Henkilöstö arvioi kunta-alan onnistuneen hyvin korona-aikana
Viime vuoden lopulla toteutetussa julkisen alan työhyvinvointi¬tutkimuksessa neljä viidesosaa kunta-alan henkilöstöstä arvioi työyhteisönsä selviytyneen korona-ajasta hyvin. Samaa mieltä oli 150 eri alojen asiantuntijaa, jotka osallistuivat työn murroksen seurannan käynnistämiseen tammikuussa 2021.
Koronaepidemian vuoksi monia julkisen vallan toimia on rajoitettu voimakkaasti maaliskuusta 2020 lähtien. Tavoitteena on ollut terveydenhuollon toimintakyvyn varmistaminen. Poikkeusolojen vuoksi kunta-alalla siirryttiin mahdollisimman paljon etäpalveluihin ja -työhön.
Kunta-alan henkilöstöstä kolmannes siirtyi etätyöhön ja joka kymmenes kokoaikaisesti. Lisäksi 11 prosenttia henkilöstöstä siirtyi osittain tai kokonaan toisiin tehtäviin. Suuret muutokset työjärjestelyissä tekee tulosten vertailun aiempiin vuosiin vaikeaksi. Enimmäkseen etätyöhön liittyvät tulokset ovat myönteisiä.
Pitkittyneen etätyön tai koronaepidemian vaikutuksista työyhteisöihin ja henkilöstöön työhyvinvointitutkimuksen tulokset kertovat vielä vain vähän.
Ammattialojen kesken selviä eroja
Merkittävimpiä havaintoja on se, että työn erilainen luonne ja erilaiset työjärjestelyt näkyivät koronavuonna eri ammattialoilla eri tavoin.
Esimerkiksi hallinto- ja toimistotyön tekijöistä yli 60 prosenttia siirtyi etätyöhön. Työtään sopivasti kuormittavana pitävien osuus kasvoi 11 prosenttiyksiköllä ja lähiesimiehen johtamistapaan tyytyväisten osuus peräti 15 prosenttiyksiköllä kahden vuoden takaiseen verrattuna.
Terveysalalla lähes yhdeksän kymmenestä jatkoi lähityössä. Työn henkisesti raskaaksi kokevien osuus kasvoi neljällä prosenttiyksiköllä. Myös terveysalalla tyytyväisyys lähiesimiehen johtamistapaan parani.
Moni kunta-alan työ on henkisesti kuormittava
Kunta-alan työt ovat jo vuosia olleet kuormittavuudeltaan suomalaisen työelämän kärkeä, mutta vaihtelee ammattialoittain. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja sivistyksessä kaksi kolmasosaa vastaajista piti työtään henkisesti kuormittavana. Kaikkiaan kunta-alan henkilöstöstä 43 prosenttia oli vuonna 2020 sitä mieltä, että heillä on riittävästi aikaa saada työnsä tehdyksi.
Osittain kuormittavuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, että kunta-alalla tehdään paljon työtä erilaisissa ja vaativissakin elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan tunnetyötä teki kunta-alalla hiukan yli puolet henkilöstöstä. Asiakastyötä vähintään puolet työajasta teki kunta-alalla 78 prosenttia. Luvut ovat selvästi korkeampia kuin valtiolla tai yksityisellä sektorilla.
Varsinkin epidemian alkuaikoina tilanne oli pelottava. Lisäksi ohjeet ja suositukset muuttuivat jatkuvasti. Työpaikoilla pelättiin vakavia oireita sekä tartunnan saamista ja sen levittämistä. Asianmukaisten suojainten saamisessa oli puutteita.
Kunta-alalla työtä pidetään merkityksellisenä
Työtä kuormittavien tekijöiden ohella on syytä kiinnittää erityistä huomiota työn voimavaratekijöihin. Liialta kuormitukselta suojaavat esimerkiksi kokemus työyhteisön tuesta ja ilmapiiristä sekä luottamuksesta ja oikeudenmukaisesta esimiestyöstä. Nämä ovat kunnissa pitkään olleen hyvällä tasolla.
Tuoreiden tulosten perusteella korona-aika kuormitti erityisesti sosiaalialaa, jossa työyhteisön ilmapiirin hyväksi tai erinomaiseksi kokevien osuus laski 77 prosentista 63 prosenttiin. Myös alle 30-vuotiaiden innostusta ja työn iloa tunteneiden osuus laski 81 prosentista 74 prosenttiin.
Myönteistä on se, että yhdeksän kymmenestä kunta-alalla työskentelevästä pitää yhä nykyistä työtään tärkeänä ja merkityksellisenä. Tuttavilleen nykyistä työpaikkaansa suosittelisi 74 prosenttia.
Fyysisen työkykynsä koki hyväksi 79 prosenttia ja henkisen työkykynsä 78 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä. Koronavuosi ei juuri tuonut työkykyarvioihin muutoksia. Terveysalalla henkisen työkykynsä heikoksi kokevien määrä kuitenkin nousi 14 prosenttiin.
Lisätietoja:
Johtava työelämän kehittämisen asiantuntija Niilo Hakonen, puh. 040 820 6800
Keva seuraa kahden vuoden välein julkisen alan työoloja ja työhyvinvointia yhteistyössä julkisen alan työmarkkinaosapuolten kanssa. Vuoden 2020 tutkimusta varten haastateltiin syys-marraskuussa puhelimitse noin 3 000 julkisen alan palkansaajaa, joista kunta-alalla työskenteli 1 526.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava työelämän kehittämisen asiantuntija Niilo Hakonen, puh. 040 820 6800
Tietoja julkaisijasta
KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä sekä valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa että kolmikantayhteistyössä. KT neuvottelee ja sopii kunnallista henkilöstöä koskevat valtakunnalliset virka- ja työehtosopimukset. Sopimusneuvottelujen ohella KT:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työelämän laadun, tuloksellisuuden ja yhteistoiminnan kehittäminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme