Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Helsinki yrittää purkkaratkaisua varhaiskasvatuksen kriisiin

Jaa
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on pöyristynyt Helsingin kaupungin tavasta yrittää ratkaista varhaiskasvatuksen kriisiä. Kaupunki ilmoitti viime viikolla sulkevansa 39 leikkipuistoa kevätkaudeksi. Leikkipuistojen henkilökuntaa siirretään päiväkoteihin paikkaamaan työntekijäpulaa.

- Tilanne on järkyttävä lapsille, heidän perheilleen ja työntekijöille. Lapsiperheet ovat pulassa, työntekijöitä heitellään työpisteestä toiseen. Turha on puhuakaan lapsen edun toteutumisesta, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Esimakua tulevasta saatiin Helsingissä jo tänä syksynä, kun osa leikkipuistoista pidettiin kiinni. Monet pienet koululaiset olivat ilman hoitopaikkaa koulun jälkeen. Osa vanhemmista joutui lähtemään töistä aiemmin kotiin lastensa luo.

- Tuntuu käsittämättömältä, että Helsinki ratkoo varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa heikentämällä toista perheille tärkeää palvelua. Tällaisella purkkavirityksellä ei pitkälle pötkitä. Kestäviäkin ratkaisuja olisi tarjolla, jos Helsinki vain tarttuisi niihin, Karsio sanoo.

Pääkaupunkiseudulla varhaiskasvatusalan palkoilla on vaikea tulla toimeen, joten ammattilaiset hakeutuvat muualle töihin. Silti kaupunki ei houkuttele varhaiskasvatuksen ammattilaisia rahalla, kuten vaikkapa lääkäreitä.

- Tänä syksynä Helsingin seudulla on etsitty vuokralääkäreitä jopa 10 000 euron kuukausikorvauksella, joten reikää taskussa ei näytä olevan. Jostain syystä rahaa ei kuitenkaan haluta käyttää varhaiskasvatuksen ammattilaisiin, Karsio ihmettelee. 

Varhaiskasvatus kuntoon 1+1+1-mallilla

Talentialle varhaiskasvatuksen kriisin syventyminen ei ole tullut yllätyksenä. Järjestö on jo pitkään varoittanut päättäjiä ja poliitikkoja alan kriisiytymisestä.

Neljä vuotta sitten uudistettu varhaiskasvatuslaki syvensi alan henkilöstöpulaa. Lakiin kirjattiin uutena tehtävänimikkeenä varhaiskasvatuksen sosionomi, mutta laissa ei määritelty sosionomille selvää paikkaa verrattuna muihin ammattilaisiin. Epäselvän tilanteen seurauksena sosionomit ovat alkaneet kaikota varhaiskasvatuksesta.

- Vielä on mahdollista muuttaa kurssia ennen kuin kaikki pakenevat varhaiskasvatuksesta. Talentian ratkaisu varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan on 1+1+1-malli: Jokaisessa päiväkotiryhmässä tulee olla yksi varhaiskasvatuksen opettaja, yksi varhaiskasvatuksen sosionomi ja yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, Karsio sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme