Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Henkilökohtaisen avustajan työ sopii monelle ja monenlaisiin elämäntilanteisiin

Jaa

Henkilökohtainen apu mahdollistaa vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön itsenäisen elämän, omat valinnat ja osallisuuden yhteiskuntaan. Työntekijälle henkilökohtaisen avun kenttä tarjoaa monipuolista ja vaihtelevaa työtä, joka sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Henkilökohtaisen avustajan työ on ihmisläheistä ja merkityksellistä. Se mahdollistaa vammaisen ihmisen omannäköisen ja täysipainoisen elämän ja sujuvan arjen. Lisäksi työ on monipuolista ja vaihtelevaa.

– Voidaan melkeinpä sanoa, että ei löydy kahta samanlaista työtä tekevää henkilökohtaista avustajaa. Työnkuva ja työpäivien sisältö määräytyy yksilöllisesti avustettavan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Työ voi tapahtua avustettavan kotona, työpaikalla tai vapaa-ajan menoissa, kertoo Keusoten henkilökohtaisen avun kehittämishankkeen projektityöntekijä Anna Pylkkänen.

Monipuolinen työ sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin

Henkilökohtaisen avustajan työ sopii monen ikäisille ja monenlaisiin elämäntilanteisiin. Työssä ei ole koulutusvaatimuksia, vaan keskeistä on myönteinen asenne ja luotettavuus.

Tavallisia avustajan työnkuvaan kuuluvia tehtäviä ovat esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa, arjen askareissa ja kommunikoinnissa avustaminen, työssä ja harrastuksissa mukana oleminen sekä erilaisiin tapahtumiin osallistuminen.

Esimerkiksi sote-alan opiskelijalle tai alalle pyrkivälle henkilökohtaisena avustajana toimiminen kartuttaa arvokasta työkokemusta. Avustajan työtä on usein tarjolla myös osa-aikaisena, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi opintojen ohella tehtäväksi. Vastaavasti myös esimerkiksi eläkeläisille avustajan työ voi tarjota mahdollisuuksia lisäansioihin ja merkitykselliseen tekemiseen itselle sopivissa tuntimäärissä.

Vakkariksi vai keikkalaiseksi? Töitä riittää!

Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa avustettava henkilö valitsee itse avustajansa ja toimii hänen työnantajanaan. Keusote vastaa työnantajan puolesta avustajan palkanmaksusta, lakisääteisistä vakuutuksista ja työterveyshuollon järjestämisestä. Työsuhde on kuitenkin työnantajan ja avustajan välinen.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote) haluaa tukea henkilökohtaisen avustajan työnantajia löytämään itselleen sopivia avustajia ja toisaalta myös työntekijöitä löytämään työmahdollisuuksia henkilökohtaisen avun kentältä.

Tätä varten työnantajamallissa on otettu kokeiluun WorkPilotsin avustajien sijaispalvelu. WorkPilotsilla halutaan helpottaa avustajan rekrytointia ja toisaalta tarjota avustajille kätevä kanava etsiä työtä. Mobiilisovelluksena tai verkkoselaimella toimivaan WorkPilots-palveluun työnhakija voi tehdä itselleen profiilin ja hakea avoinna olevia paikkoja: workpilots.fi/avustajien-sijaispalvelu.

– WorkPilots on juuri otettu meillä Keusotessa käyttöön, ja se näkyy tietysti vielä nyt alussa käyttäjämäärässä. Uskomme kuitenkin, että tästä voi tulla hyvä kanava henkilökohtaisille avustajille ja henkilökohtaisen avun työnantajille löytää toisiaan, kun palvelu tulee koko ajan yhä tunnetummaksi. Työnhakijan kannattaa luoda oma profiili WorkPilots palveluun, vaikka avoimia töitä ei juuri sillä hetkellä olisikaan tarjolla, kertoo Pylkkänen.

Lisäksi välitämme henkilökohtaisen avustajan työstä kiinnostuneiden yhteystietoja Keusoten sijaisvälityksen kautta henkilökohtaisten avustajien työnantajille. Näin henkilökohtaisen avun käyttäjät voivat löytää avustajia ja toisaalta työnhakijat työllistyä hyvin erilaisiin ja eripituisiin työtehtäviin.

– Työtä henkilökohtaisille avustajille on tarjolla hyvin monenlaisiin työsuhteisiin: voi työskennellä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti, vakituisesti tai keikkalaisena. Tässä työssä pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja monenlaisiin tapoihin tehdä asioita. Moni avustaja kokee työn todella antoisana, ja työmahdollisuuksia työnantajamallin parista löytyy runsaasti, kiteyttää Pylkkänen.

Lisätiedot:

Anna Pylkkänen
anna.pylkkanen@keusote.fi
puh. 050 497 8935
projektityöntekijä, henkilökohtaisen avun keskus
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Sandelininkatu 1
05800 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen 2. sijalle 100 terveysalan vaikuttajan joukosta2.12.2022 15:29:23 EET | Tiedote

Pirjo Laitisen-Parkkosen merkittävä työ kuntayhtymän johtajana huomioitiin valtakunnallisesti tänään, kun Mediuutiset nosti Laitisen-Parkkosen kakkossijalle Terveysalan 100 Vaikuttajaa -listalla. Laitinen-Parkkosen johdolla tehty pitkäjänteinen työ on mahdollistanut tilanteen, jossa Keski-Uusimaa on pisimmällä hyvinvointialueiden valmisteluissa koko Suomessa, todetaan valinnan perusteluissa.

Mäntsälän ja Pornaisten potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen aiheuttaa käyttökatkon2.12.2022 11:56:20 EET | Tiedote

Mäntsälän ja Pornaisten terveydenhuollon potilastietojärjestelmät yhtenäistyvät. Asiakkaiden välinen tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus toteutuvat paremmin, kun järjestelmä- ja kuntakohtaiset eroavaisuudet poistuvat. Potilastietojärjestelmien uudistaminen aiheuttaa Mäntsälän ja Pornaisten terveydenhuollon sähköisessä asioinnissa käyttökatkon 15.12.22 – 9.1.23.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme