Finanssivalvonta

Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden sekä työeläkelaitosten vakavaraisuus 31.3.2020: Henki- ja vahinkovakuusyhtiöiden vakavaraisuus hyvällä tasolla ja eläkesektorin kohtuullisella tasolla

Jaa

Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuuspuskurit ja vakavaraisuusjärjestelmän joustot auttoivat kestämään sijoitusmarkkinoiden voimakkaita heilahteluita vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta yhtiöiden vakavaraisuus säilyi hyvällä tasolla. Eläkesektorilla suurimmat vaikutukset vakavaraisuuteen realisoituivat maaliskuussa sijoitusmarkkinoiden negatiivisen kehityksen myötä. Koronapandemian aiheuttamat muutokset toimintaympäristössä näkyvät henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuudessa vasta pidemmällä aikavälillä, sen sijaan vaikutukset näkyvät jo eläkevakuutuksessa.

Eläkevarallisuus pieneni ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Eläkesektorin keskimääräinen sijoitustuotto oli maaliskuun lopussa -9,0 %, mikä johti vakavaraisuusasteen eli eläkevarojen ja vastuuvelan suhteen heikkenemiseen. Erityisesti listattujen osakkeiden tuotto laski eläkevarojen kokonaistuottoa, mutta myös korkosijoitusten tuotto oli negatiivinen riskillisten velkakirjojen luottoriskimarginaalien leventyessä.

Keskimääräinen vakavaraisuusasema eli eläkelaitosten vakavaraisuuspääoman ja vakavaraisuusrajan suhde heikkeni merkittävästi. Vakavaraisuuspääoma väheni pääosin sijoitusten arvonmuutosten myötä. Samaan aikaan myös vakavaraisuusraja eli eläkelaitosten riskeihin perustuva laskennallinen pääomavaade pieneni, mutta suhteessa vähemmän kuin vakavaraisuuspääoma. Vakavaraisuusrajan muutokseen vaikutti edellä mainittu sijoitusvarojen muutos sekä riskillisempien sijoitusten osuuden pienentyminen. Eläkesektorin keskimääräinen vakavaraisuus on edelleen kohtuullisella tasolla. Huhtikuun lopussa työeläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuusaste oli 123 % ja vakavaraisuusasema 1,6.

Henkivakuutusyhtiöiden vakavaraisuussuhde vahvistui vaikka osakkeiden hinnat laskivat

Henkivakuutussektorin vakavaraisuussuhde ylitti sekä vuoden lopun että vuoden takaisen vertailuajankohdan. Osakkeiden arvonlasku pienensi henkivakuutusyhtiöiden osakeriskin pääomavaatimusta, jolloin vakavaraisuuspääomavaatimus supistui. Samalla yhtiöiden varojen ja velkojen välinen erotus kuitenkin laski.

Henkivakuutusyhtiöiden sijoitukset olivat tappiollisia vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä (-4,5 %). Osakkeiden lisäksi myös korkosijoitukset tekivät tappiota. Kiinteistösijoitusten tuotot säilyivät yhä positiivisena.

Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuuspuskurit riittivät kattamaan sijoitusmarkkinoiden jyrkän laskun vaikutukset

Vakavaraisuussuhde heikkeni maaliskuun lopussa alimmalle tasolleen Solvenssi II -sääntelyn aikana, mutta pysyi edelleen hyvänä. Kaikkien vahinkovakuutusyhtiöiden oma varallisuus ylitti vakavaraisuuspääomavaatimuksen määrän. Sijoitustoiminta oli tappiollista (-4,2 %), mikä pienensi omaa varallisuutta ja heikensi vakavaraisuutta. Osakehintojen laskun lisäksi riskimarginaalien kasvu pienensi sijoitustuottoja. Omaa varallisuutta pienensi myös kausivaihtelusta ja korkotason laskusta johtunut vakuutusvastuiden kasvu.

Finanssivalvonta julkaisee säännöllisesti neljä kertaa vuodessa finanssisektorin vakavaraisuustiedot. Vuoden toisen kvartaalin tiedot julkaistaan syyskuussa. Koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa Finanssivalvonta seuraa finanssisektorin tilannetta tehostetusti.

Pankkisektorin ensimmäisen kvartaalin vakavaraisuusluvut julkaistaan kesäkuun loppupuolella. Pankkien raportoinnille on annettu kuukausi lisäaikaa koronakriisistä johtuen.

Liitteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa Kaisa Forsström, osastopäällikkö, Vakuutusvalvonta. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5250 arkisin klo 9–16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionen blir medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS)15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finansinspektionen har antagits som medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS). Nätverket utvecklar tillvägagångssätt för att förbättra förutsättningarna för hållbar finansiering och identifiera de risker som klimatförändringen innebär för finanssektorn.

Finanssivalvonta maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta on hyväksytty maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi. Verkosto kehittää toimintatapoja, joilla parannetaan edellytyksiä kestävään rahoitukseen ja tunnistetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä finanssisektorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme