Schildts & Söderströms

Henrik möter Henrik i bok om Tikkanens politiska teckningar

Dela

Henrik Meinander behandlar i tio essäer Henrik Tikkanens samhällsorienterade och kulturpolitiska teckningar i Helsingin Sanomat från åren 1967 till 1972. Teckningarna är nästan helt okända för dagens läsare, trots att de både tematiskt och konstnärligt hör till det bästa Tikkanen gjorde.

Meinander utgår från det högintressanta bildmaterialet för att beskriva ett dramatiskt och omvälvande brytningsskeende i Finlands historia.

Tiden definieras av en stor flyttrörelse från landsbygd till stad, en resa som för många fortsatte till Sverige. Övergången från ett småbrukarsamhälle till ett industrialiserat och urbant samhälle skedde i rasande fart.

Internationellt sett var Vietnamkriget aktuellt, och i inrikespolitiken stod Kekkonen på höjden av sin makt. Ungdoms- och populärkulturen fick ett stort genomslag, medan den sexuella revolutionen i det tysta stod för en lika stor samhällsomvälvning.

Allt detta fångade Henrik Tikkanen i sina teckningar, som är utgångspunkten för tio texter som tillsammans bildar en berättelse om en avgörande tid i det finländska samhällets utveckling.

Tikkanens linje. Tidsbilder 1967-1972 har recensionsdatum tisdag 19.10.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum