Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki testaa uusia ratkaisuja taistelussa meren muoviroskaa vastaan

Jaa

Helsingin kaupungin Itämerihaaste ja kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta 23.6.−3.7. ja 21.7.−31.7.2020. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.
Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.

Roskan määrä meressä kasvaa jatkuvasti. Viime vuonna Stara keräsi Lippo-aluksella Helsingin rannikolta roskaa noin 80 kuutiometriä. Ihmisten tuottamasta roskasta suurin osa on peräisin syömiseen, juomiseen ja tupakoimiseen liittyvistä aktiviteeteista. Roskaa päätyy mereen hulevesien, jokien ja tuulen mukana. Yli 70 prosenttia mereen päätyvästä roskasta on muovia, joka hajoaa ympäristössä hitaasti ja aiheuttaa haittaa ihmisille ja eläimille.

Stara vastaa merialueiden vesien puhdistuksesta ja saariston jätehuollosta. Kesän aikana Stara testaa Cleansweep-aluksen tehokkuutta ja toiminnallisuutta ja vertaa sitä Staran Lippo-alukseen noin kuukauden ajan. Tavoitteena on kehittää ja tehostaa roskien keräämistä niin, että myös pienikokoisen muoviroska saadaan kerättyä.

Clewat Oy:n kehittämän Cleansweep-aluksen toiminta perustuu veden virtauksen hyväksikäyttämiseen. Alus kerää edessä olevien puomien avulla muoviroskan suuaukolle, jossa veden virtausta säädellään niin, että erilaiset roskat joutuvat aluksen kuljettimelle ja siitä edelleen lajiteltuina säiliöihin. Cleansweep-aluksella pystytään keräämään vedestä talteen jopa puolen millimetrin kokoiset muovinpalaset.

Nopeilla kokeiluilla uusia innovaatioita meren roskaantumisen hillitsemiseksi

Helsingin kaupungin vapaaehtoisia Itämeren suojelutoimenpiteitä koordinoiva Itämerihaaste käynnisti keväällä nopeat kokeilut, joissa etsitään innovatiivisia ratkaisuja roskaantumisen hillitsemiseksi Helsingin merialueilla. Clewat Oy valittiin mukaan nopeisiin kokeiluihin selvittämään Cleansweep-aluksen keräämän muoviroskan määrää ja laatua erityisesti merialueilla, joiden puhtaanapito on haasteellista. Kesän aikana Cleansweep-alus liikkuu muun muassa Kalasatamassa, Vanhankaupunginlahdella sekä Töölönlahdella. Clewat Oy:n lisäksi nopeisiin kokeiluihin valittiin Bloft Design Lab, Green House Effect Oy ja Biosatama Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Stara:

Yksikönjohtaja Jouko Laakso
puh 09 310 39250
jouko.laakso@hel.fi

Vierailut ja tutustuminen alukseen:
Työnjohtaja Lassi Ruth
puh 09 310 28070
lassi.ruth@hel.fi
Alusta testataan 23.6.−3.7. ja 21.7.−31.7.2020.

Itämerihaaste:

Itämerihaasteen koordinaattori
Mari Joensuu
puh. 09 310 23830
mari.joensuu@hel.fi

Clewat Oy:

Toimitusjohtaja Keijo Säilynoja
puh. 050 422 6105
keijo.sailynoja@clewat.com

Kuvat

Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.
Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.
Lataa
Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.
Cleansweep-roskienkeräysalus. Kuva: Clewat Oy.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme