Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin puolet koko kaupungin rantaviivasta - SATAKOLKYT-rantojensiivoushanke palkittiin Sivistyspalkinnolla

Jaa
SATAKOLKYT-hanke on innostanut tuhannet helsinkiläiset mukaan koko kaupungin yhteisiin rannansiivoustalkoisiin. Vuoden 2019 aikana talkoilla on saatu siivottua 65 km eli tasan puolet koko kaupungin rantaviivasta. Samalla rannoilta on kerätty pois yhteensä noin kahden jätelavallisen verran roskaa. SATAKOLKYT-hankkeelle myönnettiin perjantaina 15.11. Kansanvalistusseuran vuoden 2019 Sivistyspalkinto. Palkitsemisperusteiden mukaan kansalaisten yhteen tuominen ympäristön hyväksi on juuri sellaista arkisivistystä, jota tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa.
Nuoret ovat olleet ahkeria rantojen siivoajia. Kuva: Eeva Puustjärvi
Nuoret ovat olleet ahkeria rantojen siivoajia. Kuva: Eeva Puustjärvi

SATAKOLKYT on innostanut tuhansia helsinkiläisiä mukaan koko kaupungin yhteisiin rannansiivoustalkoisiin. Siivousretkillä merenrannassa on käynyt niin koululuokkia, työporukoita kuin yksittäisiä kaupunkilaisiakin. Hanke käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuu vuoteen 2021 asti.

- Tähän mennessä talkoilla on saatu siivottua tasan puolet Helsingin rantaviivasta, eli yhteensä 65 kilometriä merenrantaa, kun kaupungin koko rantaviivan pituus on hankkeen nimen mukaisesti 130 kilometriä. Talkoiden myötä rannoilta on kerätty pois yhteensä noin kahden jätelavallisen verran roskaa, kertoo hankkeen koordinaattori Eeva Puustjärvi

Hankkeen nettisivuilta satakolkyt.fi löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka vaan voi varata kartalta pätkä rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle. 

Keväällä käyntiin polkaistun kampanjan puitteissa on järjestetty jo yli 150 rannansiivoustempausta ja mukana on ollut noin 2500 eri-ikäistä helsinkiläistä.
- Ahkerimmin rantoja ovat siivonneet koululuokat, mutta myös monet yksittäiset ihmiset ja pienet kaveriporukat ovat lähteneet mukaan. On ollut hauska huomata, että myös useat yritykset ovat innostuneet järjestämään rantatalkoita osana tyhypäivien ohjelmaa, kuvailee Puustjärvi.


Ympäristöstä huolehtiminen on arkisivistystä parhaimmillaan

Kansanvalistusseuran vuoden 2019 Sivistyspalkinto myönnettiin SATAKOLKYT-hankkeelle 15.11. Palkitsemisperusteiden mukaan kansalaisten yhteen tuominen ympäristön hyväksi on juuri sellaista arkisivistystä, jota tarvitsemme tulevaisuudessa. Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi kiittelee hanketta edistyksellisestä aktiivisuudesta:
- SATAKOLKYT kutsuu kansalaisia yhdistämään voimansa kaikille avoimissa siivoustempauksissa ja tekee karttapalvelun sekä sosiaalisen median kautta ympäristönsuojelutyöstä yhteisöllistä. Hanke viestii ympäristönsuojelusta innostavasti ja kannustaa mukaan kaikenikäisiä kaupunkilaisia. KVS:n mukaan arkisivistys on juuri tällaista yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta ympäristöstämme ja toisistamme.

-Idea tähän hankkeeseen on lähtenyt alun perin helsinkiläisiltä nuorilta, jotka ovat huolissaan ympäristön roskaantumisesta. Kaikenikäisten kaupunkilaisten innostus rantojen siivoamiseen ja myös tämä palkitseminen ovat osoituksia, että ympäristöhuoli ei ole vain nuorten asia, kertoo Puustjärvi.

- SATAKOLKYT on toiminut piristysruiskeena ympäristöahdistukseen. Kekseliään karttapalvelun avulla kansalaiset voivat seurata työn tuloksia eli rantojen puhdistumista reaaliajassa ja suunnata kohteisiin, joissa siivottavaa vielä riittää, KVS:n Tuomi perustelee.

-Talkoolaisilta saadun palautteen mukaan roskien keruu on myös hyvin palkitsevaa, sillä toisin kun useammissa muissa ympäristöteoissa, siivotessa tulokset näkyvät välittömästi. Samalla yhteisöllisyys tekee ympäristön puolesta toimimisesta selvästi motivoivampaa ja merkityksellisempää. Karttapalvelun avulla pienikin siivous liittyy osaksi koko kaupungin yhteistä päämäärää: 130 km puhdasta rantaviivaa, Puustjärvi jatkaa.

SATAKOLKYT on yhteishanke, jossa ovat mukana Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin Vihreät Nuoret, Helsingin 4H-yhdistys ja Helsingin NNKY. Kansanvalistusseura on maan vanhin, sitoutumaton sivistysjärjestö. KVS:n Sivistyspalkinto jaetaan vuosittain ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Sivistyksellä tarkoitetaan empatiaa ja suvaitsevaisuutta sekä vastuuta ympäristöstä ja maailmasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

SATAKOLKYT-koordinaattori Eeva Puustjärvi
eeva.puustjarvi@hel.fi
044 270 0573
satakolkyt.fi


Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kansanvalistusseura,
lauri.tuomi@kvs.fi,
050 476 9977
kansanvalistusseura.fi/sivistyspalkinto

Kuvat

Nuoret ovat olleet ahkeria rantojen siivoajia. Kuva: Eeva Puustjärvi
Nuoret ovat olleet ahkeria rantojen siivoajia. Kuva: Eeva Puustjärvi
Lataa
Sivistyspalkinto luovutettiin 15.11. Kuvassa vasemmalta lukien puheenjohtaja Maija Linkola ja toiminnanjohtaja Jesse Kareinen (Helsingin Vihreät Nuoret),  koordinaattori Katri van Wensen (Helsingin NNKY),   ympäristökasvatuksen koordinaattori Ulla Kajaluoto Helsingin kaupungin nuorisopalveluista, SATAKOLKYT-koordinaattori Eeva Puustjärvi sekä Kansanvalistusseuran valtuuskunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen ja toimitusjohtaja Lauri Tuomi.  Kuva: Maarit Hohteri
Sivistyspalkinto luovutettiin 15.11. Kuvassa vasemmalta lukien puheenjohtaja Maija Linkola ja toiminnanjohtaja Jesse Kareinen (Helsingin Vihreät Nuoret), koordinaattori Katri van Wensen (Helsingin NNKY), ympäristökasvatuksen koordinaattori Ulla Kajaluoto Helsingin kaupungin nuorisopalveluista, SATAKOLKYT-koordinaattori Eeva Puustjärvi sekä Kansanvalistusseuran valtuuskunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen ja toimitusjohtaja Lauri Tuomi. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu neljästä palvelukokonaisuudesta, kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso sekä hallinnosta. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye