Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki kohdisti valtion koronatuen oppimisvajeen paikkaamiseen

Jaa

Helsingin kaupunki sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtion avustuksena koronatukea yli kahdeksan miljoonaa euroa. Siitä 1,4 miljoonaa euroa kohdennettiin varhaiskasvatukseen ja seitsemän miljoonaa euroa esi- ja perusopetukseen. Helsinkiläiset lapset saivat koronatukirahoilla tukea kasvuun ja oppimiseen sekä oppimisvajeen paikkaamiseen poikkeuksellisena aikana.

Kun koronaepidemia alkoi alkukeväällä, kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla huolestuttiin erityisesti lapsista ja nuorista, joilla oli ollut jo aiemmin oppimisvaikeuksia tai joiden perheellä ei ollut mahdollisuuksia tukea lasten oppimista poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Etäopetukseen siirryttiin kouluissa maaliskuussa nopeasti ja otimme käyttöön erilaisia uusia oppimisympäristöjä. Keväällä tekemämme kyselyn mukaan lapset pärjäsivät pääosin hyvin uudessa tilanteessa, mutta vaikeuksia esiintyi esimerkiksi silloin, kun lapsella tai nuorella oli jo ennen etäopetusta oppimisvaikeuksia tai esimerkiksi heikko kielitaito. Osalle lapsista ja nuorista tuli oppimisvajetta lisää, ja tämän vajeen korjaamiseen valtion tuki tuli syksyllä tarpeeseen”, toteaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Helsingin kaupungin peruskouluissa valtiolta saatua koronatukirahaa on käytetty lisähenkilökunnan palkkaamiseen, samanaikaisopetukseen, opinto-ohjauksen sekä tukiopetukseen. Oppilaat ovat saaneet oppimisvajeeseen tukea myös opettajien pedagogisen täydennyskoulutuksen myötä, jonka tukiraha mahdollisti.

Myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyö perhepalveluiden sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa on korostunut poikkeusaikana entisestään. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnista on huolehdittava kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään oppimisen kannalta”, toimialajohtaja Pohjolainen huomauttaa.

Kokemuksia koulusta ja päiväkodista

Pitäjänmäen peruskoulussa tukirahalla palkattiin kolme opettajaa, joista yksi opettaa muun kuin suomenkielisiä lapsia. Myös opintojenohjauksen ja opetuksen lisätuntien määrää pystyttiin kasvattamaan. Eka- ja tokaluokkalaisille saatiin oma koulunkäyntiavustaja.

Koulun rehtori Katriina Aaltio kertoo, että isoja luokkia jaettiin tukirahan avulla pienempiin opetusryhmiin. ”Lapset ja nuoret olivat etäjakson jälkeen levottomampia. Vuorovaikutustaidot olivat himmentyneet. Kiinnitimme erityistä huomiota tämän perusteella tunne- ja vuorovaikutustaitoihin”, Katriina Aaltio mainitsee.

Päiväkoti Kaisaniemessä koronatukea on käytetty muun muassa resurssiopettajan toimintaan. Päiväkodin johtaja Kaisa Viitanen kertoo, että resurssiopettajasta oli aiemmin saatu hyviä kokemuksia. Hänet oli palkattu töihin niin sanotulla positiivisen diskriminaation tuella, ja nyt työsuhdetta pystyttiin koronatukirahan avulla jatkamaan.

”Teimme varhaiskasvatuksessa myös digiloikan, sillä kaikki mahdollinen henkilöstön koulutuksista vanhempien tapaamiseen hoidettiin pitkälti etäyhteyksin. Voi sanoa, että olimme hyvällä tavalla pakotettuja kokeilemaan uusia juttuja toiminnassamme”, Viitanen toteaa.

Monikulttuurista ohjausta

Jo ennen koronaa Helsingissä on käytetty opetuksessa monikielisiä ohjaajia.
”Lapset ja nuoret voivat käydä ohjaajien kanssa keskusteluja omalla äidinkielellään. Monikieliset ohjaajat ovat erittäin tärkeä linkki kodin ja koulun yhteistyössä ja viestinnässä perheiden kanssa”, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo.

Kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstö on tehnyt töitä poikkeusaikana ammattitaitoisesti ja innokkaasti. Pohjolaisen mielestä korkea ammattietiikka on tullut selkeästi näkyville. ”Henkilöstömme on joustanut ja muokannut toimintatapojaan hienosti. On ollut huikeaa nähdä, miten kovan luokan ammattilaisia meidän henkilöstömme eri koulutusasteilla ja varhaiskasvatuksessa on myös tiukoissa paikoissa”, Pohjolainen toteaa.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 19.1.202115.1.2021 14:10:44 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevätkauden ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 19. tammikuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavan uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta. Lisäksi lautakunnalle esitetään lausunto osoitteeseen Pieksupolku 5 toteutettavan päiväkotihankkeen hankesuunnitelmasta Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Personalen fick beröm i en kundenkät om småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen i huvudstadsregionen13.1.2021 10:30:00 EETTiedote

Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda genomförde i månadsskiftet oktober–november (19.10–8.11.2020) en gemensam kundenkät för vårdnadshavare till barn i kommunal eller privat småbarnspedagogik eller förskoleundervisning. Kundenkäten skickades till nästan 60 000 vårdnadshavare med barn i kommunal eller privat småbarnspedagogik. Sammanlagt 15 269 svar inkom.

Henkilöstölle kiitosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakaskyselyssä13.1.2021 10:30:00 EETTiedote

Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa toteuttivat loka-marraskuun vaihteessa (19.10.- 8.11.2020) yhteisen asiakaskyselyn kaikille kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa olevien lasten huoltajille. Asiakaskysely lähetettiin lähes 60 000 huoltajalle, joiden lapset ovat joko kunnallisessa tai yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Vastauksia saatiin yhteensä 15 269.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme