Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki tähtää paremmaksi kävelykaupungiksi

Jaa

Helsingin ensimmäinen kävelyn edistämisohjelma, Käveltävän Helsingin visio 2030 luotsaa kaupunkia kohti hiilineutraalia, asuttavaa, terveellistä ja kilpailukykyistä Helsinkiä. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee esitystä kokouksessaan 8. kesäkuuta.

Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland
Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Kävelyä priorisoidaan Helsingin suunnittelussa, suunnitelmien toteutuksessa ja ylläpidossa. Helsingin liikkumisen kehittämisohjelman ja kaupunkistrategian mukaisesti Helsinki edistää kestävää kaupunkiliikkumista. Se näkyy kävelijälle sujuvina kävely-yhteyksinä ja joukkoliikenteen vaihtopaikkoina, esteettömyytenä sekä monipuolisena ja turvallisena ympäristönä.

Kaupunki on koonnut kävely-ympäristön kehittämisen linjaukset samoihin kansiin; kävelyn edistämisohjelma sisältää Käveltävän Helsingin vision 2030, sen tavoitteet sekä tavoitteiden toteutumiseen tähtäävät toimenpiteet. Käveltävä Helsinki -ohjelma painottaa Yleiskaavan 2016 määrittelemien periaatteiden mukaisesti kävelyn ydinalueiden ja asemanseutujen käveltävyyden edistämistä osana Helsingin kaupunkikeskustojen kehitystä. Raideliikenteen lisääntyessä kävely on oleellinen osa arjen matkoja, kun yhä suurempi määrä matkustajia jalkautuu kaupunkikeskuksiin. Ohjelma tukee kaupunkistrategiassa ja Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmassa asetettuja liikenteen päästövähennystavoitteita lisäämällä kävelyn houkuttelevuutta ja suosiota.

”Kävely on erottamaton osa kaupunkielämää ja sosiaalista kanssakäymistä. Se on toimivin, tilatehokkain, ympäristöystävällisin, terveellisin ja tasa-arvoisin tapa liikkua”, sanoo yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala.

Kävelyn merkitys Helsingin elävöittämisessä on ratkaiseva

Kävely on myös tapa nauttia ympäristöstä ja sen paikallisista vahvuuksista. Tavoitteena on laaja kestävän liikkumisen palveluverkko, jossa palvelut ja työpaikat saavutetaan helposti ajankohdasta, tulotasosta ja auton omistuksesta riippumatta. Kävely on houkutteleva tapa liikkua kaupunkikeskustoissa ja osa jokaista matkaketjua.

”Kävely ei ole vain liikennettä vaan myös kaupunkitilan käyttöä – miten kaupunki koetaan ja miten siinä toimitaan. Käveltävyyteen vaikutetaan koko rakennetun ympäristön suunnittelulla, ei vain jalkakäytävillä ja kävelyreiteillä”, kuvaa Rajala.

Käveltävyydellä on vaikutuksia myös kaupungin ja yritysten kilpailukykyyn. Kävely-ympäristöihin tehdyt parannukset lisäävät kävelijämääriä katutilassa. Tutkimusten mukaan tällä on positiivisia vaikutuksia kävelyalueen yritysten lukumäärään ja asiakasmääriin, liikevaihtoon, asuin- ja liikekiinteistöjen arvoon, toimitilojen käyttöasteisiin ja vuokratuottoihin sekä yritystoiminnan tuottamiin verotuloihin.

Edistämisohjelman yhtenä toimenpiteenä Helsinki haluaa tehdä nopeita kokeiluja ja selvittää erilaisten suunnitteluratkaisujen toimivuutta käyttäjien näkökulmasta. Tulevan kesän esimerkkinä on Kasarmitorin kesäterassi, johon liittyy kävely-ympäristön uudistuksia.

Kävely on ollut suosituin tapa liikkua pandemian aikana

Kävelyn kulkutapaosuus on Helsingissä kansainvälisesti verrattuna korkea. Vuonna 2019 helsinkiläiset tekivät 39 % kaikista kaupungin sisäisistä matkoista kävellen, joukkoliikenteellä 29 %, henkilöautolla 22 % ja polkupyörällä 9 %. Korona-pandemia näkyi vuoden 2020 kulkutapaosuuksissa vahvasti – kävelyn osuus nousi selvästi ollen 52 % kaikista tehdyistä matkoista. Kävelyn osuus korostui etenkin kantakaupungissa.

Kävelyllä on tutkimuksissa havaittu lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia. Kävelyolosuhteiden parantaminen sekä riittävän tiivis, käveltävä, lähipalveluita tarjoava ja monipuolinen kaupunkirakenne tukevat liikkumista kävellen. Kävelyn edistämiseksi on tärkeää panostaa kävely-ympäristöjen viihtyisyyteen, liikenteelliseen ja sosiaaliseen turvallisuuteen sekä toimivuuteen. Kävely-ympäristöt ja -alueet voivat olla mahdollisuus myös julkisille kaupunkitiloille, tapahtumille, katumarkkinoille, palveluille, kohtaamisille ja oleskelulle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Rajala
yleiskaavapäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20417
pasi.rajala@hel.fi

Kuvat

Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland
Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 10.6.202110.6.2021 20:48:55 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 10.6.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.7.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 8.6.20218.6.2021 19:42:15 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan tänään 8.kesäkuuta pidetty kokous on päättynyt. Palveluntuottajan laajan tietojärjestelmäongelman vuoksi päätöstiedotetta ei pysytä julkaisemaan normaalin tapaan kaupungin verkkosivuilla. Julkaisemme päätöstiedotteen verkkosivuilla heti, kun järjestelmä toimii. Kokouksen päätökset Asia/1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta (pdf) (html) Ehdotuksen mukaan Asia/2 Ilmoitusasiat (pdf) (html) Ehdotuksen mukaan Asia/3 Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Atte Harjanteen ym. toivomusponnesta, joka koskee korttelipihapilotin mahdollisuuksien selvittämistä (pdf) (html) Hyväksyttiin esittelijän ehdotuksesta poiketen Vastaehdotus Rantanen Tuomas + Rautava Risto Lisätään. "Lautakunta esittää lisäksi, että toimiala järjestää korttelipihoja hiljattain toteuttaneille tai niitä jo suunnitteleville taloyhtiöille suunnatun kilpailun. Sen kautta yhtiöiden olisi mahdollista n

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme