Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Helteet ovat lisänneet sinilevien määrää Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa

Kaakkois-Suomen levähavainnoinnissa on muutamia ilmoituksia runsaista levähavainnoista tullut. Pääosin sekä Suomenlahdella että sisävesillä on havaittu vasta vähän tai ei ollenkaan levää.

Lappeenrannan Haapajärvellä tuuli on sekoittanut veden ja sinilevää ei vielä näy kuin vähän veteen sekoittuneena.
Lappeenrannan Haapajärvellä tuuli on sekoittanut veden ja sinilevää ei vielä näy kuin vähän veteen sekoittuneena.

Vaikka leväseurannan vakiohavaintopaikoilla ei vielä Imatran Immalanjärveä lukuun ottamatta ole sinileviä havaittu, on muutamia yleisöhavaintoja runsaista levämääristä Kaakkois-Suomen järviltä viime päivinä tullut. Myös Suomenlahdella on alkuviikon aikana todettu satelliittikuvien perusteella sinilevää pintavesikerroksessa, mutta levämäärät itäisellä Suomenlahdella ja Kaakkois-Suomen sisäsaaristossa ovat toistaiseksi olleet havaintojen perusteella vähäisiä.

Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vedet ja todennäköisesti juhannuksena merkittäviltä sinilevähaitoilta pääosin vältytään.

Jos huomaat lähivesistössäsi paljon vedenpinnalla kelluvaa levää, voit tehdä siitä kännykällä ilmoituksen Järvimeriwikiin havaintolähetillä.

Veden käytössä kannattaa olla varovainen, jos huomaa vesistön pinnalla paljon sinilevää.

Voit lähettää oman sinilevähavainnon havaintolähetillä

Lomaillessa voit tehdä omia sinilevähavaintoja vesistöistä havaintolähetti sovelluksella ja kirjata ne Järvimeriwikiin muillekin rannoilla liikkujille tiedoksi. Sinilevien runsaus arvioidaan siinä 0-3 asteikolla, jossa 0 = ei levää.

Liitteenä kuvana THL-ohje yksinkertaisesta sinilevätestistä.

Yksinkertainen levätesti: Ota leväistä vettä lasiin tai purkkiin ja anna veden olla noin tunnin paikoillaan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia on kyseessä sinilevä.

Älä käytä vettä löylyvetenä jos siinä on paljon sinilevää

Miten pitkään sinilevää on vedessä, on mahdoton arvioida. Jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut paljon sinilevää, muista nämä asiat:

  • Älä ui sinileväisessä vedessä
  • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan
  • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • Vettä ei suositella pesuvedeksi
  • Vettä ei suositella tiskivedeksi
  • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinileväesiintymän ulkonäön perusteella ei voi arvioida, onko kyseessä myrkkyjä tuottava sinilevälaji vai ei.

Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. (lähde THL)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Vesienhoidon asiantuntija Ville Räihä
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 226

Kuvat

Lappeenrannan Haapajärvellä tuuli on sekoittanut veden ja sinilevää ei vielä näy kuin vähän veteen sekoittuneena.
Lappeenrannan Haapajärvellä tuuli on sekoittanut veden ja sinilevää ei vielä näy kuin vähän veteen sekoittuneena.
Lataa
Tässä ohje siitä, miten tehdään yksinkertainen levätesti (lähde THL).
Tässä ohje siitä, miten tehdään yksinkertainen levätesti (lähde THL).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen maaseutu – kestävän kasvun kasvualusta9.7.2021 08:29:30 EEST | Tiedote

Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -kehittämissuunnitelma tulevalle ohjelmakaudelle (2023–2027) on valmistunut ja toimitettu maa- ja metsätalousministeriöön. Suunnitelma sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseutualueiden kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet lähivuosina. Suunnitelma ohjaa EU:n maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritys- ja kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme