Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläisten ympäristötietoisuus hyvää tasoa – asenteet eivät aina näy käyttäytymisessä

Jaa

Kaupungit ovat ottaneet aktiivisen roolin globaaleihin ympäristöongelmiin ja ilmastonmuutokseen vaikuttamisessa. Myös kaupunkilaisten mielipiteillä sekä kulutustottumuksilla on tärkeä osansa kaupunkien ohjatessa toimintaansa ympäristöä säästävään suuntaan.

Helsingissä ja Vantaalla tehdyn ympäristöasennetutkimuksen mukaan yleinen tietoisuus esimerkiksi ilmastonmuutoksesta on hyvällä tasolla. Ympäristömyönteiset asenteet ovat yleisiä ja maksuhaluakin ympäristön hyväksi löytyisi. Asenneilmasto näkyy silti kaupunkilaisten arkipäivän valinnoissa vaihtelevasti. Kuitenkin esimerkiksi kasvisruoan suosimista ilmastonmuutostietoisuus selvästi tutkimuksen mukaan selitti. Näin todetaan Kvartti-lehden uusimmassa numerossa julkaistussa artikkelissa.

Kaupungin tiivistyminen koettelee ihmisen ja luonnon rinnakkaineloa

Uusin Kvartti-lehti tarkastelee helsinkiläiseen kaupunkiympäristöön ja -luontoon liittyviä seikkoja useista eri näkökulmista. Lehdessä haastatellaan Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelää, joka korostaa, että lähivuosina kaupunkisuunnittelulta vaaditaan tarkkuutta Helsingin kasvaessa ennätysvauhtia. Suunnittelu on tärkeää toteuttaa niin, ettei viher- ja siniympäristö kärsi liikaa, kun asuntojen tarve lisääntyy rajallisella maa-alalla. Niemelä kertoo lisäksi oman tieteenalansa eli kaupunkiekologian mahdollisuuksista auttaa kestävässä kaupunkikehityksessä.

Mitä Helsinki tekee, jotta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin voitaisiin sopeutua ja uhkiin voitaisiin varautua ja minimoida niitä? Viime vuosina Helsinki on muiden kaupunkien tavoin kiristänyt ilmastotavoitteitaan. Vuoteen 2035 mennessä leikataan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna. Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen taustoittaa lehdessä kaupungin hiilineutraaliuden toimenpideohjelmaa, joka koskee kaikkia kaupungin rajojen sisällä syntyviä päästöjä aiheuttajasta riippumatta.

Lehden muissa artikkeleissa käsitellään muun muassa ympäristön esteettistä merkitystä kaupunkilaisten hyvinvoinnille, Helsingin luonnonsuojelun historiaa sekä luonnon monimuotoisuuden muutosta koskevan tiedon tärkeyttä.

Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisema lehti, johon kootaan neljästi vuodessa ajankohtaista kaupunkia koskevaa tutkimusta sekä näkökulmia tilastoihin.

Lue koko lehti: Kvartti 3/2018

ESA NIKUNEN: Ilmasto muuttuu – mitä tekee Helsinki?, linkki

JUKKA HIRVONEN: Ympäristötietoisuus on hyvällä tasolla, mutta asenteet eivät aina heijastu käyttäytymiseen, linkki

JARI NIEMELÄ haastattelussa: Helsingin tiivistyminen on koetinkivi ihmisen ja luonnon yhteiselolle kaupungissa, linkki

SIMO LAAKKONEN & MATTI O. HANNIKAINEN: Ulkoistettu luonnonsuojelu – Helsingin luontoalueet ennen vuotta 1946, linkki

INKERI VÄHÄ-PIIKKIÖ: Helsingin luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut ilmastonmuutoksen varjossa, linkki

VESA VIHANNINJOKI: Urbaanien paikkojen estetiikka: näkökulma kestävään kaupungistumiseen, linkki

PETTERI HUUSKA & ENNI AIRAKSINEN: Helsingin energiatietojen esittäminen 3D-kaupunkimallissa tuo työkaluja ilmastonmuutoksen hillintään, linkki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
kaupunkitietopäällikkö Timo Cantell, puh. 09 310 73362, e-mail: timo.cantell@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme