Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki tarttuu liikkumattomuuden haasteeseen

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti tänään käynnistää 57 toimenpiteen ohjelman liikkumattomuutta vastaan. Liikkumattomuuden vastainen taistelu nostettiin kaupunkistrategiassa yhdeksi Helsingin kärkihankkeista. Liikkumattomuus on aikamme suurin ja vaietuin haaste suhteessa ongelman mittaluokkaan.

‒ Kyse on mullistavasta ohjelmasta, joka hakee liikkumattomuuteen ratkaisuja aivan uudesta tulokulmasta, systemaattisella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Tartumme rohkeasti haasteeseen, jonka ratkaisussa kukaan muu ei ole aikaisemmin onnistunut, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Vaikka merkittävä osa helsinkiläisistä harrastaa liikuntaa vapaa-ajallaan, vain murto-osa liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Vapaa-ajan liikunta ei riitä ratkaisuksi liikkumattomuuteen ‒ tarvitaan muutoksia arjessa. Olennainen ajattelutavan muutos liittyy arkiliikunnan merkityksen korostumiseen ja liikkumisentuomiseen sellaisten toimijoiden agendalle, jotka eivät ole aiemmin vihkiytyneet ongelman hoitoon.

‒ Liikkumattomuutta torjutaan liian usein liikuntaväen keskuudessaan hyväksi havaitsemin opein, tarjoamalla lisää mahdollisuuksia vapaa-ajan liikuntaharrastuksiin tai patistamalla ihmisiä juoksukouluun. Nämä viestit tavoittavat kuitenkin useimmiten vain ne, jotka ovat jo valmiiksi orientoituneita liikkumiseen. Paljon olennaisempaa on, millaista liikunnallisuuden pohjaa varhaiskasvatuksessa rakennetaan, miten julkinen liikenne tukee myös arkiliikuntaa tai miten kaavoituksessa otetaan huomioon arjen liikkumisen edellytykset. Kaikkein tärkein muutos on kuitenkin se, mitä tapahtuu ihmisten päiden sisällä matalan kynnyksen mahdollisuuksien lisääntyessä, Vapaavuori sanoo.

Liikkumisohjelma edellyttää ajattelutapojen, toimintamallien ja rakenteiden uudistamista. Tavoitteena on, että yhä useampi kaupunkilainen liikkuisi terveytensä kannalta riittävästi. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla arkiliikuntaa framille.  

‒Yksinkertaistetusti päämäärämme on, että terveydelle haitallinen liiallinen istuminen vähenee ja liikkuminen eri muodoissaan lisääntyy. Liikkuminen on yksi tärkeimmistä keinoista parantaa elämänlaatua, terveyttä, työkykyä sekä jaksamista arjessa. Hienointa on, että kaikki kaupungin toimialat ovat lähteneet mukaan uudenlaiseen toimintatapaan ja ideoimaan kaupunkilaisia liikuttavia toimintamalleja, liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen korostaa.

Ohjelmassa lanseerattavassa toimintamallissa liikkumista edistetään kaikkien kaupungin toimialojen toimesta. Ohjelma sisältää uusia kokeiluja, tuo mukaan yrityksiä ja muita yhteisöjä. Ohjelman erityisenä kohderyhmänä ovat pienet lapset ja heidän vanhempansa, sillä tutkimusten mukaan liikunnalliset tottumukset omaksutaan tai ollaan omaksumatta jo kolmannesta ikävuodesta alkaen.

Liikkuminen pysyväksi osaksi kaupungin perustoimintaa

Liikkumisen lisääminen on Helsingin kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on palauttaa fyysinen aktiivisuus osaksi jokapäiväistä elämää. Liikkumisohjelma konkretisoituu kaupunkilaisille lähes 60 toimenpiteellä, joiden avulla kaupunkiympäristöä sekä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, vanhuspalveluiden ja työyhteisöjen toimintaa kehitetään liikkumiseen kannustavaksi. 

Liikkumisohjelmaa toteutetaan valtuustokaudella 2017‒2021, jonka aikana liikkumisen edistämisen tavoitteet ja toimenpiteet sulautetaan pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa. Tavoitetta kohti edetään toimenpideohjelmalla, johon kaikki kaupungin toimialat ovat suunnitelleet omat liikkumista lisäävät keinonsa.

Liikkumisohjelman projektisuunnitelma

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
puh. 0505933426
paula.katajamaki@hel.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tarja Loikkanen
Helsingin kaupungin liikuntajohtaja
040 334 2098
tarja.loikkanen@hel.fi

Minna Paajanen
liikkumisohjelman projektipäällikkö
040 726 2623
minna.paajanen@hel.fi

www.helsinkiliikkuu.fi
#HelsinkiLiikkuu

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yhteiset pelisäännöt työn alla: kuinka viestiä kansalaisille tekoälyn käytöstä27.6.2019 10:00:28 EESTTiedote

Espoo, Helsinki, Kela, Oikeusministeriö, Sitra ja Saidot tutkivat tapoja yhdenmukaistaa julkisella sektorilla hyödynnetyn tekoälyn läpinäkyvyys ja viestintä kansalaisille. “Tekoäly läpinäkyväksi kansalaisille”(Citizen Trust Through AI Transparency) -projektissa luodaan avoimesti julkaistavat suositukset siitä, miten kansalaisille tulisi viestiä tekoälyn ja henkilötietoa sisältävän tietoaineiston käytöstä julkisella sektorilla. Projektin tuottamat yhteiset käytännöt mahdollistavat jatkossa yhteismitallisen viestinnän, ja helpottavat kansalaisten näkökulmasta tekoälyn käytön ymmärtämistä Suomessa ja ulkomailla.

Korkeaa osaamista vaativat alat hyötyvät yritysten välisistä lyhyistä etäisyyksistä26.6.2019 09:21:56 EESTTiedote

Taloudellinen toiminta, jossa osaamisella on suuri merkitys, on alueellisesti hyvin keskittynyttä. Myös yrityksiä itseään niiden läheinen sijainti hyödyttää, sillä lyhyemmät etäisyydet edistävät tutkimuksen mukaan yritysten välisen työvoiman liikkuvuuden kautta tapahtuvaa verkostoitumista. Lisäksi siihen ovat yhteydessä myös muut organisatoriset läheisyysmuodot, kuten yritysten henkilöstön koulutustausta. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme