Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on valittu EU:n missioon ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä”

Jaa
Helsinki on valittu EU:n komission sadan hiilineutraalin ja älykkään kaupungin joukkoon. Valitut sata kaupunkia ovat kaikista Euroopan unionin 27 jäsenvaltiosta ja sitoutuneita saavuttamaan hiilineutraaliuden vuonna 2030.
Kuva Kari Ylitalo / Helsinki Partners.
Kuva Kari Ylitalo / Helsinki Partners.


Missio ”100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” on yksi Euroopan unionin uuden tutkimus- ja innovaatio-ohjelman, Horisontti Euroopan, viidestä missiosta. Mukaan valitut kaupungit toimivat kokeilu- ja innovaatiokeskuksina ratkaisuille, joiden avulla kaikki Euroopan kaupungit voivat saavuttaa samat tavoitteet vuoteen 2050 mennessä. Mission tavoitteiden toteutumista tuetaan merkittävällä kehittämisrahoituksella.

Helsinki hyötyy missioon valituille kaupungeille suunnatusta räätälöidystä neuvonnasta ja tuesta, rahoitusmahdollisuuksista sekä mahdollisuuksista liittyä merkittäviin pilottiprojekteihin. Missio tarjoaa myös verkostoitumismahdollisuuksia, parhaiden käytäntöjen vaihtoa kaupunkien välillä ja tukea kansalaisten osallistumiselle.

Cities Mission saa 360 miljoonaa euroa Horisontti Eurooppa -rahoitusta kaudelle 2022–2023. Mission tutkimus- ja innovaatiotoimissa käsitellään puhdasta liikkumista, energiatehokkuutta ja vihreää kaupunkisuunnittelua ja tarjotaan mahdollisuus rakentaa yhteisiä aloitteita ja syventää yhteistyötä synergiassa muiden EU-ohjelmien kanssa.

”On hienoa, että Helsinki on valittu mukaan sadan edelläkävijäkaupungin joukkoon. Helsingin oma hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2030 mennessä on kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa. Tämä vaatii keskittymistä erityisesti energiaan ja liikenteeseen liittyviin tekoihin, joilla on merkittävin päästövähennysvaikutus. Ilolla myös jaamme vaikuttavimpien tekojen käytäntöjä muille kaupungeille. EU-tasolla tavoitteena on saada koko Euroopasta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Kaupunkien olennainen rooli tässä työssä on tunnistettu – ilmastoteot tapahtuvat kaupungeissa. Uskon, että tähän EU-missioon osallistuminen osaltaan edistää Helsingin ilmastotavoitteiden saavuttamista sekä vahvistaa kaupunkien, valtion ja EU-tason yhteistyötä”, pormestari Juhana Vartiainen toteaa.

Haku missioon päättyi 31. tammikuuta 2022. Kaiken kaikkiaan mukaan haki 377 kaupunkia. Tänään valitut 100 EU-kaupunkia edustavat 12 prosenttia EU:n väestöstä. Suomesta mukaan valittiin Helsingin lisäksi Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere ja Turku.

Lisätiedot:

Pormestari Juhana Vartiaisen erityisavustaja Mira Keränen, puh. 040 194 7101, mira.keranen ( at ) hel.fi

Laura Uuttu-Deschryvere, kansainvälisten asioiden päällikkö, puh. 040 717 6415, laura.uuttu-deschryvere ( at ) hel.fi

Kaisa-Reeta Koskinen, ilmastoyksikön päällikkö, kaupunkiympäristön toimiala, puh. 040 704 5057, kaisa-reeta.koskinen ( at ) hel.fi

Helsingin ilmastoteot -verkkosivusto: https://helsinginilmastoteot.fi/

Euroopan komission lista valituista kaupungeista - EU Cities Mission: Meet the cities: https://ec.europa.eu/info/files/eu-cities-mission-meet-cities_en

Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva Kari Ylitalo / Helsinki Partners.
Kuva Kari Ylitalo / Helsinki Partners.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudulla syntyy maailmaa muuttavia innovaatioita6.6.2023 15:01:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun kaupungit kehittävät ratkaisuja tämän päivän suuriin kestävyyshaasteisiin yhteisellä innovaatio-ohjelmalla. HEVinnovations on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteinen ohjelma, joka vahvistaa alueen innovaatiotoimintaa ja -verkostoja. Ohjelmaan valitaan vuosittain hankkeita, jotka kehittävät alueen ekosysteemejä, älykkäitä ja kestäviä kaupunkiratkaisuja sekä oppimisympäristöjä ja digitaalisia ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme