Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki jakoi taiteen ja kulttuurin toimijoille kolme miljoonaa erityisavustusta koronasta toipumiseen

Jaa
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti tänään 24. marraskuuta taide- ja kulttuurialan yhteisöille suunnatun ylimääräisen avustusmäärärahan kohdentamisesta. Erityisavustusta on varattu kolme miljoonaa euroa vuosille 2020–2021. Summa jaetaan nyt 102 toimijan kesken.

Kyseessä on kertaluonteinen erityisavustus, jolla turvataan taiteen ja kulttuurin kentän jatkuvuutta poikkeusoloissa ja elävöitetään kaupunkia.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja hakemuksien keskinäisessä vertailussa käytettiin kulttuuri- ja kirjastojaoston aiemmin päättämiä kulttuuriavustusten arviointikriteerejä sekä lisäksi korona-pandemian vuoksi tätä hakukierrosta koskevia täydentäviä arviointikriteerejä, joita ovat

  • Toiminta lisää kaupungin elinvoimaisuutta, sykettä ja vetovoimaisuutta sekä monipuolistaa kaupungin kulttuuripalveluiden omaa palvelutarjontaa.
  • Toiminta on laajasti vaikuttavaa, merkityksellistä ja kehittyvää.
  • Avustusta saavien yhteisöjen omien tulojen osuus on vähintään noin 50 % kokonaistuloista.
  • Toiminta edistää myös yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: ammattitaiteilijoiden työllisyyden turvaaminen ja uusien työmahdollisuuksien luominen, digitaalisten ja teknologisten taide- ja kulttuuripalveluiden kehittäminen, jo käynnistettyjen hankkeiden toteuttaminen loppuun (syntyneet lisäkustannukset) ja rajoitusten/turvallisuussuositusten mukaisten uusien toimintamuotojen kehittäminen.
  • Toimintaan ei ole saatu merkittäviä valtion tai säätiöiden tukia samaa tarkoitusta varten.

Avustus on osa Helsingin koronapandemiaan liittyvää palautumisohjelmaa. Erityisavustuksen haku avattiin 7.9.2020 ja haku päättyi 2.10.2020. Määräaikaan mennessä saapui 323 hakemusta. Avustuksia haettiin yhteensä 16 487 027 eurolla. Haetun avustuksen keskiarvo oli 51 043 euroa. Suurin haettu avustus oli 854 000 euroa ja pienin 975 euroa. Myönnettäviksi ehdotetuista 102 hakijasta 40 sai pysyväisluonteiseen toimintaansa taide- ja kulttuuriavustusta vuonna 2019 (45 vuonna 2020). Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuurin kumppanuusyksikön lisäksi kahdeksan asiantuntijaa antoi näkemyksensä hankkeista.

”Peruuntuneet näytökset, konsertit ja muut taidetapahtumat ovat tehneet valtavan pudotuksen taiteilijoiden tuloihin. Hakemusten joukossa on paljon hankkeita, joilla kaupunkilaisille tuodaan taidetta poikkeusoloihin sopeutettuna. Taidemaailma osoittaa näin kekseliäisyyttä ja luovuutta. Yksi tuen tarkoitus oli saattaa loppuun pandemian keskeyttämiä projekteja. Rahoitusta saivat kaikenkokoiset toimijat ja summat vaihtelivat. Pienelläkin tuella voi olla iso merkitys taiteilijan työllistymiselle”, sanoo jaoston puheenjohtaja Tuomas Finne.

Tällä kertaluontoisella erityisavustuksella pyrimme turvaamaan akuuttia taiteen ja kulttuurin tarjonnan ja työn jatkuvuutta. Poikkeusoloissakin Helsingissä tarvitsemme taidetta ja kulttuuria niin kaupunkilaisina kuin ammattilaisina. On tärkeä muistaa, että 36 % taiteen ja kulttuurin työpaikoista on Helsingissä. Alojen tilanne on vakava ja huoli syvenee tautitilanteen pahentuessa - yhteistyötä alojen tukemiseksi täytyy jatkaa”, kommentoi kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Lue päätöstiedote kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin verkkosivuilta: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kulttuuri-_ja_vapaa-aikalautakunnan_kulttuuri-_ja_/Suomi/Paatostiedote/2020/KUVA_2020-11-24_Kujau_7_Pt/index.html

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Tuomas Finne
puheenjohtaja
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaosto
puh 050 3740315, tuomas.finne@gmail.com

Mari Männistö
Kulttuurijohtaja
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
puh 09 310 26157, mari.mannisto@hel.fi

Veikko Kunnas
Kulttuurin edistämisen päällikkö
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
puh. 040 334 1204, veikko.kunnas@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Hur ser världen ut genom Jörn Donners lins? – en unik fotoutställning öppnas i Villa Hagasund28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner reste runt om i världen redan på 1950- och 1960-talen och tog otaliga fotografier under sina resor. Fotografierna som upptäcktes först efter Jörn Donners bortgång visas nu på Villa Hagasund 31.3 - 3.9.2023 i en unik, postumt kuraterad utställning. Invigningsdagen för utställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 infaller på månadens sista fredag som på sedvanligt vis är museets gratisdag.

Miltä maailma näyttää Jörn Donnerin linssin läpi? —ainutlaatuinen valokuvanäyttely avautuu Hakasalmen huvilassa28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu ainutlaatuinen kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9.2023. Näyttelyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68 avajaispäivänä on ilmaisperjantain mukaisesti vapaa pääsy.

Yrjönkadun uimahallin iso allastila suljetaan laattakorjausten vuoksi24.3.2023 15:30:00 EET | Tiedote

Uimahallin kuntokartoituksessa allastiloista löytyi akuutteja korjauksen tarpeessa olevia laattoja. Välttämättömät laattakorjaukset aloitetaan varotoimenpiteenä, ja hallin kevätkausi päättyy normaalia aiemmin. Halli aukeaa uudelleen jälleen syksyllä. Asiakkaille korvataan jo ostetut liput. Yrjönkadun uimahallin tiloissa järjestettävät liikuntakurssit jatkuvat normaalisti kevään loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme