Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki tähtää maailman kolmanneksi parhaaksi pyöräilykaupungiksi

Jaa

Kun suomalaisilta kysytään maailman kolmen pyöräilykaupungin kärkeä, suuri osa vastaa Amsterdamin ja Kööpenhaminan empimättä. Kolmannen kaupungin kohdalla emmitään, ja mikään kaupunki ei erotu vastausten joukosta. Helsinki haluaa tehdä tähän muutoksen ja tähtää nyt maailman kolmanneksi parhaaksi pyöräilykaupungiksi.

Ote Helsinginkadulle tulevasta muraalista.
Ote Helsinginkadulle tulevasta muraalista.

Tällä hetkellä maailman parhaat pyöräilykaupungit ovat Kööpenhamina ja Amsterdam. Maailman parhaita pyöräilykaupunkeja mitataan vuosittain Copenhagenize-indeksillä, jossa Helsinki on tällä hetkellä sijalla 10. Nyt Helsinki ryhtyy tavoittelemaan maailman pyöräilykaupunkien kolmatta sijaa.

Tavoitetta kohti mennään tekemällä pyöräilystä Helsingissä entistä turvallisempaa, mukavampaa ja tavallisempaa. Kaikki helsinkiläiset liikkujat voivat vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseen yhdessä kulkumuodosta riippumatta. Pyöräliikenteen osalta kyseessä on kulttuurimuutos, jossa pyöräliikennettä ollaan integroimassa tasavertaiseksi kulkumuodoksi muiden kulkumuotojen kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että pyöräliikennettä ei enää yhdistetä jalankulun kanssa samalle väylälle.

”Pyöräliikenteen edistäminen ei ole itseisarvo, vaan keino turvallisemman, viihtyisämmän ja toimivamman kaupungin luomiseen. Haluamme, että Helsinki on mukava kaupunki kaikille liikkumistavasta riippumatta. Kehittämällä liikennejärjestelmiä kokonaisuutena pystymme luomaan kaikille kaupunkilaisille paremmat edellytykset mukavaan ja turvalliseen kulkemiseen,” kertoo Helsingin pyöräilykoordinaattori Oskari Kaupinmäki.

Kampanjalla kohti parempaa pyöräilykaupunkia – muraali Helsinginkadulla ilahduttaa ohikulkijaa 

Helsinki lanseeraa kampanjan, jossa Helsingin tahtotilasta kerrotaan rohkeasti pilke silmäkulmassa ja lisäksi kannustetaan kaupunkilaisia sujuvampaan liikkumiseen. Kampanjan osana Helsinginkadun rautatiealikulkusiltaan maalataan pyöräilyteemainen muraali. Muraali heijastelee Helsingin tavoitetta olla pyöräilykaupunkien kolmen kärjessä: siinä Helsinki on jo Kööpenhaminan ja Amsterdamin joukossa. Muraalin on tarkoitus valmistua toukokuun aikana. Myös muita pysyviä elementtejä jää kampanjasta maastoon ilahduttamaan kaupunkilaisia pidemmäksi aikaa. Tällaisia ovat muun muassa vinoon asennetut roskakorit, joihin on pyöränkin selästä helpompi laittaa roskat.

Kampanja on osa pyöräliikennejärjestelyjen parantamiseksi aloitettua OmaStadi-projektia, jonka tavoitteena on edesauttaa pyöräliikenteen kehittämistä ja turvallisuutta. Kokonaisuuteen sisältyy muun muassa myönteinen kampanjointi ja markkinointi. OmaStadi on osallistavan budjetoinnin hanke, jossa kaupunkilaiset saavat äänestää, mihin kaupungin budjettia käytetään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oskari Kaupinmäki
Pyöräilykoordinaattori
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 22589
oskari.kaupinmaki@hel.fi

Kuvat

Ote Helsinginkadulle tulevasta muraalista.
Ote Helsinginkadulle tulevasta muraalista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Architectural competition for Elielinaukio and Asema-aukio advances to the second phase15.6.2021 15:41:14 EEST | Press release

The panel of judges has selected two entries into the architectural competition for Elielinaukio and Asema-aukio to be carried forward into the second phase of the competition. Citizens submitted thousands of comments about the competition, and these were taken into consideration when the decision was made. Target volume of the competition will be lowered. Albero and Klyyga addressed best the requirements set for the design area in the competition programme.

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailussa edetään toiseen vaiheeseen15.6.2021 15:31:18 EEST | Tiedote

Tuomaristo on valinnut Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotuksista kaksi kilpailuehdotusta kilpailuohjelman mukaiseen toiseen vaiheeseen. Kaupunkilaisten antamia tuhansia kommentteja on kuultu päätöksenteossa. Kilpailun volyymitavoitetta lasketaan. Jatkoon menevät ehdotukset Albero ja Klyyga, jotka vastasivat parhaiten suunnittelualueen ja kilpailuohjelman asettamiin vaatimuksiin.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 10.6.202110.6.2021 20:48:55 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 10.6.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.7.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme