Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki pääsi hyviin tuloksiin koronaepidemian toisen aallon hoitamisessa – valtiovallan ja kuntasektorin vuoropuhelun haasteet kuitenkin jatkuivat

Jaa

Pormestari Jan Vapaavuori tilasi keväällä 2020 ulkopuolisen selvityksen Helsingin kaupungin päätöksenteosta ja toiminnasta koronakriisin ensimmäisen epidemia-aallon hoidossa. Selvitys toteutettiin myös tänä keväänä koskien toisen aallon hoitoa. Kaupunki on onnistunut tehostamaan kriisiorganisaationsa toimivuutta päätösten valmisteluvastuun selkiyttämisellä, paremmalla resursoinnilla ja tehokkaammalla koordinoinnilla. Kriisiorganisaation päätöksentekokyvykkyys kasvoi siitäkin huolimatta, ettei tiedonkulku valtiovallan suunnasta merkittävästi parantunut.

Epidemian ensimmäinen aalto laantui Suomessa kesäksi 2020, mutta syksyllä koronatartunnat lähtivät jälleen voimakkaaseen kasvuun uusien virusvarianttien myötävaikutuksella. Koko epidemia-ajan korkeimpia tartuntamääriä kirjattiin maaliskuussa 2021 ja tapausmäärät keskittyivät edelleen vahvasti Uudenmaan alueelle, erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Selvityksessä on tuotu esiin kriisin hoitoon liittyneitä keskeisiä haasteita ja tunnistettuja hyviä käytäntöjä sekä esitetty suosituksia. Tulosten pohjalta suunnitellaan jatkotoimenpiteitä parantamaan edelleen jatkuvan epidemiatilanteen ja mahdollisten tulevien poikkeustilanteiden hoitamista. Selvityksellä myös lisätään asukkaille ja muille asiasta kiinnostuneille läpinäkyvyyttä kaupungin hallinnon toimivuuteen pitkittyneessä poikkeustilanteessa. 

Kevään 2020 opit kriisinjohdon taustalla

Selvityksen mukaan Helsingin kaupunki on onnistunut tehostamaan kriisiorganisaationsa toimivuutta hyvin niillä alueilla, joiden osalta oli tunnistettavissa haasteita ensimmäisen epidemia-aallon yhteydessä. Edelliseen tarkastelujaksoon, eli kevääseen 2020, verrattuna koordinaatioryhmän toiminta on tehostunut päätösten valmisteluun liittyvien vastuiden ja roolien tarkemman määrittelyn, koordinaatioryhmän ja kaupungin toimialojen välisen työnjaon selkiyttämisen sekä yleisen kriisijohtamisen kokemusten ja rutiinien kehittymisen johdosta. Merkittävin kaupungin oman koronakoordinaatioryhmän tehokkuuteen vaikuttanut muutostoimenpide on ollut päätösten valmisteluvastuun selkiyttäminen ja resursointi sekä tehokkaampi koordinointi.

Kaupungin päätöksentekokyvykkyys on selvityksen mukaan tehostunut kriisin edetessä eri toimenpiteiden yhteisvaikutuksesta. Keskeisin päätöksentekokyvykkyyttä heikentänyt tekijä on kuitenkin edelleen ollut valtiovallan ja kuntasektorin välisen vuoropuhelun puute kansallisten linjausten ja päätösten valmistelussa.

Seudullinen yhteistyö ja viestintä avainasemassa

Helsingin kaupunki on onnistuneesti vaikuttanut myös pääkaupunkiseudun kaupunkien ja muiden keskeisten toimijoiden vuoropuhelun lisääntymiseen, millä on ollut iso merkitys yhdenmukaisten linjausten toteuttamisessa alueella. Helsingillä on päävastuu syyskuussa 2020 perustetun pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän organisoinnista. Ryhmässä on luotu yhtenäistä tilannekuvaa ja tuotettu tietoa eri toimenpiteiden vaikutuksista ja seurauksista. Ryhmään kuuluvat Helsingin lisäksi Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Kaupungin sisäinen ja ulkoinen viestintä ovat ylläpitäneet hyvää tasoaan ja myös kehittyneet kriisin edetessä. Viestinnässä on pyritty noudattamaan selkeää, johdonmukaista ja ymmärrettävää otetta. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on omalta osaltaan lisännyt myös kaupungin viestinnän vaikuttavuutta. 

Taustatietoa selvityksestä

Selvityksen toteutti KPMG Oy, joka tekee muun muassa liikkeenjohdon konsultointia. Tavoitteena oli tuottaa nopeasti hyödynnettävää tietoa kaupungin kriisiorganisaation toiminnasta ja toimenpiteistä koronakriisin toisen aallon hoidossa. Selvityksessä tarkasteltiin ajanjaksoa elokuu 2020 – huhtikuu 2021.

Selvityksen painopistealueita olivat Helsingin kaupungin kriisijohtamismallin toimivuus ja yleinen organisoituminen, kriisinhoidon edellyttämän tilannekuvan luominen, kriisiorganisaation päätöksentekokyvykkyys ja päätöksentekoprosessit sekä viestintä. Lisäksi arvioitiin sitä, miten kaupunki on pystynyt kehittämään toimintaansa ja kriisin johtamista suhteessa kesällä 2020 tehtyyn koronakriisin ensimmäistä aaltoa koskeneeseen tarkasteluun.

Selvityksen yhteydessä kuultiin Helsingin kaupungin koronakoordinaatioryhmän jäseniä sekä kaupungin pääluottamusmiestä. Selvityksen tekijöillä on ollut käytössään koordinaatioryhmän kokousmateriaalit ja päätösasiakirjat sekä pääsy Helsingin kaupungin tuottamaan tilannekuva-aineistoon. Selvityksen tekijöille on toimitettu myös kaupungin tuottamaa aineistoa koronakriisiin liittyvään päätöksentekoon ja päätösten toimeenpanoon liittyen sekä päivitettyjä tilannekatsauksia kriisin vaikutusten seurantaan eri kohderyhmissä. Erillisenä dokumenttiaineistona tekijöille oli käytössään Helsingin kaupunkikonsernin valmiusohje sekä Helsingin kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden tuottamaa ja analysoimaa aineistoa viestintään ja mediaseurantaan liittyen.

Liitteenä:

KPMG: Jatkoselvitys koronakriisiin liittyvien toimenpiteiden toteutuksesta

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 0400 536 581, s-posti: sanna-mari.jantti@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
viestintäasiantuntija Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706, s-posti: laura.itavaara@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunkien sisäliikuntatilat avataan rajoitetusti pääkaupunkiseudulla24.6.2021 15:00:06 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 24.6.2021, että kaupunkien hallinnassa olevat aikuisten sisäliikuntatilat voidaan avata 1. heinäkuuta lukien rajoitetusti. Tämä koskee esimerkiksi kuntosalien ja liikuntahallien vapaata käyttöä sekä aikuisten sisäliikuntaharrastusten mahdollistamista. Liikuntatiloihin ja ryhmäliikuntaan voidaan ottaa enintään puolet normaalista asiakasmäärästä. Myös harrastuksiin liittyvä aikuisten kilpailutoiminta on 1. heinäkuuta alkaen sallittua sisätiloissa.

Helsingfors fortsätter som anordnare av social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendet – problemen med finansieringen måste lösas24.6.2021 09:34:44 EEST | Tiedote

Riksdagen godkände lagförslagen som gäller social- och hälsovårdsreformen. Helsingfors är den enda staden som fortsätter som anordnare av social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet för sina invånare. Det finns dock betydande risker i reformens finansieringsmodell, och i verkställandet av reformen bör man fästa särskild uppmärksamhet vid finansieringens tillräcklighet.

Helsingin startup-ekosysteemin arvo kolminkertaistui kuudessa vuodessa23.6.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seutu on kokoaan suurempi alue startup-ekosysteemien vertailussa. Helsingin startup-ekosysteemin arvo onkin kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja startup-yritysten yhteenlaskettu arvo ylittää 25 miljardia euroa. Asia selviää tuoreesta Helsingin kaupungin uuden yrittämisen keskuksen NewCo Helsingin ja hollantilaisen startupin Dealroomin julkistamasta raportista. Dealroom on johtava startup-datan tuottaja, jonka asiakkaina on maailman merkittävimpiä kaupunkeja ja sijoitusyhtiöitä.

Uusi Heatmap-verkkosivu näyttää Helsingin ruuhkaisimmat alueet reaaliajassa23.6.2021 08:00:06 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki ja ohjelmistoyritys Hypercell avaavat tänään Heatmap-verkkosivun osoitteessa www.heatmap.fi/helsinki. Sivulta näkee pääkaupungin matkailun kannalta keskeisten alueiden, nähtävyyksien ja palveluiden kuluvan minuutin ruuhkatilanteen värikoodattuna karttanäkymään. Heatmapin avulla matkailijat ja kaupunkilaiset voivat vaikuttaa vierailuaikaansa ja välttää väenpaljoutta ja siten kokea olonsa turvallisemmaksi. Helsinki on tiettävästi ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka tuo Heatmapin kaikkien vapaaseen käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme