Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki liittyy Suomen tekoälykeskuksen jäseneksi

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 27.5. kokouksessaan kaupungin liittymisestä Suomen tekoälykeskuksen jäseneksi. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi ilmastonmuutoksen sopeutumisen linjaukset vuosille 2019-2025 sekä Uudenmaan liitolle annettavan lausunnon Uusimaa-kaavasta 2050.

Suomen tekoälykeskus on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n vuonna 2018 perustama osaamiskeskus, joka etsii keinoja tuoda edistyneimpiä tekoälysovelluksia yritysten, organisaatioiden ja yhteiskunnan käyttöön.

Tekoälykeskus on aktiivisesti mukana synnyttämässä tekoälyn innovaatioekosysteemiä sekä vahvistamassa alueen kilpailukykyä huippuosaamisen ja digitaalisten ratkaisujen alueena.

Helsingin kaupungin liittyminen tekoälykeskukseen tukee kaupungin korkeakouluyhteistyöhön, kilpailukykyyn ja digitalisaatioon liittyviä tavoitteita. Erityisesti se tukee kaupungin ja Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston välistä yhteistyötä ja toimenpiteitä, joilla alueelle houkutellaan uusia innovaatiotoimijoita ja investointeja. Se vahvistaa pääkaupunkiseudun ict-alan innovaatioyhteisöä ja profiloitumista digitaalisena huippuosaamiskeskittymänä.

Tekoälykeskuksen jäsenyys edistää myös kaupungin henkilöstön kompetenssin kehittymistä ja luo pohjaa paremmin suunnitelluille palveluille sekä innovatiivisille kokeiluille. Lisäksi jäsenyys antaa suoran yhteyden tekoälytutkimuksen huippuasiantuntijoihin. Mahdollisia yhteistyökohteita ovat muun muassa kaupunkidata ja sen analysointi liittyen esimerkiksi vähäpäästöiseen liikenteeseen, sisäilmanlaadun parantamiseen ja sosiaaliseen inkluusioon.

Kaupunginhallitus hyväksyi ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjaukset 2019−2025

Helsingin ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjaukset ovat strateginen suunnitelma, jota toteuttamalla Helsinki voi sopeutua muuttuvaan ilmastoon. Sopeutumislinjauksilla kaupunki pyrkii vähentämään ilmastonmuutoksen haitallisia seurauksia yhteiskunnan toimintakykyyn, talouteen, luontoon ja ihmisten arkipäivään sekä hyödyntämään muuttuvan ilmaston aiheuttamia mahdollisia etuja.

Helsingin kaupungilla on useita suunnitelmia, ohjausmekanismeja, työkaluja sekä hankkeita, joiden avulla sopeutumista toteutetaan kaupungin suunnittelussa. Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöohjelma, Helsingin hulevesiohjelma, Viherkattolinjaukset, Luonnon monimuotoisuuden toimintaohjelma sekä Itämerihaasteen Itämeri-toimenpideohjelma sisältävät sopeutumisen linjauksia tukevia tavoitteita ja toimia.

Sopeutumislinjaukset ovat voimassa kuluvan ja seuraavan valtuustokauden. Linjauksissa tarkastellaan muuttuvaa ilmastoa myös pitkällä aikajänteellä, aina vuosisadan loppuun asti. Ne toteuttavat omalta osaltaan myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita 2030.

Lisätietoja: Helsingin ilmastonmuutoksen sopeutumislinjaukset

Uusimaa-kaava 2050 tukee Helsingin hiilineutraaliustavoitetta

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan myös lausunnon Uudenmaan liitolle Uusimaa-kaava 2050 ehdotuksesta. Lausunnossaan kaupunginhallitus pitää tärkeänä, että Uusimaa-kaava 2050 mahdollistaa sekä koko seudun että Helsingin kaupungin kasvun. Kaava pyrkii hiilineutraaliin Uuteenmaahan vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on yhdenmukainen Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteen kanssa ja luo osaltaan raamit maakunnan yhdyskuntarakenteen kehitykselle.

Lisäksi kaupunginhallitus käsitteli valtuutettujen jättämiä toivomusponseja. Seuraavaan kaupunginvaltuuston kokouksen käsittelyyn hyväksyttiin muun muassa Helsingin kaupungin ympäristöraportti 2018 sekä esitykset kaupunginhallituksen, konsernijaoston ja elinkeinojaoston jäsenistä kesäkuussa 2019 alkavaksi toimikaudeksi.

Kaupunginhallituksen 27.5.2019 kokouksen kaikki päätökset julkaistaan päätöstiedotteessa

Johanna Snellman
tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme