Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiläiset kannattavat pyöräliikenteen edistämistä

Jaa

Kaupungin tavoite on parantaa Helsingin pyöräilyoloja ja kannustaa pyöräilyyn ympäri vuoden. 94 prosenttia helsinkiläisistä suhtautuu myönteisesti pyöräliikenteen edistämiseen, selviää tuoreesta Pyöräilybarometri 2020 -tutkimuksesta. Poikkeuksellinen vuosi innosti kaupunkilaisia lisäämään pyöräilyä.

Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.
Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös pyörällä liikkuvien asukkaiden käsityksiä Helsingin pyöräilyolosuhteista. Pyörällä liikkuvien asukkaiden mielestä Helsinki on jo melko hyvä paikka liikkua pyörällä – 89 prosenttia pyörää käyttävistä asukkaista on tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä Helsinkiin pyöräilykaupunkina.

Helsinkiläisistä pyörää käyttävistä asukkaista lähes puolet ovat naisia ja puolet miehiä. Tasainen sukupuolijakauma on kansainvälisellä tasolla merkittävä tieto, sillä tätä pidetään merkkinä hyvästä koetusta turvallisuuden tasosta sekä tasavertaisesta liikennejärjestelmästä ja kulttuurista. Naiset ja iäkkäät kokevat turvattomuuden tunnetta keskimääräistä enemmän, mutta tyytyväisyys pyöräliikenteen turvallisuuteen ja sujuvuuteen on kasvanut kokonaisuudessaan sitten viime tutkimuksen.

Tutkimus kuitenkin osoittaa, että pyöräliikenteen olosuhteissa on vielä parantamisen varaa. 60 prosenttia kaikista vastaajista kulkisi pyörällä enemmän, jos pyöräväyläverkko olisi kattavampi ja yhtenäisempi. Pyöräilykokemukseen vaikuttavista asioista eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat pyöräväylien työmaa-aikaiset järjestelyt – ne häiritsevät yli puolta pyörällä liikkuvista. Tutkimuksen mukaan helsinkiläisten pyörän käyttöä voidaan lisätä tehokkaimmin parantamalla pyöräpysäköintiä, pyöräväylien kattavuutta, risteysjärjestelyjä ja kunnossapitoa sekä työmaa-aikaisia järjestelyjä.

Yli puolet helsinkiläisistä pyöräilee lumettomana aikana – ympärivuotisten pyöräilijöiden osuus pienessä kasvussa

Pyöräilybarometrin mukaan 58 prosenttia Helsingin aikuisväestöstä pyöräilee vähintään kerran viikossa lumettomana aikana. Helsingin aikuisväestöstä 13 prosenttia liikkuu pyörällä ympäri vuoden. Osuus on jokseenkin sama kuin kaksi vuotta sitten, mutta hienoisessa nousussa. Tyytyväisyys pyöräväylien talvihoitoon Helsingissä on viime vuosina kasvanut sitä myötä, kun tehostettua talvihoitoa on laajennettu. Tärkein syy valita pyörä kulkuvälineeksi on pyöräilyn kätevyys. 

Poikkeuksellinen vuosi innosti pyöräilemään

Tutkimuksen mukaan koronatilanne on saanut jo ennestäänkin pyörällä liikkuvia lisäämään pyöräilyä, mutta innostanut myös uusia käyttäjiä. Pyöräilijöistä lähes puolet on lisännyt korona-aikana pyörän käyttöään, kun harvemmin pyöräilevien keskuudessa osuus kasvoi 7 prosenttia.

Tulokset kertovat myös, että pyörällä liikkujat käyttävät myös muita liikennevälineitä eli kulkumuodot täydentävät toisiaan. Päivittäin pyörällä liikkuvista lähes joka viides käyttää päivittäin myös joukkoliikennettä. Lähes 60 prosenttia pyörää käyttävistä helsinkiläisistä omistaa auton ja neljännes käyttää sitä päivittäin.

Pyöräilybarometri toteutetaan muutaman vuoden välein

Pyöräilybarometri on tutkimus, jossa selvitetään helsinkiläisten asennetta pyöräliikenteen edistämiseen sekä pyörällä liikkuvien asukkaiden käsityksiä pyöräilyolosuhteista ja pyöräilyn laadusta Helsingissä. Barometri toteutettiin nyt neljännen kerran. Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin elokuussa 2020 ja otos edustaa 18−74-vuotiaita helsinkiläisiä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 2004.

Helsingin tavoitteena on olla kaiken ikäisille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki. Kunnianhimoiseksi tavoitteeksi on asetettu, että pyöräliikenteen kulkutapaosuus olisi vähintään 20 prosenttiiin vuoteen 2035 mennessä.

Pyöräilybarometriin voi tutustua tarkemmin julkaisussa: Pyöräilybarometri 2020 (pdf)  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oskari Kaupinmäki
liikennesuunnittelija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 22589
oskari.kaupinmaki@hel.fi

Kuvat

Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.
Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme