Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin koko Helsingin rantaviivan pituuden verran eli 130 kilometriä

Jaa

Vuosien 2019-2020 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteisiin rannansiivoustalkoisiin. Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran! Samalla rannoilta on kerätty pois roskaa satoja jätesäkillisiä.

Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran. Kuva: Milla Koivisto
Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran. Kuva: Milla Koivisto

Keväällä 2019 käyntiin polkaistu SATAKOLKYT-kampanja jatkaa innostamista rannoilla liikkumiseen ja niiden siivoukseen vuoden 2021 loppuun asti. Kampanjan nettisivuilta satakolkyt.fi löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka tahansa voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle.

”Kartan avulla yksittäinen rannan siivoaja tai siivousporukka liittyy osaksi suurempaa talkooyhteisöä. Näin huomataan, ettei kukaan tee tätä yksin. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja yhteisöllinen ympäristötyö on motivoivampaa ja merkityksellisempää”, SATAKOLKYT-koordinaattori Karoliina Eronen selittää. ”Rantojen siivoukseen ovat osallistuneet koululuokat, yksittäiset ihmiset sekä monenlaiset ryhmät, kaveriporukoista järjestöihin. Myös useat yritykset ovat järjestäneet rantatalkoita osana tyhy-päiviensä ohjelmaa. Nähtiinpä koronakeväänä vähän erilainen keikkakin, kun yksi bändi kävi siivoamassa rantoja”, Eronen jatkaa.

Idea on lähtöisin nuorilta - välineet voi lainata kirjastosta

Alun perin idea siivouskampanjaan on lähtenyt helsinkiläisiltä nuorilta, joiden huoli roskaantumisesta on noussut kyselyissä esiin. Toisaalta roskaantumisen ratkaisut ovat melko yksinkertaisia: kuka tahansa voi lähteä keräämään roskia. ”Osallistujat ovat kokeneet roskien keruun olevan meditatiivista, koukuttavaa, innostavaa ja erittäin palkitsevaa. Konkreettinen teko ympäristön puolesta voimaannuttaa, kun työnsä tulokset näkee heti”, Eronen kertoo.

Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihdit ja roskapussit saa lainattua kirjastoista. Siivouskampanja jatkuu vuoteen 2021 asti, mutta rannat on siivottava joka vuosi uudestaan, osa useampaankin kertaan vuodessa. Siivota voi ympäri vuoden, paitsi silloin kun lumi peittää maan. ”Myöhäinen syksy ja alkukevät ovatkin parasta siivousaikaa, koska silloin roskat on helpompi löytää, kun kasvillisuus ei peitä niitä”, Eronen vinkkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Karoliina Eronen
SATAKOLKYT-koordinaattori
karoliina.eronen@hel.fi
0442700573

info@satakolkyt.fi
www.satakolkyt.fi
FB: facebook.com/SATAKOLKYT
IG: @satakolkyt

Kuvat

Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran. Kuva: Milla Koivisto
Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran. Kuva: Milla Koivisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Emma Jääskeläinen’s work Put put has been completed in Herttoniemenranta1.12.2020 13:24:33 EETPress release

A new public work of art has been completed in Adriananpuistikko park in Herttoniemenranta, Helsinki. The Put put work by artist Emma Jääskeläinen (born 1988) consists of two parts. The larger shell-like shape of the piece, which is located on the paving in the park, is carved from light granite. The smaller shape resembling a pearl is made from spectrolite and it is located in the green area.

Emma Jääskeläinens verk Put put har blivit färdigt i Hertonäs strand1.12.2020 13:20:43 EETTiedote

Ett nytt offentligt verk har blivit färdigt i Adrianaskvären i Hertonäs strand i Helsingfors. Konstnären Emma Jääskeläinens (f. 1988) verk Put put är tvådelat. Verkets större form som påminner om en snäcka är gjort av ljus granit, och den finns på stenbeläggningen i parken. Den mindre formen, som påminner om en pärla, är däremot gjord av spektrolit och finns på gräsmattan i parken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme