Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki julisti ilmastohätätilan

Jaa

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Helsingin kaupunki on tänään julistanut ilmastohätätilan, jolla kaupunki tunnustaa vastuunsa hiilijalanjälkensä pienentämisestä ja tiedostaa, että ilmastotoimilla on kiire.

Helsinki haluaa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävä kehitys ovat yksi Helsingin kansainvälisen toiminnan painopisteistä. Helsinki on useilla areenoilla nostanut esiin ja kiinnittänyt edunvalvonnassaan huomiota kaupunkien rooliin ilmastokriisin ratkaisemisessa.

”Helsinki ei taistele ilmastonmuutosta vastaan vain siksi, että se on taloudellisesti järkevää, vaan ennen kaikkea siksi, että meidän vastuullamme on pelastaa planeetta tuleville sukupolville. Olemme yksi niistä kaupungeista, joilla on aidosti uskottava, kunnianhimoinen ja toteutettavissa oleva ilmasto-ohjelma”, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin kaupunki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Kaupunki vähentää päästöjään kahdeksankymmentä prosenttia vuoden 1990 tasosta, ja kompensoi jäljelle jäävän päästöosuuden. Päästötavoite koskee koko kaupungin maantieteellisen alueen kaikkia suoria päästöjä.

Kaupunki on laatinut ohjelman siitä, miten päästöjä tullaan vähentämään. Hiilineutraali Helsinki 2035 -päästövähennysohjelman etenemistä voi seurata Ilmastovahti-sivustolta. Ohjelmaa päivitetään säännöllisesti.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23. syyskuuta kaupunginhallituksen esityksen, jossa kehotetaan valmistelemaan ilmastohätätilajulistus. Esitys perustui valtuutettu Leo Straniuksen aloitteeseen. Pormestari teki päätöksen Helsingin ilmastohätätilajulistuksesta 25. syyskuuta.

Yli tuhat kuntaa ympäri maailmaa on julistanut ilmastohätätilan. Helsinki on tiettävästi Suomen ensimmäinen ilmastohätätilan julistanut kaupunki.

 

Lisätietoja:

Pormestari Jan Vapaavuoren poliittinen erityisavustaja Lotta Backlund, puh. 040 531 3076, lotta.backlund ( at ) hel.fi

Ympäristöjohtaja Esa Nikunen, puh. 040 504 5175, esa.nikunen ( at ) hel.fi

Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia
Viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset kokevat kotikaupunkinsa edelleen turvalliseksi12.5.2022 09:56:47 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 lopussa toteutetussa laajassa turvallisuuskyselyssä Helsinki koettiin yhä pääosin turvalliseksi kaupungiksi. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kyselyssä sitä mieltä, että kaupunki on yleisesti turvallinen tai vähintään melko turvallinen. Omalla asuinalueellaan 92 prosenttia vastaajista kokee olonsa yleisesti ottaen turvalliseksi, ja 76 prosentin mukaan oma asuinalue on turvallinen myös myöhään viikonloppuiltaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme