Hyvinvointiala HALI ry

Helsinki näyttää hallitukselle mallia perusterveydenhuollon palvelusetelillä

Jaa

Pitkät jonot ovat sote-palvelujärjestelmämme keskeinen ongelma – myös pääkaupungissa. Helsinki ryhtyy korjaamaan tilannetta ottamalla palvelusetelin käyttöön terveysasemien lääkäripalveluissa kesäkuun alussa. Muiden kuntien on syytä ottaa Helsingistä mallia.

Palvelusetelin myötä asiakas pääsee lääkärin vastaanotolle yksityiselle palveluntuottajalle kolmen arkipäivän sisällä ja saa perustutkimukset maksutta. Kyseessä on kokeilu, joka kestää vuoden 2020 loppuun, minkä jälkeen jatkosta päätetään saatujen kokemusten perusteella.

- Helsingin päätös palvelusetelin kokeilemisesta perusterveydenhuollossa on erinomainen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monta palveluntuottajaa helsinkiläiset saavat. Onko 67 euron arvoinen palveluseteli lääkärin vastaanotosta ja siihen liittyvistä perustutkimuksista riittävä? Heti kokeilun alussa pitää arvioida, onko helsinkiläisten valinnanvapaus ja saatavuuden parantuminen riittävää määritellyllä palvelusetelin arvolla, pohtii Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Laskelmiin avoimuutta

Helsingin kaupungin valmistelumuistiossa todetaan, että ”lääkärivastaanoton tuottaminen palvelusetelillä on laskennallisesti jonkin verran omaa tuotantoa kalliimpaa”.

- Palvelusetelin hinnoittelun pohjana olevat laskelmat kaupungin oman tuotannon kustannuksista on syytä avata julkisiksi. Näin kaikki osapuolet voivat varmistua siitä, että hankinta tehdään oikeaan hintaan – ei makseta liikaa, muttei liian vähänkään. Alihinnoitellulla palvelusetelillä ei saada laatua - tai palvelua ollenkaan, Kuuva toteaa.

Palveluseteleistä velvoittavampia

Palveluseteli jää kokeilussa harvojen helsinkiläisten mahdollisuudeksi. Palveluseteleitä myönnetään vain kaikista ruuhkautuneimpien terveysasemien asiakkaille, tänä vuonna enintään 4 000 käynnille.

- Helsingin päätös on askel oikeaan suuntaan, mutta asiakkaan oikeus palveluseteliin ja nopeaan hoitoon pääsyyn kannattaisi toteuttaa huomattavasti esitettyä laajemmin. Uuden hallituksen kannattaa tehdä palvelusetelin hyödyntämisestä kunnille velvoittavampaa. Niiden on tarjottava palveluseteleitä viimeistään hoitotakuuaikojen täyttyessä. Näin parannetaan palveluiden saatavuutta, kavennetaan terveyseroja ja lisätään kansalaisten yhdenvertaisuutta, Kuuva esittää.

Lisätiedot:

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija, Hyvinvointiala HALI ry, p. 050 414 6444, joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 1728 5500https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Palveluseteli toimii terveyspalveluissa - viikon hoitotakuu toteutettavissa jo nyt13.8.2019 10:30:16 EESTTiedote

Palveluseteli on tuoreen, Vaana Oy:n teettämän selvityksen mukaan monin osin toimiva tapa järjestää palvelut. Seteliä käyttäneet asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä palvelujen laatuun, seteli on lisännyt yritysten määrää ja parantanut pienten yritysten toimintaedellytyksiä. Myös kunnat ovat kokeneet palvelusetelin käytön ostopalveluja ketterämpänä ja edullisempana tapana järjestää palvelut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme