Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsinki Symposium 21.3.2018: Tulevaisuuden kaupunkipolitiikan sisältöä visioidaan Kaupunkipolitiikan aikakausi -julkaisussa

Jaa

Kaupungit tarvitsevat lisää tilaa, lisää edellytyksiä ja lisää kannustimia. Näin todetaan Kaupunkien aikakausi –julkaisussa, joka julkaistiin tänään Helsingin kaupungin järjestämän, Suomen ensimmäisen kaupunkipolitiikan symposiumin yhteydessä. ”Kaupunkien aikakausi” on kokoelma arvostettujen, suomalaisten kaupunkitutkijoiden puheenvuoroja 2020-luvun kaupunkipolitiikasta.

”Tutkijoiden resepti 2020-luvun kaupunkipolitiikan ytimeksi on mielestäni kohtalaisen selvä. Tarvitsemme kaupunkien erityispiirteet huomioon ottavaa kaupunkipolitiikkaa. Tärkeä huomio on se, ettei kyse ole vastakkainasettelusta stadin ja landen välillä, sillä kaupungistumisen hallinta on koko Suomen kilpailukyvyn ja kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin kohtalonkysymys. Kyse on yhteisestä kansallisesta haasteestamme”, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kaupunkien aikakausi -julkaisun puheenvuorojen on tarkoitus herättää keskustelua ja vahvistaa näkemyksellistä ja tietoon pohjautuvaa keskustelua kaupungeista, niiden roolista, merkityksestä ja tulevaisuudesta.

Helsingin kaupunki haluaa maamme pääkaupunkina toimia suunnannäyttäjänä ja nostaa kaupunkipolitiikan viestiä myös valtakunnalliselle keskusteluareenalle – yhdessä kaupunkitutkijoiden kanssa.

Tavoite konkretisoituu sekä tänään järjestettävän Helsinki Symposiumin että Kaupunkien aikakausi -pamfletin muodossa.

”Tämä puheenvuorokokoelma toimii mielestäni erinomaisena pohjana kaupunkipolitiikan tulevaisuuden agendan pohdinnalle. Toivon, että sitä luetaan erityisen aktiivisesti myös Senaatintorin toisella laidalla”, pormestari Vapaavuori summaa.

Yhteiskunnallinen keskustelu kaupunkitutkimuksen tuloksista ja kaupunkien kehittämisen tarpeista on ollut Suomessa vaatimatonta suhteessa siihen, kuinka paljon kaupunkien roolia ja merkitystä tulevaisuuden kasvun rakentajina ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina maailmalla korostetaan.

Julkaisuun kirjoittaneet tutkijat korostavat myös paikalliset erityispiirteet huomioivaa kehittämistä sekä sellaisia lähestymistapoja, joilla kaupunkien potentiaali kyetään hyödyntämään.

”Tarvitsemme niin vahvoja, kasautumishyötyihin nojaavia kaupunkitalouksia kuin elinvoimaista maaseutu-Suomea, eikä sama lainsäädäntö tai hallintokehys sovellu edes erikokoisiin kaupunkeihin, saati koko maahan. Kestävän kaupunkikehityksen ratkaisut tarvitsevat tutkimuslaitosten, kaupunkien sekä valtiovallan tiivistä yhteistyötä”, pormestari Vapaavuori sanoo.

”Kaupunkien aikakausi – Kaupunkitutkijoiden puheenvuoroja 2020-luvun kaupunkipolitiikasta” ilmestyy Helsingin kaupungin julkaisusarjassa ja on saatavilla osoitteesta www.hel.fi/kaupunkisymposium.

Julkaisuun kirjoittaneet edustavat eri yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja eri tieteenaloja.

Lista julkaisuun kirjoittaneista:

1. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen, Suomen Kuntaliitto
2. Kehitysjohtaja Janne Antikainen, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI
3. Yliopistolehtori Venla Bernelius, Helsingin yliopisto
4. Professori Anne Haila, Helsingin yliopisto
5. Professori, varadekaani Liisa Häikiö, Tampereen yliopisto
6. Professori Anssi Joutsiniemi, Aalto-yliopisto
7. Vastaava johtaja, dosentti Juha Kostiainen, YIT Oyj, Tampereen yliopisto
8. Toimitusjohtaja, dosentti Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy, Helsingin yliopisto
9. Yliopistonlehtori Markus Laine, Tampereen yliopisto
10. Professori Kimmo Lapintie, Aalto-yliopisto
11. Yliopistonlehtori Helena Leino, Tampereen yliopisto
12. Tutkimuspäällikkö Henrik Lönnqvist, Vantaan kaupunki
13. Professori Raine Mäntysalo, Aalto-yliopisto
14. Tutkijatohtori Vesa Kanninen, Aalto-yliopisto
15. Professori Jari Niemelä, Helsingin yliopisto
16. Professori Hannu Piekkola, Vaasan yliopisto
17. Erikoistutkija Mika Ristimäki, SYKE
18. Tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila, Turun yliopisto
19. Johtava tutkija Tuukka Saarimaa, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus
20. Vanhempi tutkija Kaisa Schmidt-Thomé, Demos Helsinki
21. Apulaisprofessori Virpi Sorsa, Svenska Handelhögskolan
22. Professori Markku Sotarauta, Tampereen yliopisto
23. Professori Jari Stenvall, Tampereen yliopisto
24. Dosentti, tutkija Ilpo Laitinen, Tampereen yliopisto
25. Emeritusprofessori Hannu Tervo, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
26. Professori Mari Vaattovaara, Helsingin yliopisto
27. Professori Jarmo Vakkuri, Tampereen yliopisto
28. Järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori, Helsingin kaupunki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysjohtaja Inga Nyholm, p. 040 7605524, inga.nyholm@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä29.11.2018 16:16:27Tiedote

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksess

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme