Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki on koko valtakunnan liikkumisen keskipiste 10.5.

Jaa

Helsingin kaupunki haluaa kääntää kymmenillä toimenpiteillä kehityskulun, joka on tehnyt liikkumattomuudesta keskeisen hyvinvointia murentavan tekijän. Yli 80 prosenttia alle kouluikäisistä, 70 prosenttia peruskoululaisista ja korkeakouluopiskelijoista sekä neljä viidesosaa aikuisista liikkuu liian vähän. Kaupungin tavoitteena on palauttaa liikkuminen helpoksi ja luontaiseksi osaksi jokapäiväistä elämää. Unelmien liikuntapäivänä 10. toukokuuta Helsingistä tehdään koko valtakunnan liikkumisen keskipiste.

Helsinki on käynnistänyt liikkumisohjelman, jonka myötä liikkuminen on nostettu kaupungin toiminnan keskiöön. Kysymys ei ole liikunnan, vaan arki- ja hyötyliikkumisen lisäämisestä. Toimenpiteet kohdentuvat laajasti varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, vanhuspalveluihin, kaupunkiympäristön, julkisen tilan kehittämiseen sekä kaupungin henkilöstöön. Osana liikkumisohjelmaa kaupunki lähtee mukaan Olympiakomitean koordinoimaan Unelmien liikuntapäivään. Viime vuonna päivä liikutti jopa puolta miljoonaa suomalaista. Helsinki ottaa haasteen vastaan ja haluaa rikkoa päivän ennätykset sitouttamalla kaikki toimialat ja 38 000 työntekijää innovoimaan liikunnallista arkea.

”Kyse ei ole vain yhdestä liikuntapäivästä, vaan tavasta herätellä toimijoita muuttamaan päivittäisiä käytäntöjä. Liikkumattomuuden ja siitä aiheutuvien ongelmien ratkaiseminen edellyttää ajattelutapojen, toimintamallien ja rakenteiden kokonaisvaltaista uudistamista. Olennaista on ymmärtää arkiliikkumisen merkitys ja tuoda liikkumisen edistäminen sellaisten toimijoiden agendalle, joiden ydintehtäviin se ei aiemmin ole kuulunut. Päiväkotien, leikkipuistojen, palvelukeskusten ja neuvoloiden mukaantulo on ensiarvoisen tärkeää liikkumattomuuden ratkaisemisessa”, painottaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kaupungin yhteisenä tavoitteena on luoda entistä paremmat edellytykset tehdä liikunnallisia ratkaisuja sekä mahdollistaa kaiken ikäisten helsinkiläisten liikkuminen. Unelmien liikuntapäivänä kaikki kaupungin toimialat liikuttavat helsinkiläisiä. Kymmenet päiväkodit, koulut ja leikkipuistot aktivoivat lapsia ja nuoria ympäri Helsinkiä. Ohjelmassa on muun muassa ulkodiscoja, pihaleikkejä, parkouria, ultimatea, tanssia ja muita lajikokeiluja.

Lisäksi perjantaina 10.5. Itäkeskuksen, Jakomäen ja Pirkkolan uimahalleihin sekä Töölön Kisahalliin ja Liikuntamyllyyn on maksuton sisäänpääsy klo 16.00 asti. Kisahallissa kierrätetään myös liikuntavarusteita. Pirkkolan liikuntapuistossa järjestetään koululaisille suunnattu soveltavan liikunnan tapahtuma yhteistyössä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n ja liikuntapalveluiden kanssa. Kaupungintalon aulassa ja useilla liikuntapaikoilla voi puolestaan tutustua Helsingin liikuntapalveluiden kesätarjontaan.

Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon henkilökunta ulkoilee yhdessä palvelukeskusten iäkkäiden asiakkaiden kanssa. Palvelukeskukset järjestävät liikunnallista ohjelmaa myös yhteistyössä päiväkotien kanssa. Amiedun opiskelijat auttavat potilaita ulkoilemaan Laakson sairaalassa. Helsingin polkupyöräilijät ja HSY:n Ilmastoinfo tarjoavat aamupalaa Baanan varrella osana valtakunnallista Pyöräilyviikkoa. Lasten ja nuorten syrjäytymisestä keskustellaan koko päivän kestävässä kävelykokouksessa eri puolilla Helsinkiä.

”Kaupungin työntekijät ovat liikkumisohjelman toimeenpaneva voima. Liikutamme ja mahdollistamme helsinkiläisten liikkumisen kaupungin palveluissa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Myös henkilöstön oma liikkuminen on ensiarvoisen tärkeää. Tästä johtuen haastammekin Unelmien liikuntapäivänä henkilöstön keksimään omia liikettä lisääviä keinoja. Itse haastan kaupunginkanslian henkilöstön ja kaupunkilaiset osallistumaan kanssani porrashaasteeseen Tuomiokirkon portaille”, Vapaavuori lisää.

Loppuvuonna ja tulevina vuosina liikkumisohjelma konkretisoituu kaupunkilaisille kymmenin eri tavoin. Koululaisten ja opettajien riemuksi Helsingin kaupunki kunnostaa kymmenen koulupihaa vuonna 2019. Pyöräverkkoa ja pyörätelineitä rakennetaan suunnitelmallisesti, ja kaupunkipyörien käyttö laajenee. Uusia innovaatioita ikäihmisten liikkumiseen kehitetään yhteistyössä Bloombergin säätiön ja Harvardin yliopiston kanssa. Lapset ja nuoret saavat käyttöönsä digitaalisen harrastuspassin. Liikkuva työpaikka -toiminta käynnistyy vuoden 2019 aikana. Liikkumissopimus otetaan käyttöön 70 prosentilla säännöllisen kotihoidon asiakkaista. Liikkumisen edistäminen on koko kaupungin, meidän kaikkien yhteinen asia.

Lisätiedot:

Minna Paajanen
Liikkumisohjelman projektipäällikkö
09-31021162
040-7262623
minna.paajanen@hel.fi 

Lisätietoja liikkumisohjelmasta
Unelmien liikuntapäivän tapahtumat

Liikkumisohjelma – Älä rajoita. Mahdollista!
Liikkumisohjelma on Helsingin kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Ohjelmassa on kysymys liikkumisen aiempaa kokonaisvaltaisemmasta ymmärtämisestä, edistämisestä ja koordinoinnista. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla esiin kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin, madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja lisätä liikkumisen iloa. Päämääränä on, että liikkuminen Helsingissä on helppo, sujuva ja houkutteleva arjen valinta.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Karttasovellus näyttää, miten Helsingin rantaviiva puhdistuu roskista talkoovoimin23.7.2019 09:07:16 EESTTiedote

Sivulla www.satakolkyt.fi on avattu interaktiivinen kartta, joka kannustaa kaupunkilaisia siivoamaan koko Helsingin 130 km pitkän Itämeren rantaviivan roskista. Siivoamaton rantaviiva näkyy kartalla punaisena. Kuka tahansa voi ryhtyä Itämeren pelastajaksi ja ilmoittaa kartalle järjestävänsä omat rantatalkoot. Tällöin rannan väri muuttuu ensin oranssiksi. Kun ranta on siivottu, rannan väri kartalla muuttuu vihreäksi ja siivoaja tai siivousporukka saa halutessaan nimensä näkyviin kartalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme