Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki suunnittelee 5G-kouluja yhdessä Telian kanssa

Jaa

Helsingin kaupunki ja Telia kehittävät 5G-pedagogiikkaa ensimmäisenä maailmassa. Tavoitteena on nostaa Helsinki maailman kärkipaikalle uusien viestintäteknologioiden hyödyntämisessä opetuksessa.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja Telia ovat käynnistäneet yhteistyönsä tänä syksynä kokeilemalla virtuaalista ja lisättyä todellisuutta opetuksen tukena. ”Kehitämme yhdessä tulevaisuuden oppimisjärjestelmää, jossa edistyneellä mobiiliteknologialla on keskeinen merkitys”, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo ja jatkaa: ”Opetuksen digitalisoitumisessa ei ole kyse vain tietokoneiden tai tablettien hankkimisesta, vaan muutoksesta meidän yhteiskunnassa, joka vaikuttaa oppimisen ympäristöihin ja pedagogiikkaan. Teknologia on työkalu, joka tukee oppimisen muutosta.”

Telian kanssa toteutettava kokeilu on nyt käynnistynyt Arabian peruskoulussa ja jatkuu muun muassa matemaattisten aineiden ja muotoilun opetuksessa. ”Kokeilun kautta koulun nuoret pääsevät myös Telialle tutustumaan työelämään, missä he ovat saaneet oppia esimerkiksi palvelumuotoilusta”, erityissuunnittelija Anna Laine kuvailee aloitusta.

Luokkahuoneena koko Helsinki

Teknologia tukee ilmiöpohjaista oppimista, jossa ilmiöitä opiskellaan yli perinteisten ainerajojen laajoina kokonaisuuksina. Mobiilitekniikka mahdollistaa paikasta riippumattoman opiskelun ja yhteistyön, jolloin perinteinen koulurakennuksessa tapahtuva opetus laajenee ja koko kaupungista tulee oppimisen ympäristö – luokkahuone kasvaa koko Helsingin laajuiseksi ja sen yli.

”5G mullistaa monien toimialojen käytäntöjä ennennäkemättömällä tavalla. Haluamme kehittää tulevaisuuden palveluita yhdessä asiakkaittemme ja kumppaneittemme kanssa, ja Helsingin kaupungin ennakkoluulottomuus käy esimerkistä muillekin”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin kertoo.

”Tavoitteena on tuoda 5G-yhteydet ensimmäisiin kouluihin jo vuonna 2018. Kun koulujen rakentamisessa otetaan alusta lähtien huomioon edellytykset uusien teknologioiden hyödyntämiseen, voivat opettajat ja oppilaat keskittyä olennaisimpaan, eli opetuksen sisältöjen kehittämiseen”, Collin kiteyttää. Helsingin koulutuksessa ja opetuksessa tietoteknologian hyödyntämisen merkitys on kasvanut yhteiskunnan ja työelämän digitalisoitumisen myötä. Digitalisaatio muuttaa toimintatapoja, -prosesseja, tiedonhallintaa ja vuorovaikutusta. Opetuksen digitalisaation lähtökohtana on uudenlaisen opetuksen ja oppimisen sekä uusien pedagogisten ratkaisujen mahdollistaminen. Olennaista on liittää digitaalinen teknologia oppilaan oppimisprosessiin pedagogisesti mielekkäällä tavalla ja rikastuttamalla sitä.

Lisätietoja
Helsingin kasvatus ja koulutus, Liisa Pohjolainen, toimialajohtaja, puh. 09 310 86200
Helsingin kasvatus ja koulutus, Anna Laine, erityissuunnittelija, puh. 09 310 83254
Telia, Janne Koistinen, 5G Program Director, puh. 040 302 4624

Lisätietoja Helsingin digiohjelmasta https://www.hel.fi/static/liitteet/opev/Opetusvirasto_Digitalisaatiohanke_Webjulkaisu_FINAL.pdfAvainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Behovsutredningarna gällande paviljonger för daghem och lekparker inom Staffansslättens område framskrider22.11.2018 11:51Tiedote

Nämnden för fostran och utbildning beslutade på det möte som den höll tisdagen 20.11 godkänna behovsutredningarna gällande de paviljonger som ska ersätta daghemmet Päiväkoti Immola, Daghemmet Staffan och lekparken Leikkipuisto Tervapääsky. Lokalerna ligger inom Staffansslättens område. Beslutet utesluter inte olika alternativ för var första och andra klasserna placeras.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme