Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsinki ja Tallinna sopivat uudesta yhteistyöstä

Jaa

Helsingin ja Tallinnan kaupunkien pormestarit solmivat uuden sopimuksen kaupunkien yhteistyöstä tapaamisessaan. Neljäksi painopistealueeksi nostettiin ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden edelleen edistäminen, liikkuvalle työvoimalle ja muille kaupungissa vieraileville suunnattujen palvelujen kehittäminen, Itämeren tilan parantaminen ja kaksoiskaupunkibrändin kehittäminen kansainvälistä markkinointia varten.

Tallinnan pormestari Taavi Aas ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasivat Helsingissä 29. toukokuuta 2018. Kuva: Pertti Nisonen
Tallinnan pormestari Taavi Aas ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasivat Helsingissä 29. toukokuuta 2018. Kuva: Pertti Nisonen

Edellisen kerran pormestarit Jan Vapaavuori ja Taavi Aas tapasivat 7. helmikuuta Tallinnassa. Silloin sovittiin kaupunkien välisen yhteistyön tiivistämisestä lähivuosina. Yhteistyötä halutaan kohdentaa nyt yhä enemmän konkreettisiin hankkeisiin, jotka liittyvät esimerkiksi liikenteen kehittämiseen.

”Kaksoiskaupunkikonsepti tarvitsee konkreettisia hankkeita, jotka on tunnistettava yhteisesti ja joita seurataan systemaattisesti”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo. ”Tämä on paljon muutakin kuin tulevaisuudessa siintävä Helsinki-Tallinna -tunneli”, Vapaavuori jatkaa.

”Saavutamme yhdessä läpimurtoja esimerkiksi turismin alueella paljon nopeammin kuin yksin toimimalla. Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimuksemme tuo kaksoiskaupungin idean taas lähemmäksi. Kun otamme askeleen kerrallaan, voimme yhtäkkiä huomata, että kaupunkimme ovat todella lähentyneet ja meitä erottava Suomenlahti on kaventunut”, totesi Tallinnan pormestari Aas allekirjoitustilaisuudessa.

Suomenlahti yhdistää suomalaisia ja virolaisia. Esimerkiksi Itämeren ympäristökysymykset kytkeytyvät paitsi meriliikenteeseen ja energiayhteistyöhön myös kaupunkien ympäristösuunnitteluun. Helsinki ja Tallinna haluavat olla yhdessä rintamassa tukemassa Itämeren kestävää hyödyntämistä ja merellisen ympäristön suojelua muun muassa pyrkimällä muoviroskan vähentämiseen. Itämeren puhtautta edistetään aktiivisesti myös meren suojelua edistävien järjestöjen kautta.

Helsinki ja Tallinna haluavat tiivistää yhteistyötä myös markkinoinnissa. Harva kaukomatkaaja suuntaa matkansa ainoastaan Helsinkiin tai Tallinnaan vaan vierailee mielellään molemmissa kaupungeissa. Kaupunkien yhteisbrändäystä ja markkinointia halutaan kehittää myös suurten kulttuuri- ja urheilutapahtumien sekä kongressien houkuttelussa alueelle.

”Alueen yhteismarkkinoinnilla esimerkiksi aasialaisille turisteille on kiistattomia etuja. Matkailijoista ja kansainvälisestä huomiosta käydään kovaa kilpailua ja yhdistämällä voimamme olemme molemmat vahvempia. Vahvistamalla meren erottamien naapurikaupunkien nivoutumista yhtenäiseksi toiminnalliseksi alueeksi luodaan aitoa kaksoiskaupunkia ja toimivampaa arkea myös jokaiselle kahden kaupungin asukkaista. Työskentelyn, vierailun ja opiskelun konkreettinen helpottuminen kaupunkien välillä tukee myös alueiden talouskehitystä”, Vapaavuori tiivistää.

Tallinnan pormestari Aas tutustuu Helsingin vierailunsa aikana Helsingin start up -ekosysteemiin Maria01:ssä ja International House Helsinki -konseptiin. IHH tarjoaa suurimman osan maahanmuuttajien tarvitsemista alkuvaiheen palveluista ja konsepti kiinnostaa myös Tallinnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin pormestarin erityisavustaja Laura Åvall, laura.avall@hel.fi, puh. 050 361 7511
Erityissuunnittelija Outi Jäppinen, outi.jappinen@hel.fi, puh. 040 574 3588

Kuvat

Tallinnan pormestari Taavi Aas ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasivat Helsingissä 29. toukokuuta 2018. Kuva: Pertti Nisonen
Tallinnan pormestari Taavi Aas ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasivat Helsingissä 29. toukokuuta 2018. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Päiväkotiselvityksessä löytynyt useita ilman ajantasaista lupaa toimivia päiväkoteja22.2.2019 16:18:42Tiedote

Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua pormestari Jan Vapaavuori käynnisti selvityksen Helsingin yksityisten palveluntuottajien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi sekä sen perusteelliseksi selvittämiseksi, mistä havaitut ongelmat varhaiskasvatustilojen lupakysymyksissä johtuvat. Akuutin kriisin hoitoon on myös perustettu erillinen task force.

Suomi ja Viro edistävät yhteistyössä nuorisotyön digitalisaatiota19.2.2019 09:54:40Tiedote

Digitalisaatio muuttaa jatkuvasti yhteiskuntaamme. Monet asiantuntijat uskovat, että olemmekin jo siirtymässä kohti neljättä teollista vallankumousta. Muutos näkyy myös nuorisotyön kentällä, minkä vuoksi digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke haluaa tehdä digitalisaation näkyväksi ja nostaa esille sen vaikutuksia nuoriin ja nuorisotyöhön. Nuorisotyön digitalisaatiokehityksen edelläkävijöinä suomalainen Verke ja Viron Nuorisotyön Keskus – Eesti Noorsootöö Keskus (ENTK) julkaisee tänään Digitalisaatio ja nuorisotyö -julkaisun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme