Vaasan kaupunki - Vasa stad

Henkilökohtaisella budjetoinnilla aiempaa yksilöllisempiä palveluja

Jaa

Vaasa-Laihia -yhteistoiminta-alueella toteutettu ”Omannäköistä elämää” -hanke päättyy vuoden lopussa. Hankkeen aikana kehitettiin Suomen henkilökohtaisen budjetoinnin malli, jonka avulla vammaisille henkilöille on mahdollista myöntää aiempaa yksilöllisempiä palveluja. Alueellisen hankkeen tulokset julkaistaan päätöstilaisuudessa.

Vammaiset henkilöt ja heidän omaiset toimivat hankkeessa yhteiskehittäjinä ja asiantuntijoina. Heidän toiveina olivat, että he saisivat enemmän päätäntävaltaa sekä vastuuta omista palveluistaan. Yksilöllisemmät palvelut tukevat tasavertaisuutta muiden kanssa sekä vahvistavat asiakkaan elämänlaatua ja hyvinvointia.

– Kehittämistyön aikana vammaiset henkilöt innostuivat mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan omien palveluidensa sisällön suunnitteluun. Asiakkaan roolin vahvistaminen palveluissa nähtiin siis erittäin tervetulleena. Samalla tiedostettiin, että se lisää myös asiakkaan vastuuta. Huolenaihetta herätti esimerkiksi se, osaako asiakas omaksua entistä suurempaa roolia palveluiden järjestämisessä, sekä saako hän tarvittaessa riittävästi tukea päätöksentekoon, kertoo projektipäällikkö Jessica Nygård.

Henkilökohtaisen budjetoinnin avulla mahdollistetaan vammaisen henkilön aidosti omannäköinen elämä. Tämä palveluiden järjestämistapa mahdollistaa asiakkaalle palvelujen valitsemisen myös perinteisten sosiaalipalveluiden ulkopuolelta. Näin ollen henkilökohtainen budjetointi antaa myös sosiaalityöntekijöille enemmän liikkumavaraa vammaispalveluiden myöntämisessä.

Tulokset julkaistaan päätöstilaisuudessa 24.11.

Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Teams-verkkotapahtumana 24.11.2021 klo 13-15. Tilaisuudessa esitelläänOmannäköistä elämää -hankkeen tuloksia nykyisten ja tulevaisuuden vammaispalveluiden osalta. Lisäksi kerrotaan hankkeen aikana kehitetystä henkilökohtaisen budjetoinnin palveluprosessista sekä kuvapuhelinpalvelun käyttöönotosta.

– Olen todella tyytyväinen hankkeen aikaansaannoksiin! Meillä on ollut hyvä tiimi kasassa ja pääsimme niihin tavoitteisiin, joita hankkeelle oli asetettu. On hienoa, että saimme todella hyödyllisiä tuloksia, joilla vammaispalveluita voidaan kehittää jo nyt sekä tulevaisuudessa, iloitsee Nygård.

Tilaisuuden ohjelma:

 • Tilaisuuden avaus
  Jukka Kentala, sosiaali- ja terveystoimen johtaja, Vaasan kaupunki
 • Näkökulmia henkilökohtaisen budjetoinnin malliin valtakunnan tasolta
  Maarit Vinni, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
 • Omannäköistä elämää -hankkeen alueelliset tulokset, hankehenkilöstö
 • Henkilökohtainen budjetointi suhteessa vammaisten henkilöiden osallisuuteen ja siihen liittyvään tutkimukseen
  Elisabeth Hästbacka, esteettömyyskoordinaattori, Vaasan kaupunki
 • Henkilökohtainen budjetointi vammaispalvelun johdon näkökulmasta
  Virpi Kortemäki, aikuisten sosiaalityön palvelualuejohtaja, Vaasan kaupunki

Tilaisuus on maksuton ja kaikille kiinnostuneille avoin. Ilmoittautuminen 21.11. mennessä osoitteessa vaasa.fi/omannakoistaelamaa.

Tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Jessica Nygård, jessica.nygard@vaasa.fi, puh. 040 185 2310

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välbefinnandet bland barnfamiljer har utretts övergripande i sex kommuner25.11.2021 15:26:21 EET | Tiedote

Inom det riksomfattande projektet gällande avancerad analys för barnfamiljer (LEA) har en unik lägesbild skapats över välbefinnandet bland barnfamiljer i Tammerfors, Ylöjärvi, Vanda, Björneborg, Vasa och Laihela. Materialet har sammanställts från tio nationella registerkällor, och det täcker totalt nästan 80 000 barnfamiljer i sex kommuner. Någon motsvarande analys har inte gjorts i Finland tidigare.

Lapsiperheiden hyvinvointia selvitetty laajasti kuudessa kunnassa25.11.2021 15:25:33 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Lapsiperheiden edistynyt analytiikka (LEA) -hankkeessa on luotu ainutlaatuista tilannekuvaa Tampereen, Ylöjärven, Vantaan, Porin, Vaasan ja Laihian lapsiperheiden hyvinvoinnista. Aineisto on koottu kymmenestä valtakunnallisesta rekisterilähteestä, ja se kattaa yhteensä lähes 80 000 lapsiperhettä kuuden kunnan alueelta. Vastaavanlaista analyysiä ei ole aikaisemmin Suomessa tehty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme