Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki ottaa erityiskeinot käyttöön lumitöissä

Jaa

Helsingissä jatketaan katujen aurausta poikkeuksellisen lumisen alkuviikon jäljiltä. Tärkeimmät kulkuväylät on saatu auki, ja myös lumen pois kuljettaminen on aloitettu. Kaupungin lumenvastaanottopaikoille tuodaan noin 2 000 lumikuormaa päivässä.

Lumista Tehtaankatua 14.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Kirsikka Mattila
Lumista Tehtaankatua 14.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Kirsikka Mattila

Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteet ovat edelleen monin paikoin huonot, ja asuntokatujen auraaminen on kesken. Helsingin joukkoliikenne toimii tällä hetkellä hyvin.

Poikkeuksellisen lumitilanteen vuoksi Helsingin kaupunki on käynnistänyt varautumissuunnitelmansa mukaiset erityistoimet ja pyrkii hankkimaan lumitöihin ylimääräistä kalustoa ja henkilökuntaa.

Sääennusteen mukaan sää Helsingissä pysyy jonkin aikaa poutaisena, mutta ensi viikon loppupuoliskolle ennustetaan lisää lumisadetta.

Käyttöön tilapäisiä lumenläjityspaikkoja ja liikennejärjestelyitä

Helsingin kaupungin lumitöitä tekevät kaupungin oma palveluntuottaja Stara ja yksityiset urakoitsijat. Hoidettavana on ajorataa noin 1 100 km ja jalankulun ja pyöräilyn reittejä noin 2200 km. Tällä hetkellä käytössä on koko kalusto eli yhteensä noin 350 auraa ja kuormuria, ja lisävoimia ollaan ottamassa käyttöön.

Jotta lunta saadaan poistettua katutilasta tehokkaammin, kaupunki voi tehdä tilapäisiä liikennejärjestelyjä ja ylimääräisiä pysäköinti- tai pysähtymiskieltoja. Kiireellisissä tapauksissa ajoneuvoja voidaan siirtää talvihoidon tieltä ilman siirtokehotusmerkkiä.

Puhdistustöiden helpottamiseksi avataan mahdollisuuksien mukaan tilapäisiä pysäköintipaikkoja asukkaiden käyttöön toreilla ja aukioilla. Pysäköintialueiden käyttöönotosta tiedotetaan liikennemerkein, kaupungin verkkosivuilla (hel.fi) ja kaupunkiympäristön toimialan sosiaalisen median kanavissa.

Kun kadun molemmilla puolilla on jalkakäytävä, jalkakäytävä saatetaan paikoittain aurata vain toiselle puolelle katua. Näin toimitaan, jos lumelle ei ole muuta tilaa. Jotta pelastusajoneuvoilla on pääsy kaikkialle Helsinkiin, myös yksijalkakäytäväisillä kaduilla on jouduttu paikoittain priorisoimaan ajoradan avoinna pitämistä ja auraamaan lumet jalkakäytävälle. Autoilijoiden tulee siksi noudattaa erityistä varovaisuutta.

Kaupungin kahdeksan lumenvastaanottopaikan täyttyessä käyttöön voidaan ottaa väliaikaisia lumen välivarastointipaikkoja. Tarkoituksiin sopivia tyhjiä alueita ja aukioita on noin 15 eri puolilla Helsinkiä. Välivarastointipaikoille ohjataan vain kaupungin urakoitsijoiden lumikuormia. Kiinteistöiltä ajetut lumikuormat tulee edelleen ajaa vakinaisille valvotuille lumenvastaanottopaikoille.

Kaupunkilaisilla on iso rooli lumitöissä

Etenkin kantakaupungissa lumen poistamista vaikeuttavat lumenvarastointitilan puute ja pysäköidyt ajoneuvot. Keskustassa parkkihalliin pysäköiminen nopeuttaa katujen putsausta lumesta. Esikaupungeissa autot olisi tärkeää siirtää pois kaduilta pihoille, jos se vain on mahdollista.

Asukkaiden on nyt hyvä seurata aktiivisesti ajoneuvojen siirtokehotuksia ja siirtää autonsa, jotta auraaminen onnistuu. Siirtokehotuksia voi seurata tai ne voi tilata tekstiviesteinä osoitteesta
http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki/


Helsingin kantakaupungissa kaupunki hoitaa ajoradat, mutta jalkakäytävien auraus ja hiekoitus ja lumen poisvienti kuuluvat jalkakäytävän kohdalla olevalle kiinteistölle. Kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on myös poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit ja kuljettaa ne kaupungin lumenvastaanottopaikoille.

Myös kattojen lumikuormaan on syytä kiinnittää huomiota. Pihojen ja kattojen lumet ovat kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla, samoin tonttien sisäänajokohtien avaus aurauksen jälkeen. Lumet tulee kuljettaa kaupungin lumenvastaanottopaikoille. Tonttien lumia ei ole sallittua tuoda kaduille tai puistoon, eikä niillä saa tukkia jalkakäytäviä.

Palautteiden käsittelyssä ruuhkaa

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voit jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään hel.fi/palaute. Sieltä palaute ohjataan suoraan alueen vastaavalle työnjohtajalle.

Runsas lumentulo on ruuhkauttanut tällä hetkellä kaupunkiympäristön asiakaspalvelun. Asukkailta pyydetään kärsivällisyyttä, sillä kaikki kadut puhdistetaan säätilanteen mukaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja katujen talvikunnossapidosta: hel.fi/lumi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala
Yksikön päällikkö Pekka Isoniemi
puh. 09 310 38414, pekka.isoniemi@hel.fi

Tiimipäällikkö Tarja Myller
puh. 09 310 38538, tarja.myller@hel.fi

Projektinjohtaja Tuomas Lautaniemi
puh. 09 310 39463, tuomas.lautaniemi@hel.fi

Kävely- ja pyöräteiden talvihoito:
projektipäällikkö Antti Takkunen
puh. 09 310 26554, antti.takkunen@hel.fi

Kuvat

Lumista Tehtaankatua 14.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Kirsikka Mattila
Lumista Tehtaankatua 14.1.2021. Kuva: Helsingin kaupunki / Kirsikka Mattila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.3.20214.3.2021 18:15:49 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.3.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.3.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

The winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi is Crossing Horizons4.3.2021 11:28:08 EETPress release

‘Crossing Horizons’ by Maanlumo Landscape Architecture and Collaboratorio Oy has been chosen as the winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi. The jury was unanimous on the winner and praised the entry for successfully linking the park to its environment. Second place was taken by the entry ‘Runway Meadows’ from Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen, while third place was taken by the entry ‘ALULA’ by LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons4.3.2021 11:19:40 EETTiedote

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme