Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin kaksi kertaa koko kaupungin rantaviivan

Jaa

Vuosien 2019-2021 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteiseen siivoustempaukseen. Talkoilla on saatu siivottua 260 kilometriä Helsingin rantaa eli kaksi kertaa kaupungin 130 kilometrin mittaisen Itämeren rantaviivan verran. Samalla roskaa on siivottu pois rannoilta tuhansia jätesäkillisiä. SATAKOLKYT-hanke jatkaa helsinkiläisten innostamista yhteisiin talkoisiin vielä vuonna 2022.

Kuva: Milla Koivisto
Kuva: Milla Koivisto

Vuonna 2019 käyntiin polkaistun SATAKOLKYT-kampanjan tavoitteena on innostaa helsinkiläiset liikkumaan merenrantaan ja samalla keräämään roskia pois luonnosta. Hanke oli alun perin suunniteltu päättymään kolmen hankevuoden jälkeen joulukuussa 2021, mutta sai lisäavustuksen kautta jatkoa vielä ensi vuodelle. ”Iloksemme voimme vielä jatkaa työtä Itämeren ja kaikkien helsinkiläisten yhteisen talkootoiminnan hyväksi”, kertoo hankekoordinaattori Karoliina Eronen. ”Ensi vuonna hankkeen toiminta painottuu erityisesti nuoriin”, Eronen jatkaa. Hanke jatkuu vuoden 2022 elokuun lopussa vietettävään vuosittaiseen Itämeripäivään saakka.

Mukana siivoamassa on ollut yksittäisiä ihmisiä ja siivousporukoita, koululuokkia, nuoria ja järjestöjä. Myös moni yritys on osallistunut talkoisiin osana henkilöstön työhyvinvointipäiviä. ”Helsinkiläiset välittävät merellisestä lähiluonnostaan ja haluavat tehdä konkreettisia tekoja sen hyvinvoinnin eteen. Varsinkin pandemian aikana lähiympäristön merkitys tuntuu korostuneen monen arjessa”, Eronen pohtii. ”Itämeren roskaantuminen huolettaa monia, mikä on varmasti innostanut tarttumaan itse toimeen asian puolesta. Talkoolaisten palautteen mukaan roskien kerääminen on palkitsevaa, sillä oman työnsä jäljet näkee heti”, Eronen jatkaa.

Kampanjan nettisivuilta www.satakolkyt.fi löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka vaan voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle. ”Kartan avulla yksittäinen rannan siivoaja liittyy osaksi suurempaa talkooyhteisöä. Näin huomataan, ettei kukaan tee tätä yksin, vaan yhdessä saamme enemmän aikaan”, Eronen selittää.

Moni on jo tottunut käyttämään karttaa. Eronen vakuuttaa, ettei tarvitse pelätä, että karttapalvelu tai omatoiminen talkootoiminta loppuisi hankkeen aikanaan päättyessä. ”Viimeisen toimintavuoden aikana pohdimme tapoja, joiden kautta hyväksi todetut käytännöt voivat parhaiten jäädä elämään. Lisäksi kehitämme karttapalveluamme, jotta voisimme tukea lasten ja nuorten ryhmien sekä yksittäisten reippailijoiden retkeilymahdollisuuksia Helsingin alueella”, Eronen kertoo.

Kesäkausi on perinteisesti talkoiden huippusesonkia, kun taas talvella lumi voi peittää roskat. Talvella rannoilla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin, kuten retkeillä eri luontokohteissa ympäri Helsingin merenrantoja. ”Tulevana jouluna voi myös antaa lahjaksi läheiselleen aineettomana lahjana yhteisen siivousretken rannalle”, Eronen vinkkaa. Lahjakortin roskienkeruuretkelle voi ladata ilmaiseksi hankkeen nettisivuilta ja retkelle voi lähteä milloin vain. ”Lahjakortilla voi siis lahjoittaa kaverille hauskan elämyksen, ja samalla teette yhdessä hyvää ympäristölle.” Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihdit saa lainattua kirjastoista.

www.satakolkyt.fi 
FB: facebook.com/SATAKOLKYT
IG: @satakolkyt 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

SATAKOLKYT-koordinaattori
Karoliina Eronen
karoliina.eronen@hel.fi
044 270 0573

Kuvat

Kuva: Milla Koivisto
Kuva: Milla Koivisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa keskustellaan ilmastovieraiden kanssa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla26.1.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla. Ilmastovieraita tavataan kirjastoissa lähes viikoittain toukokuulle asti. Ilmastokriisistä, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta julkaistaan yhä enemmän uusia kirjoja. Tieto lisää ymmärrystä ja toimintakykyä, ja kaunokirjallisuuden avulla voidaan kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia ja käsitellä ekokriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.

På bibliotek i huvudstadsregionen diskuteras klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald genom litteratur med klimatgäster26.1.2022 07:59:00 EET | Tiedote

Under februari–maj bjuder turnén Ilmastovieraat (Klimatgäster) in till Helmet-bibliotek i huvudstadsregionen ett tjugotal författare, skribenter och aktivister till Helmetbiblioteken i huvudstadsregionen, med vilka man med hjälp av litteratur diskuterar klimatförändringen och naturförlusten. Vi får träffa klimatgäster på bibliotek nästan varje vecka fram till maj. Allt fler nya böcker publiceras om klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och en ekologisk livsstil. Kunskap ökar förståelsen och handlingsförmågan, och med hjälp av skönlitteratur kan man föreställa sig möjliga framtider och behandla känslor och tankar kring ekokrisen.

Manu Katché, Pete Parkkonen, Vijay Iyer ja Rebekka Bakken Savoy JAZZFestiin maaliskuussa21.1.2022 16:06:54 EET | Tiedote

Savoy JAZZFestin koko ohjelmisto on valmis: Vijay Iyer, Manu Katché ”Scope” sekä Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyvät Savoy JAZZFest 2022 -tapahtuman esiintyjäkaartiin. Yhteistyössä Finlandia-talon kanssa 2.3. järjestettävä Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream Of Me” -erikoiskonsertti laajentaa festivaalin viisipäiväiseksi musiikkijuhlaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme