Helsinkiläisten ympäristötietoisuus hyvää tasoa – asenteet eivät aina näy käyttäytymisessä
Helsingissä ja Vantaalla tehdyn ympäristöasennetutkimuksen mukaan yleinen tietoisuus esimerkiksi ilmastonmuutoksesta on hyvällä tasolla. Ympäristömyönteiset asenteet ovat yleisiä ja maksuhaluakin ympäristön hyväksi löytyisi. Asenneilmasto näkyy silti kaupunkilaisten arkipäivän valinnoissa vaihtelevasti. Kuitenkin esimerkiksi kasvisruoan suosimista ilmastonmuutostietoisuus selvästi tutkimuksen mukaan selitti. Näin todetaan Kvartti-lehden uusimmassa numerossa julkaistussa artikkelissa.
Kaupungin tiivistyminen koettelee ihmisen ja luonnon rinnakkaineloa
Uusin Kvartti-lehti tarkastelee helsinkiläiseen kaupunkiympäristöön ja -luontoon liittyviä seikkoja useista eri näkökulmista. Lehdessä haastatellaan Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelää, joka korostaa, että lähivuosina kaupunkisuunnittelulta vaaditaan tarkkuutta Helsingin kasvaessa ennätysvauhtia. Suunnittelu on tärkeää toteuttaa niin, ettei viher- ja siniympäristö kärsi liikaa, kun asuntojen tarve lisääntyy rajallisella maa-alalla. Niemelä kertoo lisäksi oman tieteenalansa eli kaupunkiekologian mahdollisuuksista auttaa kestävässä kaupunkikehityksessä.
Mitä Helsinki tekee, jotta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin voitaisiin sopeutua ja uhkiin voitaisiin varautua ja minimoida niitä? Viime vuosina Helsinki on muiden kaupunkien tavoin kiristänyt ilmastotavoitteitaan. Vuoteen 2035 mennessä leikataan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna. Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen taustoittaa lehdessä kaupungin hiilineutraaliuden toimenpideohjelmaa, joka koskee kaikkia kaupungin rajojen sisällä syntyviä päästöjä aiheuttajasta riippumatta.
Lehden muissa artikkeleissa käsitellään muun muassa ympäristön esteettistä merkitystä kaupunkilaisten hyvinvoinnille, Helsingin luonnonsuojelun historiaa sekä luonnon monimuotoisuuden muutosta koskevan tiedon tärkeyttä.
Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisema lehti, johon kootaan neljästi vuodessa ajankohtaista kaupunkia koskevaa tutkimusta sekä näkökulmia tilastoihin.
Lue koko lehti: Kvartti 3/2018
ESA NIKUNEN: Ilmasto muuttuu – mitä tekee Helsinki?, linkki
JUKKA HIRVONEN: Ympäristötietoisuus on hyvällä tasolla, mutta asenteet eivät aina heijastu käyttäytymiseen, linkki
JARI NIEMELÄ haastattelussa: Helsingin tiivistyminen on koetinkivi ihmisen ja luonnon yhteiselolle kaupungissa, linkki
SIMO LAAKKONEN & MATTI O. HANNIKAINEN: Ulkoistettu luonnonsuojelu – Helsingin luontoalueet ennen vuotta 1946, linkki
INKERI VÄHÄ-PIIKKIÖ: Helsingin luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut ilmastonmuutoksen varjossa, linkki
VESA VIHANNINJOKI: Urbaanien paikkojen estetiikka: näkökulma kestävään kaupungistumiseen, linkki
PETTERI HUUSKA & ENNI AIRAKSINEN: Helsingin energiatietojen esittäminen 3D-kaupunkimallissa tuo työkaluja ilmastonmuutoksen hillintään, linkki
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja julkaisusta:
kaupunkitietopäällikkö Timo Cantell, puh. 09 310 73362, e-mail: timo.cantell@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginhallitus esittää Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista22.4.2024 17:33:07 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22. huhtikuuta esittää Uudenmaan ELY-keskukselle Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista, alueen rauhoitusmääräysten muuttamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksymistä.
Helsingin kaupungin työterveys siirtyy Mehiläiselle vuoden lopulla18.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunki kilpailutti uuden työterveystoimijan kaupunginvaltuuston päätöksellä ja uusi työterveyskumppani on Mehiläinen. Kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula on tehnyt asiasta hankintapäätöksen 18. huhtikuuta. Alustavan aikataulun mukaan kaupungin henkilöstön työterveyspalvelut siirtyvät Mehiläiselle vuoden 2024 lopulla.
Smakernas Helsingfors tar över staden i maj och juni17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Matveckorna Smakernas Helsingfors, som nu ordnas för första gången, bjuder in besökarna att ta del av Helsingfors mångsidiga utbud av mat och dryck 24.5–16.6.2024. Genom samarbete med lokala aktörer inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen har fåtts ihop nästan hundra evenemang, där man kan ta del av allt från fine dining till burgare, traditionella och etniska smaker samt olika drycker.
Syötävä Helsinki valtaa kaupungin touko-kesäkuussa17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot kutsuvat tutustumaan Helsingin monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan 24.5.–16.6.2024. Paikallisten ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alojen toimijoiden yhteistyöllä on saatu kokoon lähes sadan tapahtuman kattaus, josta löytyy herkullisia maistiaisia niin fine diningin, burgereiden, perinteisten ja etnisten makujen kuin juomakulttuurinkin ystäville.
Feast Helsinki to shine a light on local food scene in May and June17.4.2024 09:30:00 EEST | Press release
This summer, the City of Helsinki is joining operators in the local restaurant, tourism and event sectors to arrange a celebration of the capital’s unique culinary culture. Scheduled for 24 May to 16 June 2024, the Feast Helsinki food festival will showcase the city’s eclectic range of delicious food and beverages. A programme of close to 100 events has been put together offering taste experiences for lovers of fine dining and burgers as well as traditional and ethnic dishes.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme