Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset startupit optimistisia koronasta huolimatta – “Yhteisön tuki korostuu kriisissä”

Jaa

Helsinkiläiset startupit ovat selvinneet koronakriisistä tähän mennessä ennakoitua paremmin. Kansainvälisen toimintaympäristön epävakaudesta huolimatta tilanne Helsingin startup-yhteisössä on onnistuttu kääntämään eduksi, ja osa yrityksistä on rekrytoinut jopa lisää työvoimaa.

Helsingin osasto viime vuoden Slush-tapahtumassa Messukeskuksessa. Kuva: Veeti Hautanen
Helsingin osasto viime vuoden Slush-tapahtumassa Messukeskuksessa. Kuva: Veeti Hautanen

Helsinki on onnistunut luomaan vakautta paikallisten startup-yritysten ympärille kuluneen vuoden epätavallisuudesta huolimatta. Helsingin kaupungin ja Slushin yhteistyössä teettämän tutkimuksen mukaan helsinkiläisillä startupeilla menee tällä hetkellä odotettua paremmin.

Helsinkiläiset startupit suhtautuvat tulevaisuuteen optimistisesti. Vaikka koronan vaikutukset näkyvät taloustilanteessa esimerkiksi startupien rahoituksen riittävyyden lyhenemisenä, ovat koronakriisin haitat liiketoiminnalle olleet pelättyä vähäisemmät. Keväällä 57 prosenttia helsinkiläisten startupien perustajista odotti koronakriisin vaikuttavan negatiivisesti liiketoimintaansa. Lokakuussa kysyttäessä kuitenkin 80 prosenttia oli pystynyt välttämään irtisanomiset, ja 40 prosenttia suhtautuu nyt optimistisemmin pääoman saatavuuteen kuin kuusi kuukautta sitten.

“Helsinkiin on muodostunut viime vuosina aivan ainutlaatuinen startup-keskittymä, joka vertautuu nykyään Euroopan merkittävimpiin klustereihin. On hienoa todeta konkreettisesti, että startup-skenessämme on voimaa, joka kantaa myös vaikeiden aikojen yli”, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Tutkimuksen mukaan pääomasijoittajat ovat koronakriisin myötä ryhtyneet sijoittamaan aiempaa enemmän heillä sijoitusportfoliossa jo oleviin yrityksiin, ja uusiin yrityksiin sijoittaminen on laskenut hieman.

”Suomessa, ja etenkin pääkaupunkiseudulla, on nyt nähtävissä samanlaisia suuria rahoituskierroksia kuten muualla maailmassa. Helsingistä on tulossa yhä kiinnostavampi kohde kaltaisillemme kansainvälisille sijoittajille täältä löydettävien kykyjen, laajenevan ekosysteemin, kasvuvaiheessa olevien teknologiayritysten lisääntymisen sekä yhä useampien paikallisten pääomasijoittajien vuoksi”, toteaa NGP Capitalin partneri Bo Ilsoe.

Lisäksi tutkimuksen perusteella Helsingin startupeilla on eurooppalaista keskiarvoa useammin yhteiskunnallinen missio.

Paikallisen verkoston tuki kriisissä korvaamaton

Tutkimuksen helsinkiläisyritykset ovat selvinneet kuluneesta vuodesta minimaalisilla henkilöstövähennyksillä tai ovat jopa pystyneet rekrytoimaan lisää, mikä osoittaa hyvää valmistautumista kriisiin ja selviytymiskykyä. Useat tutkimukseen osallistuneet yritykset nostavat merkittäväksi selviytymistekijäksi startup-yrittäjien keskinäisen verkoston. Sen kautta saatu vertaistuki, neuvonta ja konkreettinen apu kriisin keskellä ovat auttaneet ahtaalla olevia yrityksiä.

Myös yritysten saamat alennukset toimitilavuokriin saavat kiitosta. Helsingin kaupunki tarjosi keväällä yritysvuokralaisilleen selviä helpotuksia tilavuokriin. Samoin toimivat myös useat yksityiset vuokranantajat.

"Pandemia on osoittanut, että Helsinki on maailman parhaita paikkoja olla yrittäjä tällä hetkellä. Positiivista on myös, miten Helsinki on pyrkinyt joustavasti auttamaan startupeja poikkeusoloissa. Entisestään kunnianhimoa nostamalla ja yhteistyöllä Helsingillä on mahdollisuus vakiinnuttaa asemansa globaalina startup-hubina ja osaajakeskittymänä. Työtä on kuitenkin vielä paljon edessä ja nyt ei ole aika painaa jarrua", Slushin toimitusjohtaja Miika Huttunen toteaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin COVID-19-pandemian vaikutuksia startup-yrityksiin. Lisäksi tarkasteltiin Helsinkiä startup-keskittymänä. Tutkimukseen kuuluvaan kyselyyn vastasi lokakuun 2020 aikana 293 startup-yrityksen perustajaa Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa. Analyysia varten kyselyn tuloksiin yhdisteltiin dataa Slushilta vuosilta 2014–2020 ja NGP Capitalin Q-tekoälyalustalta.

Helsingin ja Slushin startup-kysely


Lisätietoja:

Tommo Koivusalo
Yksikön päällikkö
NewCo Helsinki
Helsingin kaupunki
+358 40 730 7761
tommo.koivusalo@hel.fi 

Miika Huttunen
CEO
Slush
+358 50 407 2954
miika.huttunen@slush.org  Anna Kanervirta
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki
+358 40 186 6583
anna.kanervirta@hel.fi  

Avainsanat

Kuvat

Helsingin osasto viime vuoden Slush-tapahtumassa Messukeskuksessa. Kuva: Veeti Hautanen
Helsingin osasto viime vuoden Slush-tapahtumassa Messukeskuksessa. Kuva: Veeti Hautanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puhuu kaupunkien tulevaisuudesta Maailman talousfoorumin Davos Agenda -tapahtumassa25.1.2021 07:55:00 EETTiedote

Maailman talousfoorumin (World Economic Forum WEF) vuosittain Sveitsin Davosissa järjestettävän vuosikokouksen sijaan vuonna 2021 järjestetään Davos Agenda -virtuaalitapahtuma 25.–29. tammikuuta sekä vuosikokous myöhemmin toukokuussa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puhuu Davos Agenda -tapahtumassa tiistaina 26. tammikuuta kello 15 Suomen aikaa.

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme