Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki vakiinnuttanut paikkansa Urban 20 -kaupunkien verkostossa

Jaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori osallistuu maanantaina 20.5. alkavaan G20-maiden johtavien kaupunkien U20-huippukokoukseen Tokiossa ainoana pohjoismaisena edustajana.

U20-verkosto kutsuu yhteen G20-maiden keskeisten kaupunkien lisäksi muutamia muita kiinnostavia kaupunkeja ympäri maailmaa. Viime vuonna Buenos Airesissa käynnistetyssä verkostossa Helsinki on ainoa pohjoismainen kaupunki. Tokion kokous on kaupunkien valmisteleva kokous G20-maiden huippukokoukselle, joka järjestetään kesäkuussa Osakassa.

”Helsinki on vakiinnuttanut paikkaansa U20-verkostossa. Olemme edelläkävijäkaupunki monella globaalisti kiinnostavalla sektorilla. Helsingin näkemyksiä arvostetaan erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnan, kestävän kehityksen, avoimen ja osallistavan päätöksenteon sekä kokonaisvaltaisen ja ketterän ongelmanratkaisuosaamisen saralla”, pormestari Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori käyttää kolmipäiväisen huippukokouksen aikana puheenvuorot muun muassa kestävästä kehityksestä ja väestöryhmien eriytymisen torjunnasta, jotka ovat kokouksen keskeisiä teemoja. Lisäksi hän tapaa erikseen useita keskeisiä kokoukseen osallistuvia kollegojaan.

U20-verkoston muodostumisen taustalla on selvästi nähtävissä myös kaupunkien merkityksen kasvu kansainvälisen politiikan toimijoina.

”Kaupungit rakentavat nyt entistä tiiviimmin kumppanuusverkostoja. Kyse ei ole perinteisestä kaupunkidiplomatiasta, vaan yhteisten ratkaisujen hakemisesta globaaleihin haasteisiin, jotka eivät tunne valtioiden rajoja. Isot kaupungit ympäri maailmaa painivat hyvin samanlaisten ongelmien kanssa. Parhaiden ratkaisujen tarjoaja voi olla pieni tai suuri kaupunki mistä tahansa”, Vapaavuori sanoo.

Kokouksen yhteydessä Helsinki järjestää yhteistyössä New Yorkin kaupungin kanssa järjestyksessään kolmannen oheistapahtuman, jonka tarkoituksena on innostaa muita kaupunkeja mukaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kaupunkitasoiseen raportointiin. Perinteisesti raportointia on tehty vain kansallisvaltioiden toimesta, mutta viime vuonna New Yorkista tuli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka luovutti raporttinsa YK:lle. Helsinki seuraa tänä vuonna perässä toisena kaupunkina maailmassa.

Pormestari odottaa Tokiosta myös konkreettisia uusia yhteistyöavauksia. Pormestari Vapaavuori uskoo, että Helsingin aiemmin keväällä lanseeraama energia challenge ja kaupungin kunnianhimoinen pyrkimys innovatiivisen ja puhtaan energiatuotannon ratkaisuihin herättää varmasti mielenkiintoa maailmalla. Challengen kautta Helsinki haastaa koko maailman keksimään parhaita keinoja siihen, miten kaupungista voidaan tehdä hiilineutraali kestävästi, mahdollisimman vähäisellä biomassan käytöllä.

”Toki toivomme, että challengen tuloksia voivat myöhemmin hyödyntää myös muut kaupungit. Tämä on myös keskeinen osa Helsingin tarinaa. Sen lisäksi, että pidämme huolta Helsingistä, haluamme tuoda oman panoksemme myös paremman maailman rakentamiseksi”, Vapaavuori tiivistää. 

U20-huippukokouksen taustalla ovat UCLG United Cities and Local Governments -järjestö sekä kaupunkien ilmastoyhteistyön C40-verkosto. Helsingillä on verkostossa tarkkailijakaupungin asema.

Lisätietoja:
Laura Åvall
pormestarin erityisavustaja
laura.avall@hel.fi
+358 50 361 7511Anna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi
(09) 310 36217

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hallituksen koronatukipaketti tervetullut – tulevat vuodet Helsingin taloudelle suuri haaste5.6.2020 10:34:22 EESTTiedote

Koronakriisin vaikutukset Helsingin talouteen ovat mittavat, eikä laskun loppusummaa tiedä vielä kukaan. Viimeisimpien arvioiden mukaan Helsingille koronasta aiheutuvat menolisäykset ja tulomenetykset ovat tänä vuonna yli 600 miljoonaa euroa. Talouden raju pysähdys supistaa erityisesti Helsingin verotuloja, samalla kun epidemia kasvattaa kaupungin menoja. Kriisi heikentää kuntien jo entuudestaan heikkoa taloutta, ja hallituksen kunnille suuntaama 1,4 miljardin euron tukipaketti kattaa syntyvät alijäämät vain osittain.

Helsingin toimitilastrategia päätöksentekovaiheeseen – lyhyen aikavälin talouden optimoinnista kohti pitkäaikaista kestävyyttä4.6.2020 15:07:29 EESTTiedote

Helsingin ensimmäinen toimitilastrategia esitellään kaupunginhallitukselle 8. kesäkuuta. Jatkossa kaupungin mittavaa kiinteistöomaisuutta hallitaan ja hoidetaan tähdäten rakennusten pitkäaikaiseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa, että toimitilat tulee suunnitella ja rakentaa niin, että ne kestävät aikaa ja pystyvät palvelemaan erilaisia käyttäjiä.

Helsinki tarjoaa tapahtumajärjestäjille lisäohjeistusta ja neuvontaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa4.6.2020 11:25:36 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on aiheuttanut tarpeen täsmentää Helsingin kaupungin ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä. Lisäohjeet on nyt julkistettu ja otettu käyttöön. Poikkeustilanteeseen liittyvien ohjeiden (THL ja OKM 14.5.2020) lisäksi tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset luvat, ilmoitukset ja muut järjestelyt on hoidettu hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista.

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon3.6.2020 14:11:47 EESTTiedote

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme