Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ottaa käyttöön Ilmastovahti-palvelun päästövähennysten seuraamiseen

Jaa

Helsinki on kehittänyt kansainvälisestikin ainutlaatuisen ilmastotyön seurantapalvelun, Ilmastovahdin, Helsingin päästövähennysten seuraamiseen. Helsinki aikoo olla hiilineutraali vuonna 2035 ja on käynnistänyt 147 päästövähennystoimenpidettä tavoitteen saavuttamiseksi. Ilmastovahti-palvelun ansiosta kuka tahansa voi seurata toimenpiteiden etenemistä ja vaikutuksia Helsingin hiilidioksidipäästöjen määrään.

Kuva: Helsinki Marketing / Jussi Hellsten
Kuva: Helsinki Marketing / Jussi Hellsten

Ilmastovahti-palveluun on koottu tiedot jokaisesta päästövähennysohjelman toimenpiteestä ja niiden etenemisestä. Myös kaikki taustaoletukset ja laskelmat, joiden perusteella päästöjä arvioidaan, avataan jatkossa julkisiksi.

Ilmastovahdissa esitetään kunkin toimenpiteen suuruusluokka ja vaikuttavuus hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Palvelusta voi hakea ja tarkastella Helsingin ilmastotekoja myös teemoittain tai vastuutahon mukaan.

Poliittiset päättäjät voivat käyttää Ilmastovahtia hyödyksi arvioidessaan, vähenevätkö päästöt sovitulla tavalla. Avoimen tiedon ansiosta tutkijat pystyvät arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia ja niiden taustalla olevia lähtöoletuksia ja laskelmia.

Tulevaisuudessa myös kaupunkilaiset voivat antaa helposti palautetta päästövähennystoimenpiteistä ja kertoa, miten he haluaisivat olla mukana niiden toteuttamisessa. Helsingin kaupungin tavoitteena on tehdä ilmastoystävällisen elämäntavan valitseminen helsinkiläisille ja Helsingissä vieraileville mahdollisimman helpoksi.

Helsinki on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjään jo 27 prosenttia vuodesta 1990. Helsingin kaupunkistrategiassa on päätetty, että vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta 80 prosenttia saavutetaan päästövähennyksin ja 20 prosenttia päästöistä kompensoidaan. Näin saavutetaan hiilineutraalisuus, eli nettopäästöt vuoden 2035 tarkastelujaksolla ovat nolla.

”Valmistelimme Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmamme hyvin avoimesti ja haluamme jatkaa samalla linjalla myös raportoidessamme sen toteutumisesta ja arvioidessamme seuraavia toimenpiteitä. Uskon, että Ilmastovahdista tulee meille tehokas työkalu. Se on myös muiden kuntien vapaasti hyödynnettävissä”, toteaa Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Lisätietoa:

Esa Nikunen, ympäristöjohtaja, Helsingin kaupunki, puh. 040 504 5175, esa.nikunen (at) hel.fi

Sonja-Maria Ignatius, ympäristösuunnittelija, puh. 040 504 4961, sonjamaria.ignatius (at) hel.fi

Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Helsinki Marketing / Jussi Hellsten
Kuva: Helsinki Marketing / Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme