Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä

Jaa

Eteläsataman lahti on yksi Helsingin keskeisimmistä historiallisista ranta-alueista ja on osa merellisen Helsingin kansallismaisemaa. Alueen jatkosuunnittelun tueksi on valmistunut kaksi Helsingin kaupungin tilaamaa konsulttiselvitystä. Ne ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Molemmissa töissä on lähtökohtana oletettu satamatoimintojen säilyvän pääosin nykyisellään ja uutta maankäyttöä on yhteensovitettu sataman toimintaan. Selvityksissä on kartoitettu erilaisia reunaehtoja ja mahdollisia periaateratkaisuja jatkosuunnittelun ohjaukseen ja arvioimiseen.

Suunnittelualue on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joista kustakin on tutkittu kaksi erilaista ratkaisuvaihtoehtoa.  Esitetyt suunnittelun periaateratkaisut ja kustannusarviot ovat viitteellisiä ja täsmentyvät jatkossa tehtävien alueen suunnitteluratkaisujen sekä toteutuslaajuuden ja –aikataulujen myötä. Osa-alueet ovat Makasiiniranta ja Olympiaranta, Katajanokanlaituri sekä Katajanokanranta. Lisäksi Eteläsataman lahteen rajautuu Kauppatori, johon on myös käynnistetty asemakaavan ja asemakaavan muutoksen laatiminen. Siitä on julkaistu osallistumis- ja arviointisuunnitelma maaliskuussa 2018.

Makasiinirannan ja Olympiarannan osalta tärkeä jatkosuunnitteluohje liittyy rakennusmassojen sommitteluun, sisältäen mahdollisen uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon. Alueen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon Tähtitorninvuoren näkymät Kauppatorille ja merelle, Tähtitorninvuoren siluetti osana kaupungin merijulkisivua, Tuomiokirkon merkitys näkymien päätteenä sekä Laivasillankadun katutilan jaksotus ja näkymät merelle.

Katajanokanlaiturilla puolestaan tavoitellaan julkisen jalankulkuyhteyden ja rantaa aktivoivien toimintojen saamista nykyistä lähemmäksi rantaa. Katajanokanrannassa suunnittelun tavoitteina on ollut julkisen kävelyreitin säilyttäminen rannassa, viheralueen mahdollisimman laaja säilyttäminen tai korvaaminen muilla ratkaisuilla sekä maisemallisesti toimiva kokonaisvaltainen tulvasuojausratkaisu.

Suunnitteluprosessin aikana on noussut tarve tarkastella lisäksi maankäyttövaihtoehtoa, jossa Makasiinirannan ja Olympiarannan rekkaliikenne poistuisi alueelta. Tämän vaihtoehdon selvityksen valmistuminen ajoittuu syksyyn 2020 ja täydentää osaltaan nyt julkaistuja raportteja.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Rajala
yleiskaavapäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 0400 838641

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme