Espoon kaupunki - Esbo stad

Hepokorvessa on hyvät edellytykset datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämiseen

Jaa

Espooseen suunnitteilla oleva datakeskus sijoittuisi Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Datakeskus tukee Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Datakeskus sijoittuisi Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva: Ramboll
Datakeskus sijoittuisi Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva: Ramboll

Fortum on hakenut Hepokorvenkallion alueelle kaavamuutosta, joka mahdollistaisi alueelle datakeskuksen, jonka CO2-vapaata hukkalämpöä voidaan hyödyntää lämmöntuotannossa. Fortum ei itse rakenna keskusta, vaan se etsii kiinnostuneen datakeskustoimijan, joka rakennuttaisi keskuksen.  Hepokorvenkallion asemakaavaa käsitellään Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa 30.9. ja lautakunta tekee esityksensä kaupunginhallitukselle. 

Hepokorpi on sopiva paikka datakeskukselle, sillä se on kaavoitettu teollisuusalueeksi ja sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä, mutta ei kuitenkaan kaupunkirakenteen ytimessä. Riittävän kokoinen yhtenäinen rakentamisalue mahdollistaa rakennusoikeuden suuren kokoluokan datakeskukselle. 

Alueen etuihin kuuluu myös kaukolämpöverkon läheisyys sekä riittävä sähkönsiirtoverkko ja liittymispiste mahdollisimman lähellä. Näin vältetään uusien isojen voimajohtojen sekä kaukolämpöyhteyksien rakentaminen ja niistä asukkaille aiheutuvat haitat tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä.  

Fingrid rakentaa Hepokorpeen uuden kantaverkon sähköaseman, joka myös vaatii tilaa. Se palvelee datakeskuksen lisäksi myös koko Espoota ja turvaa kasvavan kaupungin sähkönjakelua. 

Espoo pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä ja tässä tavoitteessa datakeskus on ilmastovaikutusten arvioinnin perusteella keskeinen tekijä. Fortum on sitoutunut tuottamaan Espoon kaukolämmön hiilineutraalisti viimeistään vuonna 2029.  

Datakeskuksen ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon korvaamaan kivihiileen perustuvaa lämmöntuotantoa. Yhden suuren datakeskuksen hukkalämpöjen kierrätys voisi vähentää CO2-päästöjä noin 400 000 tonnia vuodessa. 

Oittaan virkistysalueet turvataan 

Hepokorpi sijaitsee Oittaan ulkoilualueen itäpuolella. Käsittelyssä oleva asemakaava ei vaikuta alueen hiihtolatuihin ja jopa parantaa virkistysalueiden verkostoa, sillä asemakaavan yhteydessä on suunniteltu uusi ulkoilureitti, joka yhdistää Kehä III:n etelä- ja pohjoispuoliset virkistysalueet toisiinsa. 

Rakentaminen sovitetaan ympäröivään kulttuurimaisemaan. Virkistysreittien ja asuintalojen ympärille jätetään riittävästi puustoa ja datakeskuksen harjakorkeus on puuston latvuskerrosta matalampi. 

Datakeskus vähentää Kehä III:n meluvaikutuksia Oittaan alueella, koska rakennukset suojaavat aluetta liikennemelulta. Datakeskuksen toiminnasta aiheutuva melu ei leviä ympäristöön.  

Datakeskus luo työpaikkoja. Pysyviä työpaikkoja arvioidaan tulevan noin 200–300 ja rakentamisaikaisia noin 2 000. 

Datakeskuksia tarvitaan digitalisaation vuoksi 

Datan määrä, digitalisaatio ja pilvipalvelut kasvavat maailmanlaajuisesti. Sen vuoksi tarvitaan yhä enemmän palvelinkeskuksia, joille operaattorit etsivät sopivia sijoituspaikkoja. Hepokorven datakeskushanke ei ole ainoa laatuaan.  

Suomessa astui vuoden alussa voimaan sähköveron verouudistus, jonka tavoitteena on houkutella investointeja Suomeen muiden Pohjoismaiden sijaan. Taustalla on ajatus, että on järkevää saada osa datakeskusinvestoinneista Suomeen ja erityisesti alueille, jossa hukkalämmön hyödyntäminen on mahdollista. 

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Hepokorvenkallion asemakaavan hyväksymistä kokouksessaan 30.9. Kaavasta päättää lopullisesti valtuusto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunki:
Olli Isotalo
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
kaupunkiympäristö
Puh. 050 593 3359
olli.isotalo@espoo.fi

Fortum:
Antti Kaikkonen
VP, Industrial Electrification, Fortum Generation
Puh. 050 453 6308
antti.kaikkonen@fortum.com

Kuvat

Datakeskus sijoittuisi Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva: Ramboll
Datakeskus sijoittuisi Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva: Ramboll
Lataa
Hepokorvenkallion kaava-alue kartalla. Kuva: Espoon kaupunki
Hepokorvenkallion kaava-alue kartalla. Kuva: Espoon kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla järjestetään jälleen videotervehdyksenä – juhlan teemana kouluyhteisön vahvistaminen18.10.2021 12:32:27 EEST | Tiedote

Kuudesluokkalaisten perinteistä itsenäisyysjuhlaa vietetään viime vuoden tapaan virtuaalisesti. 104-vuotiasta Suomea juhlistetaan kaupungin yhteisellä videotervehdyksellä, jonka kuudesluokkalaiset katsovat omissa kouluissaan. Juhlassa nähdään myös oppilaiden tuotoksia sekä kuullaan heidän ajatuksiaan kouluyhteisöstä ja ryhmään kuulumisen tunteesta.

Sjätteklassisternas självständighetsfest ordnas virtuellt även i år, med temana gemenskap och samhörighet18.10.2021 12:32:26 EEST | Tiedote

I likhet med förra året firar sjätteklassisterna i Esbo Finlands självständighet virtuellt även i år. Det 104-åriga Finland firas med stadens gemensamma videohälsning, som sjätteklassisterna tar del av i sina egna skolor. Under festen får vi också ta del av elevarbeten och höra elevernas tankar om skolgemenskapens betydelse och vikten av samhörighet.

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.10.202113.10.2021 21:23:24 EEST | Tiedote

Lautakunta palautti valmisteluun perusopetuksen iltapäivätoiminnan uudet järjestämisperiaatteet Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteet valmisteluun. Lautakunta esitti, että iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteiden valmistelussa huomioidaan se, että myös yritykset voivat osallistua avustettuun toimintaan, kuten Vantaalla ja Helsingissä. Iltapäivätoiminnan välipalat esitettiin hankittavan Espoon ruokapalvelujen kautta. Lautakunta katsoi, että palveluntuottajan tulisi voida valita palveluntuottajaksi myös muun kuin Espoo Catering, mikäli välipala pystytään muulla tavoin järjestämään laadukkaasti. Ostopalveluiden osuutta oli esityksen mukaan tarkoitus lisätä. Lautakunta haluaa varmistaa, etteivät ostopalvelun korit muodostu liian suuriksi, vaan mahdollisimman monella palveluntuottajalla on mahdollisuus tuottaa palvelua. Palveluntuottajilla tulisi myös olla mahdollisuus laskuttaa niin sanottu vanhempien osuu

De bostadslösas natt 17.10 ställer frågan om den bostadslösa blivit utslagen eller själv ställt sig utanför13.10.2021 10:15:22 EEST | Tiedote

Temat för De bostadslösas natt i år är Utanför – utslagen vs. exkluderad. Temat Utanför lyfter fram de orsaker till bostadslöshet som beror på samhällets strukturer. Medborgarrörelsen för De bostadslösas natt kräver åtgärder för att bekämpa utslagning och bostadslöshet på bostadsmarknaden. Enligt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s statistik fanns det i Esbo i fjol sammanlagt 523 bostadslösa personer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme