Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläisiltä lähes 500 ehdotusta kaupungin kehittämiseksi

Jaa

Helsingin osallistuvan budjetoinnin OmaStadin toisella kierroksella on kevään aikana yhdessä kaupunkilaisten ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa hiottu lähes 500 ehdotusta kaupungin kehittämiseksi. Näistä ehdotuksista äänestetään syksyllä 2021. Eniten ehdotuksia tehtiin teemoista liikunta ja ulkoilu sekä puistot ja luonto.

Kuva: KMG Turku.
Kuva: KMG Turku.

Lähes 500 uudistusehdotusta ovat sekä alueellisia että kaupunkitasoisia, ja niihin voi tutustua OmaStadin verkkosivulla.

Tammi–toukokuussa satoja ehdotuksia kehitettiin yhteisvoimin OmaStadin verkkosivuilla ja kaupungin järjestämissä 15 verkkotyöpajassa. Työpajoihin osallistui noin 500 kaupunkilaista ja yli sata kaupungin asiantuntijaa.

Helsinkiläinen Iiri Heinilä kertoo, millaista oli osallistua OmaStadin toiselle kierrokselle.
”Käydessäni Uunisaaressa uimassa tulin ajatelleeksi uimiseen liittyvien pienten asioiden kohentamista. OmaStadin ideointi osui kohdalle kuin tilauksesta. Ideoihini liitettiin myöhemmin idea esteettömästä kulkemisesta alueella. Alueraksa-työpajassa tutustuin uusiin ihmisiin. Olin aivan innoissani, kun yhteisistä ideoista työstetty ehdotus eteni seuraavaksi Teemaraksa-työpajaan. Halusin olla mukana sielläkin. Olen toiveikas, sillä uskon vahvasti yhteiseen ehdotukseemme.”

”Kesäkaudella asukkaiden ehdotuksiin voi tutustua Omastadin verkkosivuilla. Ehdotuksista näkee, että asukkaat ovat todella sitoutuneet kaupunkinsa kehittämiseen. Helsinkiläinen asukasosallisuus on kaiken kaikkiaan luontevaa ja vilkasta. On ollut ilo olla mukana tuomassa asukkaiden ja kaupungin väliseen vuoropuheluun uusia ulottuvuuksia”, kuvaa Helsingin kaupungin osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö Johanna Seppälä.

Unelmien Helsinki tehdään yhdessä

Jokaisella helsinkiläisellä on oikeus kokea itsensä helsinkiläiseksi ja tehdä vaikuttavia tekoja yhteisönsä hyväksi. Helsinkiläiset tekevät kaupungin, ja paikallisylpeys on osa kaupungin identiteettiä. Helsingissä on helppo toimia toisten hyväksi.

OmaStadin tavoitteena on vahvistaa kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksia, edistää yhdenvertaisuutta ja lisätä ymmärrystä kaupungin toiminnasta. Samalla edistetään avointa ja läpinäkyvää suunnittelua, päätöksentekokulttuuria ja mahdollistetaan asukkaiden suora osallistuminen kaupungin kehittämiseen sekä talouden suunnitteluun.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kuvaa tapaa, jolla Helsinki toteuttaa osallistavaa budjetointia.
”Vuorovaikutus OmaStadin tapaan on vahvistanut käsitystämme siitä, mikä on asukkaille tärkeää. OmaStadin avulla on myös toteutunut monta kiinnostavaa kokeilua, joiden myötä Helsingistä on tullut sekä toimivampi että viihtyisämpi kaupunki.”

OmaStadi on Helsingin kaupungin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Syksyllä 2020 käynnistyi OmaStadin toinen kierros, johon kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa. Kaupunkilaisten 1463 ideasta OmaStadin kriteerit täytti 1150 ideaa. Suosituimpia teemoja olivat liikunta ja ulkoilu, puistot ja luonto, rakennettu ympäristö sekä yhteisöllisyys. Asukkaat ovat jalostaneet ja yhdistäneet ideoista ehdotuksia asiantuntijoiden kanssa OmaStadi-sivustolla ja työpajoissa. Toukokuussa saatiin päätökseen lähes 500 ehdotuksen muokkaaminen ja aloitettiin kustannusarvioiden laadinta. Ensi syksynä valitaan äänestämällä ne ehdotukset, jotka kaupunki toteuttaa.

Pressmeddelandet publiceras på svenska på www.hel.fi/sv.
Press release in English will be published on www.hel.fi/en.

Nina Rintala
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 685 7690
nina.rintala(at)hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Seppälä, osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö, p. 040 3345974, johanna.m.seppala(at)hel.fi

Titta Reunanen, osallisuus- ja neuvontayksikkö, alueosallisuuspäällikkö, p. 040 5781428, titta.reunanen(at)hel.fi

Kirsi Verkka, osallisuus- ja neuvontayksikkö, kehittämispäällikkö, p. 040 3362281, kirsi.verkka(at)hel.fi

Kuvat

Kuva: KMG Turku.
Kuva: KMG Turku.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki-päivänä palkittiin ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2021 17:30:00 EEST | Tiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin 12.6.1550, eli tänä vuonna juhlitaan jo 471-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänä kaupunki jakaa tunnustuksia ansioituneille helsinkiläisille. Kaupungintalon virtuaalisessa Helsinki-päivän juhlassa jaettiin Helsinki-mitalit, urheilu-, kulttuuri-, taide- ja tiedepalkinnot sekä Helsingin kaupungin tutkimusapurahat. Tänä vuonna palkitsemistilaisuutta pystyi ensimmäistä kertaa seuraamaan suorana Helsinki-kanavalta.

Maailman tarkinta ilmanlaatudataa kehitetään Helsingissä uuden sukupolven sensoriverkoston ja tietomallinnuksen avulla – Kaupunkilaiset mukana kehitystyössä11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin johtamassa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE -hankkeessa on kehitetty uudenlaista tapaa mitata paikallisia ilmansaasteita kaupunkilaisten mukanaan kantamilla mittalaitteilla. Hanke on osa Helsingin yliopiston Megasense-ohjelmaa, ja taustalla on kokenut kumppaniverkosto, joka tuo yhteen Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin, Ilmatieteen laitoksen sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) osaamisen.

Pääkaupunkiseutu palasi alemmalle epidemiatasolle eli kiihtymisvaiheeseen10.6.2021 14:15:40 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 10.6.2021, että pääkaupunkiseutu on palannut alemmalle epidemiatasolle, eli kiihtymisvaiheeseen. Linjaus perustuu epidemiologiseen tilanteeseen ja tehtyyn kokonaisarvioon. Ryhmä on valmistellut päätöstä ja sen käytännön toimeenpanoa viime viikon kokouksesta lähtien, jolloin ryhmä ennakoi tilanteen todennäköisesti siirtyvän kohti kiihtymisvaihetta. Tuolloin epävarmuutta loivat muun muassa uusien tartuntojen odotettua hitaampi väheneminen, koulujen päätösviikonlopun mahdollinen vaikutus tartuntamääriin ja virusvarianttien merkitys epidemian hallinnassa. Tilanteen kehittymiseen liittyy edelleen epävarmuuksia. Koronakoordinaatioryhmällä on valmius linjata asiasta nopeastikin uudelleen, mikäli tilanne kääntyy huonompaan suuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme