Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläisten huolestuneisuus koronan vaikutuksista kasvanut keväästä

Jaa

Lähes puolet helsinkiläisistä on huolissaan koronapandemian vaikutuksista omalle perheelle tai lähisuvulle, selviää uusimmasta Helsinki-barometristä. Tämä on suurempi osuus kuin vastaavassa kyselyssä keväällä. Kyselyaineisto koottiin puhelinhaastatteluilla ajanjaksolla 9.10.–6.11., joten tuloksissa ei näy vielä uusimman tautitilanteen vaikutus. Kyselyn tuloksia analysoidaan tarkemmin tuoreessa Kvartti-verkkolehden artikkelissa.

Huolestuneisuus koronaepidemian mahdollisista vaikutuksista kasvoi keväästä.
Huolestuneisuus koronaepidemian mahdollisista vaikutuksista kasvoi keväästä.

Helsinki-barometri on kaupunginkanslian toteuttama kyselytutkimus, jolla on kuluvan valtuustokauden aikana seurattu puolivuosittain helsinkiläisten näkemyksiä kotikaupungistaan ja heidän asukastyytyväisyyttään. Viimeisimmän kyselyn mukaan huolestuneisuus koronaepidemian mahdollisista vaikutuksista kasvoi keväästä syksyyn niin, että huolta perhettä tai lähisukua koskevista vaikutuksista koki nyt noin 42 prosenttia vastaajista (keväällä noin 35 %). Muiden läheisten ystävien puolesta huolta koki noin neljännes vastaajista ja oman itsensä puolesta runsas viidesosa (keväällä 29 % ja 15 %).

Myös tulevaisuuden näkymät olivat vastaajilla heikentyneet. Vielä keväällä noin 40 prosenttia odotti olevansa puolen vuoden päästä nykyistä paremmassa tilanteessa, nyt vain reilu 30 prosenttia. Niiden osuus oli sen sijaan noussut, jotka uskoivat tilanteensa olevan puolen vuoden päästä samanlainen kuin nyt.

Karanteeneilla ollut eniten vaikutusta arkeen

Vastaajilta kysyttiin erilaisista tavoista, joilla koronavirustilanne on vaikuttanut heidän arkeensa. Yksi usein mainittu vaikutus oli se, että omaehtoiset karanteenit ovat hankaloittaneet elämää (28 % vastaajista). Niistä koronan vaikutuksista, joista voitiin tehdä vertailua kevään ja syksyn kyselyjen välillä, erityisesti työttömyys- tai lomautustilanne, taloushuolet ja fyysisen kunnon heikkeneminen koskettivat nyt harvempia kuin keväällä.

Kasvomaskeja ilmoitti käyttäneensä 85 prosenttia kaikista vastaajista. Naiset käyttivät maskia yleisemmin (90 %) kuin miehet (79 %).

Helsinki-barometrissa kysyttiin lisäksi sitä, kokivatko vastaajat oman alkoholin käyttönsä lisääntyneen vai vähentyneen koronapandemian aikana. Tulos oli kaksijakoinen: käyttö oli vähentynyt useammalla kuin lisääntynyt, mutta toisaalta pieni vastaajien vähemmistö oli lisännyt alkoholin käyttöään.

Poikkeusajan palveluihin ollaan edelleen tyytyväisiä

Vastaajilta kysyttiin tyytyväisyyttä erilaisiin Helsingin kaupungin poikkeusajan palveluihin. Yleisesti ottaen vastaajat olivat varsin tyytyväisiä. Kaikkein tyytyväisimpiä oltiin päiväkotien toimintaan ja yli 70-vuotiaille puhelimitse annettuun apuun. Myös koronaterveysasemat, testien ohjeistus ja toteutus saivat myönteisen arvion – näissä kaikissa tyytyväisiä oli noin 85 prosenttia. Tyytyväisten osuus oli samaa tasoa myös koulujen opetusjärjestelyjen ja viestinnän kohdalla.

Helsinkiä suosittelee asuinkaupunkina harvempi kuin keväällä

Jokaisessa kyselyssä toistettu kysymys koskee sitä, kuinka todennäköisesti vastaajat suosittelisivat Helsinkiä asuinpaikkana muualla asuville. Suositteluhalukkuus oli korkeimmillaan keväällä, jolloin niin sanotun suositteluindeksin arvoksi saatiin 42 eli erinomainen. Syksyn kyselyssä suosittelijoita oli vähemmän, ja indeksin arvo jäi 21:een. Se on kuitenkin hyvä lukema, koska suositteluindeksi voi olla myös negatiivinen.

Helsinki-barometri: Huolestuneisuus koronan vaikutuksista lisääntynyt, Kvartti-verkkolehden artikkeli, 2.12.2020

Helsinkiläisten alkoholinkäytön muutos polarisoitunut korona-aikana, Kvartti-verkkolehden blogi, 13.11.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Tutkija Vesa Keskinen, kaupunkitutkimus ja -tilastot, vesa.keskinen@hel.fi, puh. 09 310 36296
Tutkija Jukka Hirvonen, kaupunkitutkimus ja -tilastot, jukka.s.hirvonen@hel.fi, puh. 09 310 36557

Tiedotteen lähetti:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 167 7302
katri.lehtonen@hel.fi

Kuvat

Huolestuneisuus koronaepidemian mahdollisista vaikutuksista kasvoi keväästä.
Huolestuneisuus koronaepidemian mahdollisista vaikutuksista kasvoi keväästä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä - myös kaupunkipyöräjärjestelmä laajenee11.1.2021 19:25:19 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.1. esittää valtuustolle Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä jatkosuunnittelua varten. Kaupunginhallitus päätti myös oikeuttaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) tekemään kaupunkipyöräpalvelun laajennusta koskevan lisäsopimuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme