Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ottaa käyttöön .helsinki-verkko-osoitteet – testbed.helsinki-sivusto kokoaa kaupungin tarjoamat kokeilu- ja kehitysmahdollisuudet

Jaa

Helsingin kaupunki avaa 2. joulukuuta 2020 ensimmäisen .helsinki-päätteisen verkkosivuosoitteen. Uusien .helsinki-sivujen tavoitteena on parantaa Helsingin kaupungin verkkopalveluiden löydettävyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Ensimmäisenä uutena sivustona avautuu Helsingin kokeilualustatoimintaa esittelevä testbed.helsinki. Sivustolle kootaan keskeiset tiedot niistä mahdollisuuksista, joita yrityksillä on testata tuotteitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Uudet innovaatioiden kokeilualustat liittyvät Helsingissä muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin, oppimisympäristöihin, puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin sekä liikkumiseen.

Testbed.helsinki-sivustolla kerrotaan Helsingin yrityksille tarjoamista tuotteiden ja palvelujen kehitys- ja kokeilumahdollisuuksista. Kuva: Kari Ylitalo.
Testbed.helsinki-sivustolla kerrotaan Helsingin yrityksille tarjoamista tuotteiden ja palvelujen kehitys- ja kokeilumahdollisuuksista. Kuva: Kari Ylitalo.

Kaupunki on täynnä elävän elämän kehitysympäristöjä, joista voivat hyötyä sekä yritykset että kaupunkilaiset

Testbed.helsinki-sivuston tarkoitus on tukea Helsingin elinkeinopoliittista kehitys- ja kokeilualustatoimintaa. Sen kohderyhmänä ovat kotimaiset ja ulkomaiset yritykset, jotka haluavat kehittää ja testata tuotteitaan ja palvelujaan yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Muita keskeisiä sivuston kohderyhmiä ovat tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-organisaatiot kuten yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset sekä kaupunkikonsernin työntekijät ja muut kehittämistoiminnasta kiinnostuneet.

Kaupunki tarjoaa luontevia elävän elämän kehitysympäristöjä eli testbedejä. Helsingin kaupunki tarjoaa yrityksille kehitysympäristöjä esimerkiksi kouluihin, sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköihin, kaupungin katuverkkoon ja infraan sekä kaupungin omistamiin palvelu- ja asuinrakennuksiin liittyen. Testbed-sivustolla kerrotaan tarkemmin mitä nämä kehitysympäristöt ovat.

5G-yhteyden hyödyntäminen opetuksessa ja kaupungin henkilöstön liikkumisen innovaatiot esimerkkejä kaupungista alustana

Mutta miten kaupunki toimii alustana? Käytännön esimerkkejä kaupungista testialustana ovat esimerkiksi Helsingin medialukiossa kokeiltava Elisan 5G-ratkaisu, jonka avulla opiskelijat voivat tutustua lukion ulkopuolella oleviin kohteisiin myös luokkahuoneesta käsin ja kokea opetustilanteet mahdollisimman todentuntuisena myös etänä. Tai Helsingin liikkumisohjelman innovatiivisten ratkaisujen kokeilu, jossa etsitään uudenlaisia ratkaisuja kaupungin henkilöstön fyysisen aktiivisuuden ja liikkumisen edistämiseksi aidossa toimintaympäristössä yhdessä alan yrittäjien kanssa. 

Kaupungin toiminta uusien ratkaisujen kehitysalustana on myös yksi Helsingin kaupunkistrategian teemoista.Tavoitteena on, että koko kaupunkia kehitetään alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle. Samalla edistetään alustoilla kehitettyjen parhaiden ratkaisujen skaalausta ja jatkokehitystä. Testbed.helsinki-sivusto kokoaa aihealueen tiedot yhteen helposti löydettäväksi kokonaisuudeksi. Uusi sivusto on käytettävissä sekä suomen että englannin kielillä.

”Sivustomme on iso edistysaskel kaupungin tarjoamien kokeilumahdollisuuksien löydettävyydelle. Nyt meillä on paikka, jonne voimme kutsua yritykset sekä tutkimus-, kehittäjä- ja innovaatiotoimijat tutustumaan monipuoliseen alustatarjontaan. Sivustolta saa tietoa avoimista kokeiluhauista ja voi tiedustella suoraan kokeilumahdollisuutta kaupungin kanssa. Lisäksi testbed.helsinki -sivustolta löytyvät kootusti eri teema-alueiden asiantuntijoidemme yhteystiedot”, iloitsee johtava asiantuntija Kimmo Heinonen.

.helsinki-käyttöönotolla Helsinki seuraa muidenkin suurkaupunkien verkon kehitystä

Helsinki hankki ylätason verkkotunnuksen .helsinki kaupungin käyttöön alun perin vuonna 2014. Hankinta tehtiin Helsinki-nimen suojaamiseksi muilta toimijoilta, sillä esimerkiksi Helsingin pääverkkosivuosoite Hel.fi ei sisällä kaupungin nimeä. Aiemmin Helsinki ei ole käyttänyt .helsinki-osoitetta, mutta maailmalla monet kaupungit ja yritykset ovat ottaneet käyttöönsä omat ylätason verkkotunnuksensa. Helsinki seuraa siis kasvavaa kansainvälistä trendiä, mutta Suomessa vastaavaa ei ole kuntasektorilla aiemmin tehty.

”Helsingin päätöksen taustalla on halu parantaa asiakkaille tärkeiden verkkosisältöjen löydettävyyttä ja tunnettuutta. Omaa ylätason verkkotunnusta kokeillaan ensin muutamassa uudessa palvelussa, jonka jälkeen arvioidaan sen toimivuutta sekä mahdollisuuksia kaupungin kansainvälisen näkyvyyden ja Helsinki-brändin vahvistamiseksi verkossa.”, kertoo Helsingin viestintäjohtaja Liisa Kivelä.

Kaupungin pääsivuna verkossa säilyy hel.fi-sivusto

Uudet .helsinki-sivustot eivät korvaa kaupungin pääsivuja tai aiheuta muutoksia olemassa oleviin hel.fi-sivuihin. Kaupungin pääsivuina internetissä säilyvät jatkossakin hel.fi-sivut, joiden käytettävyyden ja sisältöjen löydettävyyden parantamisen laaja kehitystyö on parhaillaan käynnissä.

Helsingin kaupungin tavoitteena on yhdenmukaistaa kaupungin verkkosivunimiä ja karsia sivujen määrää ja toisaalta .helsinki-sivustojen myötä tuoda asiakkaalle selkeitä, löydettäviä ja käyttökokemukseltaan yhdenmukaisia uusia verkkopalveluita. Lähiaikoina tullaan avaamaan myös muita .helsinki-sivuja. Seuraavana julkaistaan tietoa ja tarinoita Helsingin kaupungin osallisuustyöstä sisältävä osallistu.helsinki-sivusto.

Testbed.helsinki-sivuihin pääset tutustumaan tästä: https://testbed.helsinki/. Seuraa kaupugin toimintaa kokeilualustana myös Twitterissä: @TestbedHelsinki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot .helsinki-verkko-osoitteesta:
viestintäpäällikkö Jani Merimaa, 040 5662 023, jani.merimaa@hel.fi

Lisätiedot kaupungista innovaatioalustana:
johtava asiantuntija Kimmo Heinonen, 040 1727 807, kimmo.o.heinonen@hel.fi
innovaatiot ja uudet kokeilut –yksikön päällikkö Santtu von Bruun, 040 3577 452, santtu.vonbruun@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, 040 3344 801, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Testbed.helsinki-sivustolla kerrotaan Helsingin yrityksille tarjoamista tuotteiden ja palvelujen kehitys- ja kokeilumahdollisuuksista. Kuva: Kari Ylitalo.
Testbed.helsinki-sivustolla kerrotaan Helsingin yrityksille tarjoamista tuotteiden ja palvelujen kehitys- ja kokeilumahdollisuuksista. Kuva: Kari Ylitalo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme