Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki käynnistää energiarenessanssin

Jaa

Helsingin kaupunki pääsee toteuttamaan yhtä merkittävimmistä päästövähennystoimistaan ensi vuoden alusta lähtien, kun energiarenessanssi-toimintamalli käynnistyy. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi eilisessä talousarviokäsittelyssä toimintamallin rahoituksen tulevalle vuodelle.

Kerrostaloja Pohjois-Haagassa. Kuva: Roni Rekomaa
Kerrostaloja Pohjois-Haagassa. Kuva: Roni Rekomaa

Energiarenessanssilla huomattava merkitys päästövähennystavoitteen saavuttamisessa 

Energiarenessanssin tarkoituksena on parantaa yksityisomistuksessa olevien kerrostalojen energiatehokkuutta sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja tuotantoa taloyhtiöissä. Toimilla vähennetään Helsingin alueella syntyviä hiilidioksidipäästöjä, joista yli puolet aiheutuu rakennusten lämmityksestä.

Kaupungin energiatehokkuustyö on aiemmin keskittynyt erityisesti kaupungin omistuksessa olevaan palvelu- ja asuinrakennuskantaan. Nämä kaupunkiomisteiset rakennukset muodostavat kuitenkin vain noin kuudesosan Helsingin kaikista rakennuksista. Koska Helsinki on hyvin kerrostalovaltainen, on taloyhtiöiden energiatehokkuustoimilla ja energiaremonteilla suuri merkitys kaupungin päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen torjumisessa. Energiaremontteja tulisi saada käynnistettyä useita satoja vuosittain, jotta kaukolämmön kulutusta saataisiin vähennettyä Helsingin päästövähennystavoitteen mukaisesti vuoteen 2035 mennessä.

Energiarenessanssilla tietoa ja osaamista taloyhtiöiden käyttöön

Tulevana vuonna Helsinki kokoaa ja palkkaa energianeuvontaa antavien asiantuntijoiden verkoston eli energiarenessanssitiimin taloyhtiöiden tueksi. Tiimin tehtävänä on tarjota taloyhtiöille konkreettista, puolueetonta tietoa ja ohjausta sekä käytännön apua energiaremonttien käynnistämiseen ja toteuttamiseen. Ensimmäisten energiaosaajien rekrytointi käynnistyy vuodenvaihteessa.

Energiaremontti on merkittävin ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä, mutta taloyhtiö ja sen asukkaat voivat saada myös merkittävää taloudellista hyötyä remontoimalla kiinteistön vähemmän energiaa kuluttavaksi. Energiarenessanssin tarkoitus on jakaa tietoa myös asuinkerrostalon energiaremonttien taloudellisesta hyödystä sekä vaikutuksista asuntojen viihtyisyyteen.

Energiarenessanssia edistetään myös Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteisessä Taloyhtiöklubi-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tukea taloyhtiöiden alueellista yhteistyötä energiaremonttien käynnistämiseen ja kehittää niin yksittäisiä kiinteistöjä kuin koko asuinaluetta. 

Lisätietoja:

Kaisa-Reeta Koskinen, projektinjohtaja, Hiilineutraali Helsinki 
puh. 040 704 5057, kaisa-reeta.koskinen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa-Reeta Koskinen
projektinjohtaja
Hiilineutraali Helsinki
puh. 040 704 5057
kaisa-reeta.koskinen@hel.fi

Kuvat

Kerrostaloja Pohjois-Haagassa. Kuva: Roni Rekomaa
Kerrostaloja Pohjois-Haagassa. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme