Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki valmistautuu ottamaan suuremman vastuun työllisyyden hoidosta

Jaa
Eduskunnan maaliskuussa hyväksymän lain mukaan työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kuntiin vuoden 2025 alusta. Helsinki valmistautuu uudistukseen monella tavalla ja osallistuu parhaillaan työllisyyden kuntakokeiluun.

Svenskspråkig version på denna länk.

Helsingin kaupunginkanslian elinkeinojaosto tutustui kokouksessaan maanantaina 27. maaliskuuta katsaukseen työllisyyden kuntakokeilun tilanteesta ja työllisyydenhoidon uudistuksista. Eduskunta hyväksyi maaliskuussa 2023 joukon lakeja, jolla työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kuntiin 1.1.2025 alkaen. Järjestämisvastuun siirto on ollut Helsingin kaupungin tavoitteena vuodesta 2015.

Uudistuksessa TE-toimistot lakkautetaan ja niiden henkilöstö siirtyy kuntiin vanhoina työntekijöinä. Helsinkiin siirtyy kaikkiaan valtiolta noin 560 työntekijää sekä noin 70 000 henkilöasiakasta ja tuhansia yritys- ja työnantaja-asiakkaita. Helsinki osallistuu parhaillaan työllisyyden kuntakokeiluun, jolla ennakoidaan tulevaa uudistusta ja joka kestää vuoden 2024 loppuun saakka. Kuntakokeilussa Helsingillä on jo noin 45 000 henkilöasiakasta, mutta näiden palveluiden lakisääteinen järjestämisvastuu on vielä valtiolla.

Keskeistä uudistuksessa on se, että kunnat päättävät TE-palveluista, niihin allokoidusta rahoituksesta ja vastaavat osin myös työttömyyden sosiaaliturvakustannuksista. Näin taloudelliset hyödyt tai haitat työttömyyden kehityksestä tulevat palveluista vastuussa oleville kunnille.

Pääkaupunkiseutu muodostaa yhteisen työssäkäyntialueen mutta uudistuksen myötä kaupungit tulevat olemaan erillisiä työvoimaviranomaisia. Tästä syystä Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteinen projektitoimisto selvittää parhaillaan, miten pääkaupunkiseudun kaupungit voisivat tehdä yhteistyötä erityisesti työvoimapalveluhankinnoissa sekä yrityksille ja työnantajille tarjottavissa palveluissa.

Helsingin kaupungilla on oma TE24-muutosohjelma sekä projektiorganisaatio, jotka auttavat ottamaan palvelut vastaan sujuvasti. Helsingin on tehtävä 31.10.2023 mennessä ilmoitus valtiolle siitä, miten se aikoo palvelut järjestää. Tämän jälkeen valtio käynnistää liikkeen luovutuksen ja henkilöstön muutosneuvottelut.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi.

Lisäksi jaosto käsitteli tonttivarauksia. Jaosto päätti varata alueen toimitilarakentamisen suunnittelua varten Herttoniemessä. Jaosto päätti jatkaa tonttivarauksia toimitilahankkeelle Jätkäsaaressa sekä sähkövoimalarakennuksen suunnittelua varten Viikissä. Jaosto käsitteli myös alueen varauksen jatkamista Hietalahdenrannassa mutta jaosto päätti panna tämän asian pöydälle.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla täällä.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 15. toukokuuta 2023.

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Juhana Vartiainen.

*****

Casper Almqvist
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 187 9829
casper.almqvist@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641
https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudulla syntyy maailmaa muuttavia innovaatioita6.6.2023 15:01:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun kaupungit kehittävät ratkaisuja tämän päivän suuriin kestävyyshaasteisiin yhteisellä innovaatio-ohjelmalla. HEVinnovations on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteinen ohjelma, joka vahvistaa alueen innovaatiotoimintaa ja -verkostoja. Ohjelmaan valitaan vuosittain hankkeita, jotka kehittävät alueen ekosysteemejä, älykkäitä ja kestäviä kaupunkiratkaisuja sekä oppimisympäristöjä ja digitaalisia ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme