiaat korkeakoulutetuin ikäryhmä14.9.2021 08:47:08 EEST | Tiedote

Helsingin työikäinen väestö on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa korkeasti koulutettua. Etenkin nuoret helsinkiläisnaiset ovat muuta väestöä koulutetumpia. Viime vuosikymmeninä korkeakoulutettujen osuus on kasvanut varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä. Helsingissä koulutustaustojen erot näkyvät myös alueellisesti: erityisesti korkeakoulutettu väestö on vahvasti keskittynyt tiettyihin kaupunginosiin. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme