Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa

Jaa

Helsinki on Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Uno-palkinto luovutettiin kaupungille Urheilugaalassa 16.1.2020. Helsinki onnistui vakuuttamaan raadin kunnianhimoisella tahtotilallaan ratkaista liikkumattomuuden ongelma. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja siten kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Lisäksi 100-vuotisjuhlaansa viettäneet liikuntapalvelut tarjoavat kaupunkilaisille elämyksiä vuosittain yli 10 miljoonan käyntikerran edestä.

Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.

Helsinki on liikunta- ja urheilukaupunki, joka tarjoaa kaupunkilaisille satoja syitä liikkeelle lähtemiseen, joko virkistäytymisen, kisailun, kunnon kohottamisen tai ystävien kanssa liikkumisen näkökulmista. Kaupunkilaisten tyytyväisyys liikuntapalveluihin on tutkitusti korkealla tasolla. Tämä näkyy myös vapaa-ajan liikunnan ja harrastamisen kasvavana suosiona. Helsingin alueella on yhteensä yli 2500 liikuntapaikkaa, joista kaupunki ylläpitää 1 800. Kaupunki järjestää viikoittain yli 1500 ohjattua liikuntatuntia ja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ulkoiluun, kalastukseen ja veneilyyn. Kaupungissa toimii noin 800 liikunta- ja urheiluseuraa, joista noin puolet on vuosittain kaupungin avustamia. Seuroissa liikkuu yli 100 000 helsinkiläistä.

Yleistyneestä vapaa-ajan liikunnasta huolimatta liikkumisen puute on noussut Helsingissä, kuten muuallakin pitkälle kehittyneessä maailmassa, keskeiseksi terveyttä ja hyvinvointia vaarantavaksi tekijäksi. Fyysinen aktiivisuus ei ole enää osa jokapäiväistä elämää, kuten aiemmin. Pääsääntöisesti nykyihmisen valveillaolo kuluu istuen tai makuulla.

Helsinki päätti kaupunkistrategiassaan tarttua liikkumiseen uudenlaisella ja aiempaa kokonaisvaltaisemmalla otteella. Liikkumista halutaan lisätä kaikkien kaupunkilaisten elämässä, ei vain niiden, jotka ovat jo liikunnan ilosanoman sisäistäneet. Liikkumisohjelman kärki on jokapäiväisen arkiliikkumisen lisäämisessä. Ohjelmaa tehdään ja kehitetään vahvasti tutkimustietoon pohjautuen.

Liikkumattomuus on esimerkki nykymaailman monimutkaisesta ongelmasta, jota ei ratkaista ”yhdellä tempulla”. Kaupunki tunnisti, että liikkumista lisäävien ratkaisujen tulee olla riittävän laaja-alaisia, puhuttelevia, konkreettisia ja koskettaviakin. Liikkuvin kunta - kilpailun teemana korostui yhteistyö yli sektori- ja organisaatiorajojen. Helsingissä kaikki kaupungin toimialat ovat suunnitelleet liikkumisohjelmaan omat liikkumista lisäävät keinonsa, joita on yhteensä noin 60.

Tottumukset liikunnalliseen elämäntapaan luodaan jo 3-vuotiaana. Helsingin valintana onkin varmistaa, että jokainen alle kouluikäinen lapsi saa mahdollisuuden liikkumiseen ja ulkoiluun joka päivä. Neuvoloissa, leikkipuistoissa, päiväkodeissa ja lapsiperheiden kotipalveluissa on käynnissä laaja-alaisia hankkeita, jotta liikkuminen saadaan kokonaisvaltaisesti osaksi lapsen elämää heti ensiaskeleista lähtien. Vuosi 2020 starttaa mittavalla lapsiperheille suunnatulla kampanjalla, jonka yhteydessä perheille jaetaan herätteitä, tietoa, vinkkejä ja mahdollisuuksia liikkumisen lisäämiseen.

Kaupunkiympäristöä kehitetään kävely- ja pyöräilymyönteiseksi rakentamalla 75 kilometriä pyöräilyväyliä ja 3 000 uutta pyöräpysäköintipaikkaa vuoteen 2021 mennessä. Maailman suosituimpien kaupunkipyörien määrä ja käyttö ovat kasvussa. Koulupihoja kunnostetaan lisärahoituksella liikkumiseen kannustaviksi ympäri kaupunkia.

Sosiaali- ja terveystoimessa vahvasti esillä oleva teko ikääntyneiden arkiliikunnan lisäämiseksi on kotihoidon liikkumissopimus. Sen tarkoituksena on tukea hoitotyötä ja ikääntyneen omannäköistä, sujuvaa arkea. Sopimus on otettu käyttöön jo 69 prosentilla kotihoidon asiakkaista. Myöhemmin tänä vuonna kaupunki käynnistää ikäihmisille suunnatun, eri kaupunginosiin suuntautuvan kiertueen, jossa ikäihmisiä kohdataan heille otollisissa arkiympäristöissä, kuten kauppakeskuksissa.

 

Yhteystiedot

liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, +358 9 310 87720, tarja.loikkanen@hel.fi

projektipäällikkö Minna Paajanen, +358 9 310 21162, minna.paajanen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen iloitsevat Uno-pokaalista Urheilugaalassa torstaina 16.1.2020. Kuva: Sanni Kurki / Urheilugaala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tiedote/kutsu. Bravo! -festivaali tarjoaa lapsille ja nuorille esittävän taiteen helmiä21.2.2020 11:48:13 EETTiedote

Kansainvälinen esittävän taiteen festivaali Bravo! valloittaa pääkaupunkiseudun maaliskuussa. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kahdeksan kansainvälistä esitystä Meksikosta, Puolasta, Ruotsista, Tanskasta, Iso-Britanniasta sekä lisäksi yksi suomalais-korealainen kantaesitys. Esitykset ja runsas oheisohjelmisto valtaavat pääkaupunkiseudun kulttuuritalot 14.–22.3.2020. Ohjelmistossa on tanssia, sirkusta sekä fyysistä ja osallistavaa teatteria. Esityksiä on tarjolla vauvoista teini-ikäisiin lähes 60 esityskerralla.

Meddelande/inbjudan. Festivalen Bravo! bjuder på scenkonstnärliga pärlor för barn och unga21.2.2020 11:47:31 EETTiedote

Den internationella scenkonstfestivalen Bravo! tar över huvudstadsregionen i mars. Till festivalprogrammet hör åtta internationella framträdanden från Mexiko, Polen, Sverige, Danmark och Storbritannien samt en finsk-koreansk urpremiär. Föreställningarna och annat festivalprogram tar över huvudstadsregionens kulturhus 14–22.3.2020. På programmet står dans, cirkus samt fysisk och delaktiggörande teater. Festivalen bjuder på nästan 60 föreställningar för åldrarna spädbarn till tonåringar.

Bulletin/invitation. The Bravo! festival offers outstanding performance art for children and young people21.2.2020 11:47:02 EETPress release

The international performance art festival Bravo! is set to take over the Helsinki region in March. The festival programme features eight international performances from Mexico, Poland, Sweden, Denmark and the United Kingdom, and the premiere of a joint Finnish-Korean performance. The performances and an extensive side programme will take over the Helsinki region’s culture centres from 14 to 22 March 2020. The programme features dance, circus arts and both physical and participatory theatre. The nearly 60 performances offer something for children and young people of all ages, from toddlers to teenagers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme