Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki, Helsingin seurakunnat ja MIELI ry torjuvat yksinäisyyttä joulun aikaan

Jaa

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin tai eristäytyneenä. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla juhlan viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa tänäkin jouluna. Lisäksi Helsingin juhlaviikoilta tuttu Taidelahja paketoidaan tänä jouluna uudelleen ja toimitetaan uusille vastaanottajille.

Koonti joulun ajan palveluista on nähtävissä osoitteessa hel.fi/joulu2020. Sivusto tarjoaa linkkejä ja vinkkejä joulunviettoon koronan katveessa ulkoillen tai virtuaalisia tapahtumia ja palveluita hyödyntäen. Löydät myös yhteystietoja, jotka tarjoavat tukea jaksamiseen ja selviytymiseen.

Sivustolla on ohjeita, kuinka löytää rauhoittumisen hetkiä ja paikkoja Helsingissä ja uusia aktiviteetteja verkon kautta, kun fyysistä etäisyyttä tulee ylläpitää. Jos yksinäisyys tuntuu painostavalta tai vaikeudet kasaantuvat, sivustolta löytyvät myös keskeiset henkistä tukea antavat puhelinpalvelut, chatit ja kriisinumerot. Lisäksi sieltä näkee ruoka-avun jakelupisteet.

Auttaminen ja toisten tukeminen on mahdollista meille kaikille: voimme vaikka soittaa ja kysyä läheistemme ja tuttujemme vointia tai kysyä naapurin vointia ja avuntarvetta, kun törmäämme rappukäytävässä. Tukea ja apua voi antaa myös monien järjestöjen ja muiden kansalaistoimijoiden kautta. Löydät hel.fi/joulu2020 -verkkosivuilta linkit tunnetuimpiin joulukeräyksiin sekä Nappinaapurin joulutempaukseen, jossa naapureita kannustetaan muistamaan toisiaan tarjoamalla pieniä jouluisia tekoja.

Taidelahja-konsepti on tuttu Helsingin Juhlaviikoilta, jossa kaupunkilaiset saivat viime kesänä lahjoittaa yllätyksenä taidelahjoja nimeämilleen tahoille. Taidelahjojen jouluisessa versiossa viedään iloa ja valoa kohdennetusti yksittäisille kotihoidon asiakkaille​, seniorikeskusten ja palvelutalojen pihoille​, hautausmaille sekä Setlementtiasuntojen asiakkaille. Lisäksi jouluna työvuorossa olevaa hoitohenkilöstöä muistetaan virtuaalisella musiikkitervehdyksellä ja kiitoksella.

Jouluisen Taidelahjatempauksen toteuttavat yhteistyössä Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat ja Setlementtiasunnot. Sekä vuodenaika että koronarajoitukset asettavat omat ehtonsa jouluna 2020 jaettaville taidelahjoille. Lahjojen antaminen toteutetaan viranomaisohjeiden mukaisesti turvaväleillä ulkona tai tallenteena.

 ”Tänä jouluna ja vuodenvaihteena emme voi kokoontua ja hiljentyä kaikilla perinteisillä tavoilla. Voimme kuitenkin pitää kiinni siitä, että joulunaika on vakaumuksesta riippumatta läheisten ihmisten muistamisen, antamisen ja lahjojen aikaa. Juuri tänä vuonna meistä jokainen voi miettiä, ketä voisi ilahduttaa tai auttaa. Voinko käydä naapurin puolesta kaupassa, yllättää hänet joulukukalla, lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen tai soittaa sukulaiselle? Yhdessä järjestöjen ja kirkon kanssa haluamme lähettää viestin, että joulun aika on yhteistä aikaa myös tänä jouluna”, sanoo yhteistyön rakentamisesta vastannut kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.   

Apua ja iloa joulunaikaan
hel.fi/joulu2020

TERVETULOA seuraamaan Apua ja iloa jouluun -julkistustilaisuutta Helsinki-kanavalla 
to 17.12. klo 13. tilaisuus lähetetään samanaikaisesti myös Helsingin kaupungin Facebook-tilillä.  

Tämä tiedote julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi to 17.12. klo 13 Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki

Tommi Laitio, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, 050 5634950, tommi.laitio@hel.fi
Anne Euramaa,vuorovaikutusasiantuntija, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, 040 334 1080, anne.euramaa@hel.fi

Helsingin Seurakunnat

Juha Rintamäki, kirkkoherra, Seurakuntayhtymän johtaja, 09 2340 4310, juha.rintamaki@evl.fi
Kimmo Holappa, viestintäpäällikkö, 09 2340 2232, kimmo.holappa@evl.fi

MIELI Suomen Mielenterveys ry

Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, 0400 508 234, sari.aalto-matturi@mieli.fi
Outi Ruishalme, johtaja, kriisikeskustoiminnot, 040 542 6164, outi.ruishalme@mieli.fi
Katja Kannonlahti, Viestintäjohtaja, 040 620 2207, katja.kannonlahti@mieli.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

///KORJATTU TIEDOTE///: Helsinki etsii kumppaneita harrastamisen Suomen mallin käynnistämiseen Helsingissä18.1.2021 14:51:00 EETTiedote

TIEDOTTEESSA KORJATTU: HANKINNAN ALOITUSPÄIVÄMÄÄRÄN VUOSILUKU. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Helsingin kaupungille 22.12.2020 miljoona (1,0) euroa harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämistä varten. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyy harrastustoimintaa järjestävien kumppaneiden kartoituksella ja kilpailutuksella, jota seuraa toiminnan suunnittelu ja organisoituminen.

Helsinki etsii kumppaneita harrastamisen Suomen mallin käynnistämiseen Helsingissä18.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Helsingin kaupungille 22.12.2020 miljoona (1,0) euroa harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämistä varten. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyy harrastustoimintaa järjestävien kumppaneiden kartoituksella ja kilpailutuksella, jota seuraa toiminnan suunnittelu ja organisoituminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme