Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki yhteistyössä Maailman talousfoorumin (WEF) kanssa – pormestari Vartiainen esittelee henkilödataan liittyvän hankkeen ensimmäisiä tuloksia

Jaa

Parhaillaan selvitetään, olisiko WEF:n Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) -keskuksen affiliaatti- eli kumppanuustoimipiste mahdollista perustaa Helsinkiin. Toimipiste keskittyisi edistämään kansainvälistä datapolitiikkaa ja -taloutta. Kyseessä olisi EU-alueen ensimmäinen C4IR-toimipiste.

Hankkeen valmistelut käynnistyivät Suomessa ja Helsingissä helmikuussa 2020. Kansallisen hankeryhmän työskentelyssä on ollut mukana valtionhallinnon ja kaupunkien lisäksi tutkimuksen ja elinkeinoelämän edustajia. Hankkeen koordinointivastuu on liikenne- ja viestintäministeriöllä.

Ensimmäinen kumppanuusjakso poiki lisätietoa henkilödatan hyödyntämisestä ja käsittelystä

Helsingin kaupunki on vastannut yhteistyöhön liittyvästä ensimmäisestä Fellowship-jaksosta, jonka aikana kaupungin palkkaama määräaikainen asiantuntija työskenteli San Franciscossa sijaitsevassa C4IR-keskuksessa. Kesäkuusta 2020 syyskuuhun 2021 jatkunut jakso oli ensimmäinen askel mahdollisen kumppanuustoimipisteen perustamisessa.

Projektiin koottu kansainvälinen asiantuntijaryhmä kirjoitti jakson aikana julkaisun, joka ottaa kantaa eri näkökulmista ihmislähtöisen datan hyödyntämisen tärkeyteen ja mahdollisuuksiin. Lisäksi Helsingin kaupunki aloitti jakson aikana data-analytiikkakokeilun, jonka puitteissa rakennettiin henkilödatan käsittelyn mahdollistava tekninen ympäristö sekä anonymisointiprosessi. Tämä kokeilu jatkuu edelleen ja saatetaan päätökseen vuoden 2021 loppuun mennessä.

Ensimmäisen Fellowship-jakson päätöstapahtuma on 8. syyskuuta 2021. Pormestari Juhana Vartiainen on kutsuttu avauspuheenvuoron pitäjäksi.

”Helsingin tavoitteena on olla maailman kärkitasoa digitalisaation hyödyntämisessä. Tämän tavoitteen tueksi tarvitsemme sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä datankäytön tehostamisessa – C4IR-hanke on tästä erinomainen esimerkki. Erityisesti meidän tulee tunnistaa eettisesti käytetyn yksilötiedon tärkeys ja hyödyntää siihen liittyviä mahdollisuuksia”, pormestari Vartiainen sanoo.

Tilaisuutta johtaa C4IR:n varajohtaja Sheila Warren ja loppusanat pitää liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu, johon on kutsuttu Suomesta mukaan projektin edistämistä vahvasti edesauttanut Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori.

Hankkeen eteneminen edellyttää toisen kumppanuusjakson ja yritysyhteistyötä

C4IR-toimipisteen perustamisedellytyksien täyttymiseksi hankkeeseen ja sen rahoittamiseen tulee saada mukaan myös paikallisia yrityksiä. Tämän johdosta hanketta pyritään nyt jatkamaan toisella vuoden kestävällä Fellowship-jaksolla, joka toteutettaisiin suomalaisten yritysten kanssa tehtävänä yhteistyönä.

Hankkeen loppujulkaisu verkossa 8.9.2021 noin klo 17:
Empowered Data Societies: A Human-Centric Approach to Data Relationships

Yhteyshenkilöt

Pormestarin erityisavustaja Teresa Salminen, puh. 040 865 6961, s-posti: teresa.salminen@hel.fi
Kansainvälisten asioiden päällikkö Laura Uuttu-Deschryvere, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 717 6415, s-posti: laura.uuttu-deschryvere@hel.fi
Erityisasiantuntija Viivi Lähteenoja, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 375 8274, s-posti: viivi.lahteenoja@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ekologinen kompensaatio ei estä luontokatoa – luontoa hävittävien hankkeiden hyvitykset eivät ole kattaneet heikennyksiä22.9.2021 09:32:25 EEST | Tiedote

Tuoreet tutkimukset osoittavat, ettei ekologisesta kompensaatiosta, eli elinympäristöhotelleista tai luontoa hävittävien hankkeiden hyvitysjärjestelmistä ole uudeksi keinoksi luontokadon estämiseen. Epäonnistumiset johtuvat yhteisten pelisääntöjen, ohjeiden, velvoitteiden ja seurannan puutteesta sekä kohteiden biodiversiteetin virhearvioinneista. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Ekologinen kompensaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme