Helsinki kohdisti valtion koronatuen oppimisvajeen paikkaamiseen
Kun koronaepidemia alkoi alkukeväällä, kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla huolestuttiin erityisesti lapsista ja nuorista, joilla oli ollut jo aiemmin oppimisvaikeuksia tai joiden perheellä ei ollut mahdollisuuksia tukea lasten oppimista poikkeuksellisessa tilanteessa.
”Etäopetukseen siirryttiin kouluissa maaliskuussa nopeasti ja otimme käyttöön erilaisia uusia oppimisympäristöjä. Keväällä tekemämme kyselyn mukaan lapset pärjäsivät pääosin hyvin uudessa tilanteessa, mutta vaikeuksia esiintyi esimerkiksi silloin, kun lapsella tai nuorella oli jo ennen etäopetusta oppimisvaikeuksia tai esimerkiksi heikko kielitaito. Osalle lapsista ja nuorista tuli oppimisvajetta lisää, ja tämän vajeen korjaamiseen valtion tuki tuli syksyllä tarpeeseen”, toteaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.
Helsingin kaupungin peruskouluissa valtiolta saatua koronatukirahaa on käytetty lisähenkilökunnan palkkaamiseen, samanaikaisopetukseen, opinto-ohjauksen sekä tukiopetukseen. Oppilaat ovat saaneet oppimisvajeeseen tukea myös opettajien pedagogisen täydennyskoulutuksen myötä, jonka tukiraha mahdollisti.
Myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyö perhepalveluiden sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa on korostunut poikkeusaikana entisestään. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnista on huolehdittava kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään oppimisen kannalta”, toimialajohtaja Pohjolainen huomauttaa.
Kokemuksia koulusta ja päiväkodista
Pitäjänmäen peruskoulussa tukirahalla palkattiin kolme opettajaa, joista yksi opettaa muun kuin suomenkielisiä lapsia. Myös opintojenohjauksen ja opetuksen lisätuntien määrää pystyttiin kasvattamaan. Eka- ja tokaluokkalaisille saatiin oma koulunkäyntiavustaja.
Koulun rehtori Katriina Aaltio kertoo, että isoja luokkia jaettiin tukirahan avulla pienempiin opetusryhmiin. ”Lapset ja nuoret olivat etäjakson jälkeen levottomampia. Vuorovaikutustaidot olivat himmentyneet. Kiinnitimme erityistä huomiota tämän perusteella tunne- ja vuorovaikutustaitoihin”, Katriina Aaltio mainitsee.
Päiväkoti Kaisaniemessä koronatukea on käytetty muun muassa resurssiopettajan toimintaan. Päiväkodin johtaja Kaisa Viitanen kertoo, että resurssiopettajasta oli aiemmin saatu hyviä kokemuksia. Hänet oli palkattu töihin niin sanotulla positiivisen diskriminaation tuella, ja nyt työsuhdetta pystyttiin koronatukirahan avulla jatkamaan.
”Teimme varhaiskasvatuksessa myös digiloikan, sillä kaikki mahdollinen henkilöstön koulutuksista vanhempien tapaamiseen hoidettiin pitkälti etäyhteyksin. Voi sanoa, että olimme hyvällä tavalla pakotettuja kokeilemaan uusia juttuja toiminnassamme”, Viitanen toteaa.
Monikulttuurista ohjausta
Jo ennen koronaa Helsingissä on käytetty opetuksessa monikielisiä ohjaajia.
”Lapset ja nuoret voivat käydä ohjaajien kanssa keskusteluja omalla äidinkielellään. Monikieliset ohjaajat ovat erittäin tärkeä linkki kodin ja koulun yhteistyössä ja viestinnässä perheiden kanssa”, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo.
Kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstö on tehnyt töitä poikkeusaikana ammattitaitoisesti ja innokkaasti. Pohjolaisen mielestä korkea ammattietiikka on tullut selkeästi näkyville. ”Henkilöstömme on joustanut ja muokannut toimintatapojaan hienosti. On ollut huikeaa nähdä, miten kovan luokan ammattilaisia meidän henkilöstömme eri koulutusasteilla ja varhaiskasvatuksessa on myös tiukoissa paikoissa”, Pohjolainen toteaa.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 24.6.202524.6.2025 19:10:06 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistaina 24. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote löytyy toimialan verkkosivuilta samoin kuin esityslista. Päätöstiedote Esityslista
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 24.6.202524.6.2025 18:20:45 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24.6.202519.6.2025 15:12:41 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24. kesäkuuta klo 16.30. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätösesitys Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelmasta 1.8.2025 alkaen sekä päätösesitys esiopetuksen toimipaikoista toimintavuodelle 2025-2026. Lisäksi jaosto käsittelee päätöstä Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukujen 1–8 muuttamisesta. Näihin ja muihin kokouksen esityksiin pääsee tutustumaan kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 17.6.17.6.2025 19:42:57 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 17. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Från och med augusti kommer Helsingfors grundskolor att ha nya riktlinjer för elevernas användning av smarttelefoner och andra mobila enheter16.6.2025 08:44:25 EEST | Pressmeddelande
De ändringar i lagen om grundläggande utbildning som begränsar användningen av telefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Med mobila enheter avses bland annat smarttelefoner, pekdatorer, smartklockor och hörlurar. I Helsingfors stads skolor har det redan tidigare varit förbjudet att använda telefoner under lektionerna. I förskolan behöver eller använder barnen inte egna smarta enheter.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme