Teatro Productions Oy

Henkilödokumentti 75-vuotta täyttävästä oopperasäveltäjä Kari Tikasta viimeistellään joukkorahoituksella

Jaa

Vuonna 2021 julkaistava Riitta Raskin ohjaama dokumenttielokuva TAIVAS JA HELVETTI käsittelee legendaarisen kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikan 55-vuotisen taiteilijauran vaiheita, sekä seuraa hänen viimeisimmän oopperansa ”Rakkaus on väkevä kuin kuolema” valmistumista koronakriisin ja syöpähoitojen keskellä. Nyt elokuva viimeistellään joukkorahoituksen voimalla. Dokumentin tuottaa Teatro Productions.

Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka. Kuva: Sakari Röyskö (2020)
Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka. Kuva: Sakari Röyskö (2020)

Elämäkertadokumentti klassisen musiikin moniottelijasta

Vuosi sitten, kun Suomi ja kulttuuritalot sen mukana sulkeutuivat ensimmäiseen koronasulkuun, peruuntuivat myös säveltäjä Kari Tikan uuden oopperan kantaesitys ja näytökset. Epävarmassa ja jopa kaoottisessa tilanteessa oopperan tuotantoyhtiössä syntyi ajatus draaman kanavoimisesta dokumenttielokuvaksi. Tarinan päähenkilöksi nousi itseoikeutetusti uusimman oopperan säveltäjä, pian 75-vuotta täyttävä Kari Tikka.

- Vaikka toimintamme juuret ovat syvällä esittävässä taiteessa, dokumenttituotantoihin laajentaminen tuntui luontevalta. Kerromme tarinoita, mutta vain eri muodossa kuin lavalta yleisölle, kertoo yhtiön toimitusjohtaja ja dokumentin ideoinut tuottaja Kaisa Näreranta.

Työryhmää vetämään kutsuttiin ooppera-alan taustan omaava ohjaaja ja käsikirjoittaja Riitta Rask, jonka käsissä idea jalostui monitasoiseksi taiteilijamuotokuvaksi. Dokumentti tuo esille vahvan, musiikille antautuneen taiteilijapersoonan sekä periksiantamattoman ja lämminsydämisen luonteen.

- Jo ensimmäinen tapaamisemme Kari Tikan kotona oli ikimuistettava. Kodin ilmapiiri oli niin rakkaudellinen, toivoa ja tulevaisuuden uskoa täynnä, vaikka kolme vuotta aiemmin selätetystä haimasyövästä oli ilmennyt uusia oireita, kertoo ohjaaja Riitta Rask.

Oboistina aloittanut Tikka tähtäsi kapellimestariksi ja heti valmistumisensa jälkeen ura lähti vauhdikkaaseen nousukiitoon, kantaen lopulta 40-vuotiseen työsuhteeseen Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina. Tikan sävellyksiä on esitetty laajasti kotimaassa ja ulkomailla ja hänen tuotantonsa käsittää yli 300 yksin- ja kuorolaulua, runsaasti kamari- ja orkesterimusiikkia sekä kuusi oopperaa. Dokumentissa seurataan, kuinka haasteidenkin keskellä Tikka onnistuu saattamaan viimeisimmän oopperansa, Rakkaus on väkevä kuin kuolema, ensi-iltaan lokakuussa 2020.

Joukkorahoituksen avulla kohti valmista elokuvaa

TAIVAS JA HELVETTI -dokumentin tuotanto on etenemässä jälkituotantovaiheeseen ja nyt rahoitusta tarvitaan leikkaus- ja jälkikäsittelytyöhön sekä dokumentin julkaisuun. Joukkorahoitus on yleistynyt etenkin voittoa tavoittelemattomien taideprojektien mahdollistajana. TAIVAS JA HELVETTI tuotannon joukkorahoituskumppaniksi valikoitui uusi suomalainen yhteiskunnallisen vaikuttamisen joukkorahoitusalusta FundYou.

- Mediatuotantojemme kehittäminen on ollut mahdollista mm. Business Finlandin tuella, mutta myös oma panoksemme tuotannolle on ollut merkittävä. TAIVAS JA HELVETTI -dokumenttiin rahoitusta on saatu myös Musiikinedistämissäätiöltä. Nyt kutsumme mukaan kaikki taiteen ystävät, Näreranta kertoo.

Joukkorahoituskampanjaan osallistumalla tukee kotimaista dokumenttielokuvatuotantoa, mutta ennen kaikkea Tikan kuulijakunnalle, kollegoille ja ystäville se mahdollistaa osallistumisen ainutlaatuiseen, yhteiseen syntymäpäivälahjaan. Tikan 75-vuotissyntymäpäivää vietetään huhtikuussa, joten juhliminen isolla porukalla ei mahdollisesti tuolloin vielä onnistu. Dokumentin myötä onnittelut jäävät kuitenkin elämään pitkäksi aikaa.

Dokumentin on määrä valmistua kevään 2021 aikana ja sen ensi-ilta on suunniteltu järjestettäväksi koronarajoitukset huomioiden kesän aikana. Dokumentti tullaan esittämään live-esitysten lisäksi verkossa LiveStage.fi-alustalla.

Tutustu TAIVAS JA HELVETTIi -joukkorahoituskampanjaan FundYou-joukkorahoituspalvelussa.

TAIVAS JA HELVETTI -dokumentissa seurataan Kari Tikan viimeisimmän oopperan ”Rakkaus on väkevä kuin kuolema” valmistumista sekä käydään läpi hänen 55 -vuotta kestäneen taiteilijauran vaiheita. Dokumentti tuo esille vahvan, musiikille antautuneen taiteilijapersoonan sekä periksiantamattoman ja lämminsydämisen luonteen. Kari Tikka on taistelija, joka on selviytynyt vaikeista sairauksista ja niistä sekä koronan tuomista esteistä huolimatta onnistui saattamaan viimeisen oopperansa ensi-iltaan lokakuussa 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka. Kuva: Sakari Röyskö (2020)
Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka. Kuva: Sakari Röyskö (2020)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Teatro Productions Oy
Teatro Productions Oy

HELSINKI

kaisa@teatro.fihttps://teatro.fi/

Teatro Productions Oy tekee merkittävää ja uraa uurtavaa työtä suomalaisen oopperataiteen ja klassisen musiikin esittävän taidekentän elinvoimaistamiseksi, kansainvälistämiseksi ja saavuttamiseksi mm. digitaalisia alustoja hyödyntäen. Vuonna 2014 perustettu tuotantoyhtiö keskittyy erityisesti klassisen musiikin tuotantoihin toteuttaen sekä tapahtumia ja esityksiä, että mediatuotantoja niin omina tuotantoinaan, kuin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Teatron toiminta on ympärivuotista ja se on kasvanut yksittäisten oopperaproduktioiden toteuttamisesta koko kulttuurin kenttää palvelevaksi tuotantopalveluyhtiöksi, jonka laaja-alaista tuotanto-osaamista halutaan hyödyntää erilaisissa projekteissa ja hankkeissa.

Vuonna 2018 Teatro käynnisti kansainvälistymisstrategian, jonka kautta se pyrkii edistämään suomalaisen oopperaosaamisen vientiä, sekä lisäämään oopperaproduktioiden ja -taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta ja verkostoitumista. Kansainvälistymistoimintaa harjoitetaan nimellä International Opera Company Finland (IOCF). Strategian myötä on kehittynyt merkittäviä ulkomaisia verkostoja ja käynnistetty tuotantojen vientiä ja vuokrausta ulkomaille ja sieltä Suomeen. Teatro Productions on vuodesta 2019 alkaen ollut eurooppalaisen oopperatalot ja -toimijat yhteen kokoavan verkoston, Opera Europan jäsen.

Keväällä 2020 Teatro Productions perusti klassisen musiikin konserttien striimauksen ja lipunmyynnin mahdollistavan verkkosivuston, LiveStage.fi, palvelemaan erityisesti vapaan kentän toimijoita, jotta esitysten striimausten ja taltioiden levitys olisi helpompaa mahdollistaen myös lippujen myynnin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teatro Productions Oy

Nordic baroque orchestras head for a collaboration project with high aims12.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Nordic Baroque Scene (NBS) is a new collaboration platform for four Nordic baroque orchestras from Denmark, Finland, Norway and Sweden. Barokkanerne, Concerto Copenhagen (CoCo), Drottningholm Baroque Ensemble (DBE) and Finnish Baroque Orchestra (FiBO) have come together to strengthen the Nordic baroque scene with aims to develop a new and long-lasting collaboration on several areas, such as networking, financing, audience development, working possibilities and resources. The main projects are coordinated by the Finnish production company Teatro Productions.

Pohjoismaisten barokkiorkestereiden yhteishanke käynnistyy korkein tavoittein12.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Nordic Baroque Scene (NBS) on neljän pohjoismaisen barokkiorkesterin käynnistämä yhteishanke, johon osallistuvat Barokkanerna Norjasta, Concerto Copenhagen (CoCo) Tanskasta, Drottningholms Barockensemble (DBE) Ruotsista sekä Suomalainen Barokkiorkesteri (FiBO) Suomesta. Hankkeen tavoitteena on kehittää Pohjoismaista barokkimusiikkikenttää pitkällä tähtäimellä mm. verkostoitumisen, rahoituspohjan, yleisötyön, työllistymismahdollisuuksien ja resurssien saralla. Hankkeen projektien pääkoordinaattorina toimii suomalainen tuotantoyhtiö Teatro Productions.

A documentary film about the 75 year old composer Kari Tikka will be finalized with crowdfunding25.3.2021 08:00:00 EET | Press release

The film “Taivas ja Helvetti'' (Heaven and Hell”), directed by Riitta Rask and scheduled for release in 2021, is a biography documentary following the completion process of the opera “Love Is Strong As Death” by the legendary composer and conductor Kari Tikka. It is also a story of coping with a cancer diagnosis, and a review of Tikka’s 55-year long career as an artist. Now the film is being finalized with crowdfunding, and it’s produced by Teatro Productions.

Uusi suomalainen ooppera saa kantaesityksensä Helsingin Aleksanterin teatterissa torstaina 8.10.2020 klo 19.00. Kari Tikan Rakkaus on väkevä kuin kuolema nousee lavalle liki 200 hengen suurtuotantona.6.10.2020 10:14:01 EEST | Tiedote

Koronatilanteen vuoksi huhtikuulta lokakuulle siirtynyt Kari Tikan ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema -ooppera saa vihdoin ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa torstaina 8.10.2020 klo 19.00. Muut esitykset ovat samalla viikolla, pe 9.10., la 10.10. ja su 11.10. Ammattituotanto on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Ammattioppilaitos Omnian kanssa. Oopperan tuottaa Teatro Productions, joka toteuttaa myös esityksen livestriimauksen.

Kesäkonserttisarja Musiikkitalosta käynnistää klassisen musiikin striimituotannot uudella LiveStage-alustalla. Helsingin juhlaviikkojen peruuntuminen vaikuttaa elokuun tuotantojen toteutumiseen.22.5.2020 12:32:54 EEST | Tiedote

Klassisen musiikin konserttikysyntään vastataan nyt striimattujen kesäkonserttien sarjalla. Musiikkitalosta ilman yleisöä toteutettavat konsertit striimataan suorina lähetyksinä uudelle, erityisesti klassisen musiikin tuotantoihin keskittyvälle LiveStage.fi-sivustolle. Konsertit tuottaa Teatro Productions ja niissä kuullaan nuoria huippulaulajia. Helsingin juhlaviikkojen peruuntuminen siirtää ainakin Kaija Saariahon La Passion de Simone -oratorion esitykset vuodelle 2021. Waltteri Torikan ja Jorma Uotisen BACH -konsertti mahdollisesti striimataan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme