Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki torjuu katupölyä ja liikennemelua kannustamalla kitkarenkaiden käyttöön talviliikenteessä

Jaa

Katupöly on yksi Helsingin keskeisemmistä ilmanlaatuongelmista, ja tehokas tapa vähentää sen määrää kaupungissa on lisätä kitkarenkaiden käyttöä nastarenkaiden sijaan. Kitkarenkaat vähentävät myös tieliikenteen aiheuttamaa melua ja kuluttavat vähemmän tien päällystettä.

Talvista autoliikennettä Helsingissä. Kuva Seppo Laakso.
Talvista autoliikennettä Helsingissä. Kuva Seppo Laakso.

Helsingin tavoitteena on kasvattaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä vajaasta 30 prosentista 70 prosenttiin talvikauteen 2030–2031 mennessä. Kaupunki aloittaa tällä viikolla syksyllä 2020 pilotoidun kampanjan kitkarenkaiden eduista.

Katupöly voi haitata helsinkiläisten terveyttä jo ennen kevätkautta

Katupöly heikentää merkittävästi ilmanlaatua erityisesti kaupungin vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Eniten katupölyn haittavaikutuksille altistuvat katukuiluissa liikkuvat ja niiden lähellä asuvat kaupunkilaiset. Erityisesti lapset ja iäkkäät ovat herkkiä haittavaikutuksille ja monet hengityselinsairauksista kärsivät reagoivat katupölyyn välittömästi.

Jopa puolet terveydelle haitallisesta katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Katupölyssä on myös mikromuoveja, joita irtoaa tien päällysteestä ja tiemerkinnöistä erityisesti nastarenkaiden vaikutuksesta. Talven aikana irronnut aines nousee keväisin ilmaan katupölynä, ja korkeita pölypitoisuuksia esiintyy toisinaan myös syksyllä ja talvella lumettomaan aikaan.

Kitkarenkaiden osuutta lisäämällä saavutetaan monia etuja

Kitkarenkaiden käyttö vähentää oleellisesti katupölyn määrää verrattuna nastarenkaiden käyttöön. Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat. Kasvattamalla kitkojen osuus tavoiteltuun 70 prosenttiin, tieliikenteen melua saataisiin vähennettyä 1–3 dB. Suunnilleen vastaava kolmen desibelin vähennys saavutettaisiin puolittamalla kaupungin liikennemäärä.

Kitkarenkailla ajavat ovat tyytyväisiä rengasvalintaansa

Helsingin kitkarengasseurannan sekä keväällä 2020 ja 2021 teetettyjen kyselyiden mukaan kitkarenkaiden osuus Helsingissä on nousujohteinen. Valtaosa (88 %) kitkarenkailla ajavista aikoo jatkossakin valita kitkat. Suurimpia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa ajomukavuus, terveys- ja ympäristönäkökulmat sekä renkaiden soveltuvuus kaupunkiympäristöön. Kitkarenkaita voi turvallisuusnäkökulmasta suositella ajoneuvoihin, joissa on lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakausjärjestelmä.

Kitkarengaskampanjasta tietoa vastuullisesta rengasvalinnasta 

Tällä viikolla alkavassa kitkarengaskampanjassa viestitään kitkarenkaista etenkin paremman ilmanlaadun ja ääniympäristön näkökulmista. Kampanja tukee Helsingin kaupungin tavoitetta lisätä oleellisesti kitkarenkaiden käyttöä kaupungissa talveen 2030−2031 mennessä. Tavoite on kirjattu sekä Helsingin ilmansuojelusuunnitelmaan että meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan.

Ilmanlaatuhanke edistää kitkarenkaiden käyttöä kaupunkilaisten äänestämillä keinoilla 

Helsingin kaupungin koordinoima UIA HOPE-hanke pyrkii osaltaan edistämään kitkarenkaiden käyttöä Helsingissä kaupunkilaisten Oma ilmanlaatu -äänestyksessä valitsemilla toimenpiteillä. Hankkeessa mitataan nasta- ja kitkarenkaiden osuuksia ajoneuvovirrasta Vallilassa sekä Pakilan seudulla. Hanke tarjoaa lokakuussa kohdennetun kampanja-alennuksen uusien kitkarenkaiden ostajille, jotka vaihtavat nastarenkaat kitkoihin. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Susi
Ympäristöasiantuntija
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
puh. 09 310 38019
milla.susi@hel.fi

Suvi Haaparanta
Ympäristötarkastaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
puh. 09 310 32061
suvi.haaparanta@hel.fi

Kuvat

Talvista autoliikennettä Helsingissä. Kuva Seppo Laakso.
Talvista autoliikennettä Helsingissä. Kuva Seppo Laakso.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Entries selected for the second phase of the Elielinaukio Square and Asema-aukio Square architectural competition are open for comments until November 825.10.2021 09:09:02 EEST | Press release

The competition entries selected for the second phase of the Elielinaukio Square and Asema-aukio Square architectural competition have been developed further based on feedback from city residents and the panel of judges. The entries which were carried forward from the first phase, Albero and Klyyga, are presented in revised versions. These two entries were developed further. You can view and comment on them online at the Voice Your Opinion service from 25 October to 8 November 2021.

Arbetena i det andra skedet av arkitekttävlingen för Elielplatsen och Stationsplatsen kan kommenteras fram till 8 november25.10.2021 09:08:00 EEST | Tiedote

De tävlingsförslag som valts ut för den andra etappen i arkitekttävlingen för att förnya Elielplatsen och Stationsplatsen har vidareutvecklats enligt feedbacken från stadsborna och juryn. Förslagen Albero och Klyyga som gick vidare i första skedet presenteras som förnyade. De två vidareutvecklade tävlingsförslagen finns till påseende och kan kommenteras i webbtjänsten Säg din åsikt under perioden 25.10.–8.11.2021.

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen työt kommentoitavina 8. marraskuuta asti25.10.2021 09:07:15 EEST | Tiedote

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun toiseen vaiheeseen valittuja kilpailuehdotuksia on kehitetty edelleen kaupunkilaisilta ja tuomaristolta saadun palautteen pohjalta. Ensimmäisestä vaiheesta jatkoon päässeet ehdotukset Albero ja Klyyga esitellään uudistuneina. Nämä kaksi jatkokehiteltyä kilpailuehdotusta ovat nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 25.10.–8.11.2021.

Mitä uutta Länsi-Helsinkiin? Alueen ajankohtaiset suunnitelmat ja hankkeet esillä verkkotilaisuudessa 27.10.20.10.2021 08:55:13 EEST | Tiedote

Läntisessä Helsingissä on käynnissä useita suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Malminkartanon ja Kannelmäen kaupunkiuudistus käynnistyy, asema-alueita kohennetaan ja uudet kohteet täydentävät aiempaa rakennuskantaa. Myös alueen kadut ja puistot kehittyvät. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa keskiviikkona 27.10. klo 17.00 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme