Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki-päivänä palkitaan ansioituneita Helsingin tekijöitä

Jaa

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlitaan jo 469-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsinki-päivänä kaupunki on perinteisesti palkinnut noin 20 eri alojen vaikuttajaa. Palkittavat ovat ansiokkaasti työskennelleet Helsingin hyväksi tai tehneet Helsinkiä tunnetuksi työskennellessään kansainvälisissä tehtävissä.

”Helsinki-päivänä juhlitaan paitsi rakasta pääkaupunkiamme, myös sen tekijöitä. Tänään jaetuissa tunnustuksissa korostuu sitoutuminen kaupungin kehittämiseen paikkana ja yhteisönä. Jokainen palkituista on jättänyt pysyvän jäljen Helsinkiin”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Tunnustukset jaetaan pormestari Vapaavuoren ja apulaispormestareiden isännöimässä Helsinki-päivän kutsujuhlassa kaupungintalon juhlasalissa 12.6. klo 17.30 alkaen.

Kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle

Kultaiset Helsinki-mitalit jaetaan kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle. Kultainen Helsinki-mitali on Helsingin kaupungin korkein tunnustus, eli eräänlainen kunniakansalaisuus. Kaupunginhallitus päättää vuosittain Helsinki-mitalien myöntämisestä ja ne jaetaan Helsinki-päivän yhteydessä. Sen saajat ovat vuonna 2019 seuraavat:

Ravintolotsija Henri Alén on lukuisten menestyneiden ravintoloidensa myötä ollut tekemässä Helsingistä kansainvälisesti korkeatasoista ja arvostettua ruokakaupunkia.

Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius tutkii segregaatioon ja erityisesti koulujärjestelmään sisältyviä eriytymistä aiheuttavia tekijöitä.

Arkkitehti Asmo Jaaksi on merkittävästi muokannut Helsingin katukuvaa viime vuosina. Hän toimi pääsuunnittelijana paljon huomiota saaneessa Amos Rex -taidemuseohankkeessa.

Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana Gita Kadambi on merkittävimpiä suomalaisen kulttuurikentän ammattijohtajia.

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä on jatkanut yliopiston ja kaupungin kumppanuuden vahvistamista, mikä on keskeinen perusta Helsingin kaupungin tietoon pohjautuvalle johtamiselle ja kehittämiselle.

Valmentaja Anu Oksanen toimii Marigold Ice Unityn valmentajana ja on luotsannut joukkueensa jo viiteen MM-kultaan muodostelmaluistelussa.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on ollut keskeisessä roolissa edistämässä Helsingin startup- ja tech-ekosysteemien kehittymistä globaalisti merkittäviksi ja iskukykyisiksi.

Laulaja-lauluntekijä Elisa Tiilikainen on upea helsinkiläisen musiikkikasvatuksen keulakuva, jonka ura on edennyt musiikkiluokalta bändikoulun kautta listaykköseksi ja kansansuosikiksi.

Luova johtaja Saku Tuomisen intohimona on rohkeiden ideoiden toteuttaminen ja luova ajattelu. Helsingin opetusjärjestelmään kohdistuvan kansainvälisen kiinnostuksen seurauksena kaupunki on perustanut yhteystyössä Tuomisen kanssa Helsinki Education Weekin.

Musiikkiterapeutti Kaarlo Uusitalo on tehnyt pitkäjänteistä ja merkityksellisestä työtä Resonaari –musiikkikoulussa yli 20 vuotta.

Vuoden urheilu-, tiede-, taide- ja kulttuuripalkinnot

Kultaisten Helsinki-mitalien saajien lisäksi Helsinki-päivän kutsujuhlassa palkitaan myös tieteen, taiteen, kulttuurin ja urheilun saralla ansioituneita helsinkiläisiä.

Vuoden urheilija-, ja valmentajapalkinnot luovutetaan urheilumenestyksen perusteella. Urheiluseuran valintaperusteena ovat ansiot lasten ja nuorten kasvattajana sekä uusien innovatiivisten toimintamallien ja –käytäntöjen luominen.

Vuoden helsinkiläisurheilija tai -joukkue (10 000 €) 
Viveca Lindfors, taitoluistelu

Vuoden helsinkiläinen urheiluseura (5 000 €)
PuMa-Volley ry, lentopallo

Vuoden nuori helsinkiläisurheilija (2 500 €)
Akseli Ahvenainen, kumparelasku

Vuoden helsinkiläisvalmentaja (2 500 €)
Maria Wahlroos, Helsinki Athletics Cheerleading ry

***

Helsingin tiedepalkinto (10 000 €)

Helsingin tiedepalkinnon tehtävänä on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä. Tiedepalkinnon saa tänä vuonna nimistöntutkimukseen erikoistunut Helsingin yliopiston suomen kielen professori Terhi Ainiala.

Lisäksi Helsinki-päivän jaettiin tutkimusapurahat myös kymmenelle Helsinki-teemaiselle tutkimushankkeelle.

***

Vuoden kulttuuripalkinto 2019 (15 000 €)

Palkinto myönnetään helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Kulttuuripalkinnon saa tänä vuonna freelance kuvajournalisti ja elokuvantekijä Meeri Koutaniemi.

Vuoden taiteilijapalkinnot myönnetään eri taiteenaloja edustaville helsinkiläisille taiteilijoille. Tänä vuonna palkitaan kolme taiteilijaa ajankohtaisesta merkittävästä taiteellisesta työskentelystä. (á 5 000 €)

  • Karri ”Paleface” Miettinen, rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti
  • Valtteri Raekallio, tanssitaiteilija ja koreografi
  • Milja Sarkola, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja

Palkintojen myöntämisen perusteluihin pääset tästä linkistä. 

Lue palkituista lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestinnän yhteyshenkilö:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, tero.j.lahti(a)hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki etsii tuhansia kesätyöntekijöitä – uusia tehtäviä liittyen Helsinki Biennaaliin ja kaupungin toimivuuden arviointiin21.1.2020 13:07:54 EETTiedote

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Siisti kesä! -hankkeen 16–20-vuotiaille suunnattu haku ja 16–17-vuotiaiden kesätyöhaku alkaa 24. helmikuuta ja päättyy 9. maaliskuuta klo 16. Kesäväkeä etsitään myös kaupungin omistamiin yhtiöihin ja lisäksi ensimmäistä kertaa Helsinki Biennaaliin sekä kaupungin toiminnan laaduntarkkailuun liittyen. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 4 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme