Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on allekirjoittanut Euroopan kiertotalouskaupunkien julistuksen ensimmäisten joukossa

Jaa

Helsingin kaupunki edistää yhdessä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa siirtymää kohti kiertotaloutta ja on allekirjoittanut Euroopan kiertotalouskaupunkien julistuksen (European Circular Cities Declaration). Julistus julkistettiin 1. lokakuuta eurooppalaisten kestävien kaupunkien 9th European Conference on Sustainable Cities & Towns -konferenssissa.

Jätkäsaaren rakentamisessa on kierrätetty maamassoja. Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaaren rakentamisessa on kierrätetty maamassoja. Kuva: Antti Pulkkinen

Muita julistuksen ensivaiheen allekirjoittajia ovat muun muassa Oslo, Malmö, Kööpenhamina, Sevilla, Tirana, Praha ja Ljubljana. Suomalaisista kaupungeista mukana ovat myös Tampere, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Neuvotteluja jatketaan monen muun eurooppalaisen kaupungin kanssa.

Julistuksen allekirjoittavat kaupungit sitoutuvat toimimaan kiertotalouden lähettiläinä. Kiertotalous tarkoittaa luonnonvarojen säästäväistä käyttämistä, jätteen arvostamista raaka-aineena ja siirtymistä kuluttamisesta ja omistamisesta kohti palveluja ja digitalisaatiota. Tavoitteena on tehokas raaka-aineiden käyttö, vähähiilisyys ja sosiaalisesti vastuullinen yhteiskunta, jossa luonnonvarojen käyttö on irrotettu talouskasvusta.

“Julistuksemme käsittää kaupungeille hyvin keskeisiä toimintoja, kuten rakentamisen. Helsinki on valmis edistämään kiertotaloutta ja yhteistyö on elintärkeää: haluamme oppia lisää muilta kaupungeilta sekä jakaa omia kokemuksiamme”, sanoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka oli julkistamassa julistusta konferenssissa.

Kaupungeilla on oman toimintansa kautta mahdollisuus edistää kiertotaloutta ja johtaa maailmaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Euroopan kiertotalouskaupunkien julistus tarjoaa yhteisen kiertotalouskaupunkivision, joka auttaa kaupunkeja toimimaan yhtenä rintamana matkallaan kohti kiertotaloutta.

European Circular Cities -julistus julkistettiin 1.10.2020 Saksan Mannheimin isännöimässä 9th European Conference on Sustainable Cities & Towns -virtuaalikonferenssissa. Helsinki sekä muut alkuvaiheen allekirjoittajista kutsuvat muita eurooppalaisia kaupunkeja ja alueita liittymään mukaan ja allekirjoittamaan julistuksen.

Julistuksen on laatinut laaja joukko eurooppalaisia organisaatioita, jotka ovat sitoutuneet edesauttamaan paikallistason siirtymistä kiertotalouteen. Mukana työssä ovat olleet muun muassa kestävien kaupunkien verkosto ICLEI, Ellen McArthur Foundation, Euroopan investointipankki (EIB) sekä YK:n ympäristöohjelma.

Helsinki on julkaissut aikaisemmin tänä vuonna Kierto- ja jakamistalouden tiekartan, jossa määritellään toimenpiteitä kiertotalouteen siirtymiseksi rakentamisen, hankintojen, viherjätteen sekä jakamistalouden osa-alueilla. Lue lisää tiekartasta 31.5.2020 julkaistusta uutisesta.

Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartta, Kaupunkiympäristön julkaisuja 2020:10 

Kierto- ja jakamistalouden tiekartan toimenpiteiden etenemistä voi seurata Helsingin ilmastovahti -palvelussa osoitteessa ilmastovahti.hel.fi.

Lisää tietoa Euroopan kiertotalouskaupunkien European Circular Cities julistuksesta:www.circularcitiesdeclaration.eu

Lisää tietoa 9th European Conference on Sustainable Cities & Towns -konferenssista: http://www.mannheim2020.eu/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leona Silberstein
ympäristötarkastaja
kaupunkiympäristön toimiala
09 310 36883
leona.silberstein@hel.fi

Viestin välitti:
Liisa Leeve
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia
09 310 20433
liisa.leeve@hel.fi

Kuvat

Jätkäsaaren rakentamisessa on kierrätetty maamassoja. Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaaren rakentamisessa on kierrätetty maamassoja. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme