Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa

Jaa

Helsinki on Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Uno-palkinto luovutettiin kaupungille Urheilugaalassa 16.1.2020. Helsinki onnistui vakuuttamaan raadin kunnianhimoisella tahtotilallaan ratkaista liikkumattomuuden ongelma. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja siten kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Lisäksi 100-vuotisjuhlaansa viettäneet liikuntapalvelut tarjoavat kaupunkilaisille elämyksiä vuosittain yli 10 miljoonan käyntikerran edestä.

Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.

Helsinki on liikunta- ja urheilukaupunki, joka tarjoaa kaupunkilaisille satoja syitä liikkeelle lähtemiseen, joko virkistäytymisen, kisailun, kunnon kohottamisen tai ystävien kanssa liikkumisen näkökulmista. Kaupunkilaisten tyytyväisyys liikuntapalveluihin on tutkitusti korkealla tasolla. Tämä näkyy myös vapaa-ajan liikunnan ja harrastamisen kasvavana suosiona. Helsingin alueella on yhteensä yli 2500 liikuntapaikkaa, joista kaupunki ylläpitää 1 800. Kaupunki järjestää viikoittain yli 1500 ohjattua liikuntatuntia ja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ulkoiluun, kalastukseen ja veneilyyn. Kaupungissa toimii noin 800 liikunta- ja urheiluseuraa, joista noin puolet on vuosittain kaupungin avustamia. Seuroissa liikkuu yli 100 000 helsinkiläistä.

Yleistyneestä vapaa-ajan liikunnasta huolimatta liikkumisen puute on noussut Helsingissä, kuten muuallakin pitkälle kehittyneessä maailmassa, keskeiseksi terveyttä ja hyvinvointia vaarantavaksi tekijäksi. Fyysinen aktiivisuus ei ole enää osa jokapäiväistä elämää, kuten aiemmin. Pääsääntöisesti nykyihmisen valveillaolo kuluu istuen tai makuulla.

Helsinki päätti kaupunkistrategiassaan tarttua liikkumiseen uudenlaisella ja aiempaa kokonaisvaltaisemmalla otteella. Liikkumista halutaan lisätä kaikkien kaupunkilaisten elämässä, ei vain niiden, jotka ovat jo liikunnan ilosanoman sisäistäneet. Liikkumisohjelman kärki on jokapäiväisen arkiliikkumisen lisäämisessä. Ohjelmaa tehdään ja kehitetään vahvasti tutkimustietoon pohjautuen.

Liikkumattomuus on esimerkki nykymaailman monimutkaisesta ongelmasta, jota ei ratkaista ”yhdellä tempulla”. Kaupunki tunnisti, että liikkumista lisäävien ratkaisujen tulee olla riittävän laaja-alaisia, puhuttelevia, konkreettisia ja koskettaviakin. Liikkuvin kunta - kilpailun teemana korostui yhteistyö yli sektori- ja organisaatiorajojen. Helsingissä kaikki kaupungin toimialat ovat suunnitelleet liikkumisohjelmaan omat liikkumista lisäävät keinonsa, joita on yhteensä noin 60.

Tottumukset liikunnalliseen elämäntapaan luodaan jo 3-vuotiaana. Helsingin valintana onkin varmistaa, että jokainen alle kouluikäinen lapsi saa mahdollisuuden liikkumiseen ja ulkoiluun joka päivä. Neuvoloissa, leikkipuistoissa, päiväkodeissa ja lapsiperheiden kotipalveluissa on käynnissä laaja-alaisia hankkeita, jotta liikkuminen saadaan kokonaisvaltaisesti osaksi lapsen elämää heti ensiaskeleista lähtien. Vuosi 2020 starttaa mittavalla lapsiperheille suunnatulla kampanjalla, jonka yhteydessä perheille jaetaan herätteitä, tietoa, vinkkejä ja mahdollisuuksia liikkumisen lisäämiseen.

Kaupunkiympäristöä kehitetään kävely- ja pyöräilymyönteiseksi rakentamalla 75 kilometriä pyöräilyväyliä ja 3 000 uutta pyöräpysäköintipaikkaa vuoteen 2021 mennessä. Maailman suosituimpien kaupunkipyörien määrä ja käyttö ovat kasvussa. Koulupihoja kunnostetaan lisärahoituksella liikkumiseen kannustaviksi ympäri kaupunkia.

Sosiaali- ja terveystoimessa vahvasti esillä oleva teko ikääntyneiden arkiliikunnan lisäämiseksi on kotihoidon liikkumissopimus. Sen tarkoituksena on tukea hoitotyötä ja ikääntyneen omannäköistä, sujuvaa arkea. Sopimus on otettu käyttöön jo 69 prosentilla kotihoidon asiakkaista. Myöhemmin tänä vuonna kaupunki käynnistää ikäihmisille suunnatun, eri kaupunginosiin suuntautuvan kiertueen, jossa ikäihmisiä kohdataan heille otollisissa arkiympäristöissä, kuten kauppakeskuksissa.

 

Yhteystiedot

liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, +358 9 310 87720, tarja.loikkanen@hel.fi

projektipäällikkö Minna Paajanen, +358 9 310 21162, minna.paajanen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme