Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki isännöi kansainvälisen World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen

Jaa

Lokakuussa järjestettävä huippukokous tuo maailman kaupunkien kulttuurijohtajat ja apulaispormestarit kolmeksi päiväksi Helsinkiin.

World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen isännöiminen tukee Helsingin kansainvälisen profiloitumisen tavoitteita. Kuva: Julia Kivelä
World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen isännöiminen tukee Helsingin kansainvälisen profiloitumisen tavoitteita. Kuva: Julia Kivelä

Helsinki on valittu 5.–7. lokakuuta 2022 järjestettävän kansainvälisen World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen isäntäkaupungiksi. Huippukokous on osa maailman kaupunkien kulttuurijohtajista ja apulaispormestareista koostuvan World Cities Culture Forum -verkoston (WCCF) toimintaa. Vuosittain järjestettävä tapaaminen tuo kolmeksi päiväksi yhteen maailman kulttuurijohtajat verkoston jäsenkaupungeista.

WCCF on maailman merkittävin kansainvälinen taide- ja kulttuuripolitiikan yhteistyöverkosto kulttuurien roolista kaupungeissa. Verkostoon kuuluu jäseniä yli 40 kaupungista ympäri maailman. Jäsenkaupungit tarkastelevat kulttuuria yhtenä olennaisena kaupunkien sosiaaliseen ja taloudelliseen menestykseen vaikuttavana tekijänä. Yhteistyöverkoston keskeisiä toimintatapoja ovat muun muassa ideoiden ja tietojen jakaminen ja innovatiivisen ja oikeudenmukaisten toimintamallien suunnittelu. Verkosto on perustettu vuonna 2012 Lontoon pormestarin aloitteesta ja Helsinki liittyi siihen vuonna 2018. 

Lokakuussa Helsingissä järjestettävä World Cities Culture Summit on järjestyksessään kymmenes verkoston vuotuinen kokoontuminen. Aiemmat kokoukset on pidetty Chengdussa, Lissabonissa, San Franciscossa, Soulissa, Moskovassa, Amsterdamissa, Istanbulissa ja Lontoossa.

Huippukokous tukee Helsingin tavoitteita

Kokouksen isännöiminen tukee Helsingin kansainvälisen profiloitumisen tavoitteita. Helsingillä on mahdollisuus tuoda esiin huippuosaamistaan ja lisätä kansainvälistä vaikuttavuuttaan ja näkyvyyttään. Huippukokouksen ohjelma rakennetaan niin, että se on linjassa Helsingin vuosien 2021–2025 kaupunkistrategian Kasvun paikka kanssa. Huippukokouksen järjestäminen vahvistaa lisäksi kansainvälisten konferenssien palaamista Helsinkiin koronapandemian jälkeen ja osoittaa, että Helsinki on vastaisuudessakin paitsi turvallinen, myös terveysturvallinen miljöö kansainvälisille tapahtumille.  

”Pandemia on iskenyt rajusti kulttuurialaan, ja toivomme vuoropuhelua siitä, kuinka voimme parhaalla tavalla tukea kaupunkiemme kulttuurista elpymistä. Haluamme myös luoda paikallisille taiteilijoille mahdollisuuksia esiintyä huippukokouksessa ja verkostoitua kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi haluamme varmistaa, että kaikilla helsinkiläisillä on yhtäläiset mahdollisuudet nauttia kulttuurista. Odotan, että pääsemme vaihtamaan ajatuksia siitä, miten kulttuurilaitoksemme ja -toimijamme voivat tavoittaa uusia yleisöjä”, kommentoi Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäki. 

Myös Lontoon kulttuurin ja luovien alojen apulaiskaupunginjohtaja ja WCCF-verkoston puheenjohtaja Justine Simons on ilahtunut siitä, että vuoden 2022 huippukokouksen isäntäkaupunkina toimii juuri Helsinki. 

”Näiden kahden vuoden jälkeen, jotka ovat olleet monille meistä hyvin myrskyisiä, on vallalla uudenlainen myönteisyyden ja päättäväisyyden ilmapiiri. Olemme havainneet, että voimme taas tarkastella kaupunkejamme kulttuurin ja luovien alojen näkökulmasta. Kun kokoonnumme syksyllä World Cities Culture Summit -huippukokouksen 10-vuotisjuhlaan, voimme kohdata jälleen kasvokkain ja tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin.

Olen iloinen, että upea Helsinki toimii seuraavan huippukokouksen isäntämaana. Uudet ajat vaativat uudenlaisia ratkaisuja, ja maailmankuulun innovaatio- ja yrityskulttuurinsa ansiosta Helsinki tarjoaa täydelliset puitteet kaupunginjohtajille ympäri maailmaa oppia toisiltaan, jakaa ajatuksiaan ja tehdä yhteistyötä”, sanoo Justine Simons, Lontoon kulttuurin ja luovien alojen apulaiskaupunginjohtaja ja WCCF-verkoston puheenjohtaja.

”Kansainvälinen verkostotapaaminen on loistava mahdollisuus etsiä ratkaisuja, joilla varmistetaan taiteen ja kulttuurin ammattilaisten osaamisen ja toimintatapojen hyödyntäminen kaupunkien kehittämisessä”, sanoo Helsingin vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen.   

Lisätietoja World Cities Culture Forum -verkostosta voi lukea WCCF:n verkkosivuilta ja Twitter-kanavalta.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Heiskanen
Helsingin vs. kulttuurijohtaja
+358 40 6152527, reetta.heiskanen@hel.fi

Kuvat

World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen isännöiminen tukee Helsingin kansainvälisen profiloitumisen tavoitteita. Kuva: Julia Kivelä
World Cities Culture Summit 2022 -huippukokouksen isännöiminen tukee Helsingin kansainvälisen profiloitumisen tavoitteita. Kuva: Julia Kivelä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme