Herkullinen bliniateria kruunaa talvipäivän. Helsinkiläisbistro Manussa blinit nautitaan rennossa tunnelmassa.
”Blinit mielletään usein juhlavampien hetkien tarjoiluiksi, mutta ne toimivat loistavasti arkenakin. Bliniateria on hauskaa syömistä yksin, kaksin tai isommalla porukalla - niitä voi nauttia juuri itselle sopivan määrän ja omilla suosikkilisukkeilla. Blinit ovat rehellistä lohturuokaa, josta puuttuu turha hienostelu”, keittiömestari Tihtonen sanoo.
Myös blinien kotimaassa Venäjällä blinien syönti on arkipäiväistynyt. Niillä herkutellaan vaikka viikonloppuaamuina. Suomessa syötävien pulleiden blinien alkuperä juontaa tsaarinaikoihin asti. Nyky-Venäjällä letut taas ovat ohuita, ja niiden sisään kääräistään lihaa, kalaa tai sieniä. Blini-illallisen alkuun nautitaan usein kuumaa keittoa.
Myös Bistro Manussa herkuttelu alkaa maa-artisokkakeitolla, jonka jälkeen siirrytään valurautapannussa paistettujen blinien pariin. ”Vehnä- ja tattarijauhoista sekoitettua taikinaa hapatetaan yön yli, jolloin blineihin saadaan kuohkea rakenne. Kehittämäni 24 tunnin resepti toimii loistavasti kotioloissakin”, Tihtonen toteaa.
Blinien lisukelistalta löytyy smetanan ja suolakurkun ohella siianmätiä, lohitartaria, katkarapuskagenia, savuporomoussea ja metsäsienisalaattia. Siianmäti on tietysti blinien klassisin kumppani.
”Vaaleankeltaisen siianmädin lempeä ja hienostunut maku sopii hyvin blineille. Hyvän maun lisäksi mädillä on hyvät ravintopitoisuudet; siinä on runsaasti Omega 3 -rasvahappoja, proteiinia sekä D- ja B12 -vitamiineja”, kertoo kalatukku Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund. ”Tammi-helmikuussa kutee made, joten suomalainen mateenmäti on nyt parhaimmillaan ja sekin loistava lisuke blineille.”
Rennon bliniaterian jälkiruoaksi maistuu mustikkainen tiramisu ja kuppi teetä venäläiseen tapaan. Blinejä voi tilata myös sellaisenaan; bliniannos siianmädillä, smetanalla, punasipulilla, suolakurkulla ja hunajalla tarjoillaan Bistro Manussa alkaen-hintaan 13 euroa. Ruokajuomaksi Manusta suositellaan vaaleaa vehnäolutta tai kuohuviiniä.
Blinikausi alkaa 8.1.2020 ja jatkuu 7.4. asti. Blinejä tarjoilevat pääkaupunkiseudulla S-ryhmän ravintolat Bistro Manu, Bistro Gimis (Ruoholahdenranta 3), Frans & Amelie (Kluuvikatu 8) sekä Grill it! -ravintolat (Runeberginkatu 2 ja Tapionaukio 3, Espoo).
Frans & Ameliessa blinejä voi nauttia myös osana talvista maistelumenuta, joka jatkuu karitsavartailla tai Panang-maalaiskananpojalla sekä mantelikakulla ja limenlehti-pannacottalla. Koko menun hinta on 39 e (hinta S-Etukortilla / norm. 43 e).
Katso kaikki blinimenut ja tee pöytävaraus osoitteessa: www.raflaamo.fi/fi/blinit
Lisätietoja:
Marileea Järnefelt, markkinointipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, puh. 040 533 3312, s-posti marileea.jarnefelt@sok.fi
Janne Tihtonen, keittiömestari, Bistro Manu, puh. 050 388 3259, s-posti janne.tihtonen@sok.fi
Vinkkejä kotikeittiöihin:
Valmista blinitaikina keittiömestari Janne Tihtosen reseptillä – ohjeella saat 10 kpl blinejä
160 g vehnäjauhoja
150 g tattarijauhoa
4 dl maitoa
1,5 dl alkoholitonta olutta
3 kananmunaa
15 g kuivahiivaa
1 dl voita
ripaus suolaa
Lämmitä olut ja maito kädenlämpöiseksi, lisää mukaan jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa välillä, jotta käyminen on tasaista. Säilytä taikinaa kylmässä yön yli ja lisää seuraavana päivänä taikinaan keltuaiset sekä voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan sekaan.Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa.
Näin huollat valurautaisen blinipannun kotikeittiössä
Blinipannu säilyy parhaana kun sitä ei pestä välillä, vaan pyyhitään paiston jälkeen puhtaalla liinalla. Jos kuitenkin päädyt pesemään pannun, pese se lämpimällä vedellä, kuivaa heti pesun jälkeen ja käsittele sitten ruokaöljyllä. Jos blini palaa kiinni pannuun, keitä pannussa vettä ja irrota sen jälkeen blinin jäänteet puulastalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marileea Järnefelt, markkinointipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, puh. 040 533 3312, s-posti marileea.jarnefelt@sok.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt.
Tarjoamme arjen palveluita päivittäis- ja käyttötavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissäja oman pankkimme kautta.
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa – meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Toimimme tinkimättömästi yhdenvertaisuutta edistäen sekä luonnonvaroja kunnioittaen, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,9 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa.
#parempipaikkaelää
SOK:n viestintä tarjoaa median edustajille ajankohtaista tietoa S-ryhmästä. Viestintämme palvelee mediaa arkisin klo 8–16.
Mediapuhelin: 050 472 2745 (pvm/mpm)
Sähköposti: viestinta@sok.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK:n hallintoneuvosto 2024 on valittu – Timo Santavuo jatkaa puheenjohtajana25.4.2024 14:26:23 EEST | Tiedote
SOK:n hallintoneuvosto valittiin 25.4.2024 pidetyssä osuuskunnan kokouksessa. Hallintoneuvostoon tuli vain yksi henkilövaihdos.
Jopa +60 % myyntipiikkejä – Prisman data osoittaa kuinka suomalaiset hurahtivat huoltamaan pyöriään25.4.2024 08:20:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat innostuneet tänä keväänä toden teolla pyöräilystä, kertoo Prisman tuore myyntidata. Pyoräilyn myynti kasvoi maaliskuussa peräti 60 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Etenkin sähköpyörien suosio kasvaa jatkuvasti ja taustalla näkyy myös työsuhdepyöräilyn nousu sekä ympäri vuoden tapahtuvan pyöräilyn lisääntyminen. Suomalaiset vaikuttavat myös huoltavansa pyöriään aiempaa enemmän itse, sillä pyöräilytarvikkeiden kuten renkaiden paikkaustarvikkeiden ja ketjuöljyjen myynti on kasvanut voimakkaasti.
Vappumakunsa kullakin – suomalaisille maistuu niin perunasalaatti kuin pakastepizza24.4.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
Tippaleivät, munkit, sima, perunasalaatti ja nakit ovat vapun perinteisiä herkkuja, joilla on vankkumaton paikka suomalaisten vappupöydissä. S-ryhmän myyntidata osoittaa, että herkuttelussa löytyy kuitenkin mielenkiintoisia eroja niin eri maakuntien kuin ikäryhmienkin välillä.
S-ryhmän ja S-Pankin asiakkaat voivat nyt käyttää S-Etukortti Visa -korttia Apple Payssä ja lisätä S-Etukortin Applen Lompakkoon23.4.2024 11:30:00 EEST | Tiedote
S-ryhmä ja S-Pankki tuovat S-Etukortti Visa -asiakkailleen mahdollisuuden Apple Payn käyttöön. Se on turvallinen ja helppo maksutapa, joka auttaa asiakkaita välttämään maksukorttinsa luovuttamisen toiselle henkilölle, fyysisten painikkeiden koskettamisen tai käteisellä maksamisen. Siinä käytetään iPhone-puhelimen tehokkaita toimintoja jokaisen maksutapahtuman suojaamiseen. Asiakasomistajat voivat myös lisätä S-Etukorttinsa Applen Lompakkoon. Näin he voivat kerryttää Bonusta iPhone-puhelimellaan tai Apple Watch -älykellollaan.
Bomban lomakohteen odotetut uutuudet kesällä 202423.4.2024 08:20:00 EEST | Tiedote
Pielisen rantamaisemassa Pohjois-Karjalassa sijaitsevasta Bombasta on viime vuosina muodostunut monipuolinen ja suosittu lomakohde. Ylellinen kylpylä, omaleimainen kulttuuri, lukuisat luonnossa tapahtuvat aktiviteetit sekä herkullinen ruoka houkuttelevat Bomballe. Kesällä 2024 palvelutarjonta laajenee entisestään, kun Bomballa avautuu sekä oma elämyspalveluyritys että Break Sokos Hotel Bomban uusi laajennusosa maisemahuoneineen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme