Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hermanninrannan suunnittelu käynnistyy − tavoitteena vehreä ja viihtyisä kaupunginosa

Jaa

Kalasataman pohjoisosaan Hermanninrannan alueelle suunnitellaan asumista ja palveluita noin 5 000 uudelle asukkaalle. Hermanninrannasta rakentuu ekologisesti kestävä kaupunginosa, jossa vihreällä infrastruktuurilla on erityinen merkitys ja painoarvo. Suunnitelmia esitellään asukkaille verkkotilaisuudessa keskiviikkona 19. toukokuuta.

Ilmakuvanäkymä Hermanninrannan ja Kyläsaaren alustavasta maankäyttösuunnitelmasta / Helsingin kaupunki
Ilmakuvanäkymä Hermanninrannan ja Kyläsaaren alustavasta maankäyttösuunnitelmasta / Helsingin kaupunki

Hermanninranta käynnistää Kalasataman pohjoisimpien osien suunnittelun. Tavoitteena on suunnitella uusi asuinympäristö, joka myöhemmin kaavoitettavan Kyläsaaren kanssa yhdistää Kalasataman pohjoisosan Arabianrantaan. Hermanninranta ja Kyläsaari muodostavat yhdessä viihtyisän, vehreän ja tiiviin uuden asuinalueen, joka on helposti saavutettavissa myös julkisen liikenteen osalta. Pyöräilyn baanaväylä kulkee alueen halki pitkin Kyläsaarenkatua. Alueellisen kokoojakadun jälkeen reitti linjautuu Hermannin rantapuistoon ja kohti Arabianrantaa.

Hermanninrantaan suunnitellaan asumista ja palveluita noin 5 000 asukkaalle. Alueelle on alustavasti suunniteltu yhdeksän asuinkorttelia, kaksi pysäköintitaloa, koulu ja kaksi päiväkotia. Pohjoisemman päiväkodin yhteyteen suunnitellaan lisäksi urheilukenttä ja mahdollisuutta leikkipuiston rakentamiselle tutkitaan. Hermanninrantaan selvitetään myös edellytyksiä kelluville rakennuksille. Nykyisin alueella sijaitsee Hermannin rantapuisto, veneiden talvisäilytysalue sekä pienimuotoista teollista ja kaupallista toimintaa. Alue on osittain myös jättömaata ja siellä on työmaiden tilapäistä pysäköintiä.

Enemmän tilaa vihreälle

Hermanninrannasta rakentuu ekologisesti kestävä kaupunginosa, jossa vihreällä infrastruktuurilla on erityinen merkitys ja painoarvo. Alueella pyritään hyödyntämään esimerkiksi hulevesiä mahdollisimman tehokkaasti. Hulevesien käyttö mahdollistaa vehreitä sisäpihoja sekä hulevesiaiheita ja runsasta kasvillisuutta myös yleisillä alueilla, kuten kaduilla ja puistoissa.

Nykyinen Hermannin rantapuisto jää suurilta osin puistoalueeksi, kun varsinainen rakentaminen keskittyy lähelle Hermannin rantatietä. Rantapuiston alueella on tarkoitus säilyttää nykyistä luontoa ja kehittää sitä yhä monimuotoisemmaksi. Rantapuistosta halutaan luoda luonnonmukainen biodiversiteettipuisto, jossa myös rannan tulviminen ja sen aikaansaamat ekosysteemit saavat kukoistaa. Koska kyseessä on hieman uudenlainen puistokonsepti, on puiston suunnittelusta tavoitteena järjestää lähivuosina maisema-arkkitehtuurikilpailu.

Hermanninrannan ja Kyläsaaren alueilla tutkitaan laajasti puurakentamisen edellytyksiä. Myös maalämpöratkaisujen sekä talokohtaisen tuulienergiankeräyksen mahdollisuuksia alueella selvitetään. Aurinkopaneeleita on tarkoitus hyödyntää osana energiantuotantoa.

Osallistu verkkoasukastilaisuuteen 19.5.

Hermanninrannan osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavan valmisteluaineistoa on esillä 10.5.–31.5.2021 osoitteessa hel.fi/suunnitelmat. Kirjallisia mielipiteitä suunnitelmasta voi esittää 31.5.2021 asti.

Suunnitelmia esitellään asukkaille verkkotilaisuudessa keskiviikkona 19.5. klo 17–18. Tilaisuudessa esitellään myös suunnittelualueen nimistöä. Kysymyksiä voi esittää chatin kautta.

Tilaisuuteen voi liittyä klo 16.45 alkaen klikkaamalla liittymislinkkiä bit.ly/hermanninranta-touko21 tai kirjoittamalla sen verkkoselaimen osoitekenttään. Lisätietoa tilaisuudesta ja ohjeita kokousohjelma Teamsin käyttöön löytyy osoitteesta hel.fi/asukastilaisuudet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janni Backberg
Arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus
p. 09 310 26891
janni.backberg@hel.fi

Kuvat

Ilmakuvanäkymä Hermanninrannan ja Kyläsaaren alustavasta maankäyttösuunnitelmasta / Helsingin kaupunki
Ilmakuvanäkymä Hermanninrannan ja Kyläsaaren alustavasta maankäyttösuunnitelmasta / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme